Bh. putopisac Zoran Matić predstavio knjige o ljepotama regije. Donosimo detalje! - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Bh. putopisac Zoran Matić predstavio knjige o ljepotama regije. Donosimo detalje!

Tekst:

Bonjour.ba/PR

EVENT
23.4.2023.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banjalučki putopisac Zoran Matić predstavio je publici nove knjige. 

Nakon uspješnog vodiča "Putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu" koja prikazuje 150 turističkih lokacija i zanimljivih mjesta iz čitave zemlje i koji je prodan u više od 5000 primjeraka, svjetlost dana su ugledale još dvije knjige pod nazivom "Putovanje kroz Balkan 1" i "Putovanje kroz Balkan 2", tako da sada ovaj komad svijeta prvi put u svojoj istoriji ima zajedničku trilogiju koja objedinjuje sve turističke ljepote i priče koje nas čine tako posebnim.


Knjige imaju ulogu olakšasti putovanji ovim prostorom, predložiti mjesta i avanture koje je Zoran doživio tokom tri godine intezivnog rada i sakupljanja materijala.

"Putovanje kroz Balkan 1" prikazuje priče o Sloveniji, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, dok "Putovanje kroz Balkan 2" putnike uvodi u ljepotu Crne Gore i Srbije.

Naravno, još uvijek je u ponudi i Zoranov prikaz Bosne i Hercegovine, tako da svi iskreni ljubitelji putovanja imaju priliku da uz ove tri knjige vide komad svijeta iza leđa jadranskog mora sa svim ljepotama, dušama, pričama, legendama i svim onim čime će svaki posjetilac biti nagrađen.

"Putujem preko deset godina, nikada mi nije dosadilo da se spakujem i sakupljam slike u retrovizoru, tokom svih tih putovanja smetalo mi je što više ljudi ne dolazi ovdje na ovo naše parče svijeta. Nekako uvijek mi je u ovom dijelu svijeta o kojem sam pisao bilo sjajno, uvijek sam imao lijepe uspomene, neke divne ljude i neku želju da se vratim.

Iako sam stalno pričao o našim ljepotama, dovodio i vodio strance ovuda, ali imao sam osjećaj da pričam zidu, da malo ko razumije o čemu ja to pričam, tek nakon te nesretne ere Kovid pandemije imao sam osjećaj da je počelo uvažavanje ove naše ljepote.

Tada sam odlučio, te 2020. da prikažem svu tu ljepotu i značaj kojom možemo da se ponosimo. Tada sam glasno pričao, prikazivao, ukazivao na ono što treba da se osjeti i doživi. I, evo tri godine kasnije, sva ljepota ovog komada zemlje koji nam je tu stoji u jednoj trilogiji, elegantnoj, jasnoj i namijenjenoj svakome ko voli putovanja.

U ove tri knjige ima uspomena i doživljaja za tri života, a jedina je misija i mene i moje knjige da se od sad pa nadalje vrednuju ove ljepote i ova mjesta na nivou na kojem zaslužuju. Ipak sam ja putnik sa namjerom da ljudima predložim neke nezaboravne avanture
." poručio je autor Zoran Matić.Publika u Banja Luci će imati priliku da se sa Zoranom sretne 3. 5. u srijedu u 20 časova u Narodnom pozorištu Republike Srpske, gdje će pored autora na promociji govoriti i grafički dizajner Darko Karać koji je dizajnirao ovu trilogiju. Moderator promocije je Milijana Bojić.

Knjige se mogu naručiti preko društvenih mreža Facebook i Instagram ili pak preko e-mail adrese [email protected], cijena kompleta od tri knjige je 60 KM, a pojednično knjige možete naručiti po cijeni od 25 KM.
 

* * *
Foto: Zoran Matić Promo

Povezani članci

Najpopularniji članci