TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 30.10.2015.

S radom bh.branda Wish Sofa smo vas već upoznali. Riječ o konceptu iza kojeg se krije arhitektonsko-dizajnerski dvojac Mersiha Karić i Ana Lukenda, a koji se bavi izradom modernog tapeciranog namještaja koji će vam služiti kroz duži vremenski period. U njihovu domenu rada spada i projektiranje objekata, najčešće individualnih stambenih jedinica. 

Njihov posljednji takav projekt je upravo uređenje i projektiranje 3H kuće u Visokom. Naime, tri porodice su trebale biti smještene na veoma uskoj parceli, tako da svaka od njih ima svoju stambenu jedinicu. Objekt je po regulacionom planu bio strogo definiran i pozicioniran uz samu saobraćajnicu, dok se na južnoj strani parcele nalazi veliki voćnjak sa od oko 150 stabala autohtone sorte jabuka. Svjesne težine zadatka, izazovno su krenule u realizaciju želja svojih klijenata. 

 ljetnikovac

Kuća je svojim arhitektonskim oblikovanjem nenametljiva okolini i apsolutno 'zaštićena' od buke i pogleda okoline, a tome doprinosi i ograda oko cijele parcele, te 'prazna ulična fasada bez ijednog otvora. Jednostavnim, kubičnim masama i završnim obradama, odvojeni su, funkcionalno različiti  dijelovi kuće, tj. prizemlje kao javni i katovi kao privatni dio.
wishsofa ljetnikovac 01

wishsofa ljetnikovac 02

Tri stana u nizu su smještena unutar dvostranog dvorišta – ulazne kapije i dvorišta za odmor, na koje su orijentirani dnevni boravci i trpezarije. Centralni zid u prizemlju sadrži kamin koji je također bio jedan od primarnih zahtjeva klijenta.

wishsofa ljetnikovac 03

wishsofa ljetnikovac 04

wishsofa ljetnikovac 05

wishsofa ljetnikovac 06

wishsofa ljetnikovac 07

wishsofa ljetnikovac 08

 

Na prvom katu svake jedinice su po tri spavaće sobe i dva kupatila, dok se u potkrovlju nalazi master soba sa kupatilom i velikom terasom, natkrivenom pokretnom pergolom.

wishsofa ljetnikovac 09

wishsofa ljetnikovac 10

wishsofa ljetnikovac 11

wishsofa ljetnikovac 12

wishsofa ljetnikovac 13

wishsofa ljetnikovac 14

Interijersko uređenje 3H objekta je rađeno u modernom stilu, sa dosta bijelih površina, neutralnim koloritom i Wish Sofa namještajem. Iako je svaka od jedinica orijentirana samo na dvije strane, objekt ima obilje svjetlosti zbog funkcionalne dispozicije, gdje čak i svako kupatilo ima velike staklene površine.

wishsofa ljetnikovac 15

U dvorištu se nalazi i dodatni objekt koji je namijenjen za sve tri porodice, a sadrži prostranu kuhinju, trpezariju, prostor za sjedenje i toalet.

Monolitni dizajn kompaktne 3H kuće, istovremeno poziva na tradicionalnu arhitekturu, sa doksatima i repetitivnim otvorima, uz uvođenje suvremene interpretacije s minimalističkom paletom boja i čistom geometrijom.

Foto: Wish Sofa


Bonjour

Baklava cheesecake: Kremasti spoj tradicije i modernog u brzom desertu!

TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak

Baklava cheesecake: Kremasti spoj tradicije i modernog u brzom desertu! Baklava cheesecake: Kremasti spoj tradicije i modernog u brzom desertu!

Posebni trenuci i praznici imaju svoja zlatna pravila u kojima se baklava podrazumijeva, da orasi, zapečena jufka i agda mirišu kućom. S druge strane, tu su mlađe generacije koje sve češće maštaju o nečem drugačijem poput kremastog kolača koji se topi u ustima.

 

I tako, svake godine ista dilema za praznik: baklava ili cheesecake? Tradicija ili moderni desert? Šta ako ove godine ne biramo stranu, nego spojimo najbolje iz oba svijeta?

 



Zamislite to ovako: hrskava jufka, mirisni slojevi cimeta i oraha, slatkasti sirup, ali i baršunasti cheesecake fil. Baklava cheesecake je taj desert koji spaja generacije: one koji vole klasičnu baklavu pronaći će u njemu dobro poznate okuse, dok će ljubitelji cheesecakea uživati u laganoj kremastoj teksturi.

 




Zašto sami biramo pistacije i orahe?   

Kada je riječ o baklavi, svaki sastojak nosi svoju priču. To su okusi djetinjstva, mirisi iz nanine kuhinje i tradicija koja traje generacijama. Zato je važno da biramo najkvalitetnije sastojke i da im damo pažnju koju zaslužuju.

Pistacije? Birajte EuroCompany neoljuštene! Zašto? Jer dolaze u svom prirodnom obliku, a njihova suho pržena, blago slana aroma donosi savršeni balans okusa. Nisu preslane, već taman toliko da istaknu svoju orašastu notu, pružajući intenzivniji doživljaj pri svakom zalogaju. Kada ih sami očistimo, uživamo u njihovoj svježini, mirisu i teksturi, a taj mali ritual pripreme samo pojačava iščekivanje savršenog deserta.

 




Orasi? Oni su duša baklave, njen nezaobilazan sastojak i nosilac one prepoznatljive, bogate, orašaste arome. Ključ je u tome da budu EuroCompany orasi kako bi dali teksturu i pravi balans između hrskavosti i sočnosti. Nema prečica jer kada sami biramo najbolje orahe, svaki zalogaj dobiva onu autentičnu notu domaće baklave.

Sastojci  

Za bazu i slojeve jufke:

  • 8 tankih listova jufke
  • 100 g maslaca, otopljenog
  • 150 g EuroCompany oraha
  • 50 g EuroCompany badema ili pistacija
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašičica cimeta

Za cheesecake fil:

  • 500 g krem sira
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 jaja
  • 1 kašičica vanilije
  • 1 kašika brašna

Za agdu/sirup:

  • 100 ml vode
  • 100 g šećera
  • 2 kašike meda
  • Sok ½ limuna
  • ½ kašičice cimeta

     




Priprema  

Priprema jufke:

  • Rernu zagrijati na 170°C.
  • Okrugli kalup (24 cm) premazati maslacem.
  • Prvi list jufke staviti u kalup tako da rubovi vire van, pa premazati maslacem.
  • Postupak ponoviti s još 3 lista jufke, svaki put premazujući maslacem.

Baklava sloj:

  • Pomiješati EuroCompany nasjeckane orahe, pistacije, šećer i cimet.
  • Polovinu smjese rasporediti preko jufke.
  • Pokriti s još 2 lista jufke, premazujući maslacem.
  • Dodati preostalu smjesu oraha i pokriti s posljednja 2 lista jufke, opet premazujući maslacem.

     



Cheesecake fil:

  • Mikserom umutiti krem sir i šećer u prahu dok ne postane glatko.
  • Dodati jaja, jedno po jedno, uz lagano miksanje.
  • Umiješati vrhnje za šlag, vaniliju i brašno.
  • Smjesu sipati preko slojeva jufke.

     



Pečenje:

  • Peći u zagrijanoj rerni na 160°C oko 50 - 60 minuta, dok se cheesecake ne stegne.
  • Ostaviti u ugašenoj rerni s odškrinutim vratima još 15 minuta, zatim potpuno ohladiti.

Agda ili sirup:

  • U šerpi prokuhati vodu, šećer i med dok se šećer ne otopi.
  • Dodati limunov sok i cimet, pa kuhati još 2 - 3 minute.
  • Ohladiti i preliti preko ohlađenog cheesecakea.
  • Ostaviti u frižideru najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.
  • Po želji posuti sjeckanim orasima, pistacijama ili dodatnim medom.

     



Dok se siječe prvi komad, neko će možda reći: "Ali, ovo nije prava baklava!", a onda će prvi zalogaj promijeniti sve.

Svaki sloj priča priču o tradiciji, ali i o novim ukusima koje smo spremni prihvatiti. Ove godine slavimo oba kolača u jednom zalogaju.
 

* * *  
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!