Bh.dizajnerice su osmislile ovu moderno uređenu obiteljsku kuću u Visokom - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Bh.dizajnerice su osmislile ovu moderno uređenu obiteljsku kuću u Visokom

Tekst:

Bonjour.ba

INTERIJERI
30.10.2015.

S radom bh.branda Wish Sofa smo vas već upoznali. Riječ o konceptu iza kojeg se krije arhitektonsko-dizajnerski dvojac Mersiha Karić i Ana Lukenda, a koji se bavi izradom modernog tapeciranog namještaja koji će vam služiti kroz duži vremenski period. U njihovu domenu rada spada i projektiranje objekata, najčešće individualnih stambenih jedinica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihov posljednji takav projekt je upravo uređenje i projektiranje 3H kuće u Visokom. Naime, tri porodice su trebale biti smještene na veoma uskoj parceli, tako da svaka od njih ima svoju stambenu jedinicu. Objekt je po regulacionom planu bio strogo definiran i pozicioniran uz samu saobraćajnicu, dok se na južnoj strani parcele nalazi veliki voćnjak sa od oko 150 stabala autohtone sorte jabuka. Svjesne težine zadatka, izazovno su krenule u realizaciju želja svojih klijenata. 

 ljetnikovac

Kuća je svojim arhitektonskim oblikovanjem nenametljiva okolini i apsolutno 'zaštićena' od buke i pogleda okoline, a tome doprinosi i ograda oko cijele parcele, te 'prazna ulična fasada bez ijednog otvora. Jednostavnim, kubičnim masama i završnim obradama, odvojeni su, funkcionalno različiti  dijelovi kuće, tj. prizemlje kao javni i katovi kao privatni dio.
wishsofa ljetnikovac 01

wishsofa ljetnikovac 02

Tri stana u nizu su smještena unutar dvostranog dvorišta – ulazne kapije i dvorišta za odmor, na koje su orijentirani dnevni boravci i trpezarije. Centralni zid u prizemlju sadrži kamin koji je također bio jedan od primarnih zahtjeva klijenta.

wishsofa ljetnikovac 03

wishsofa ljetnikovac 04

wishsofa ljetnikovac 05

wishsofa ljetnikovac 06

wishsofa ljetnikovac 07

wishsofa ljetnikovac 08

 

Na prvom katu svake jedinice su po tri spavaće sobe i dva kupatila, dok se u potkrovlju nalazi master soba sa kupatilom i velikom terasom, natkrivenom pokretnom pergolom.

wishsofa ljetnikovac 09

wishsofa ljetnikovac 10

wishsofa ljetnikovac 11

wishsofa ljetnikovac 12

wishsofa ljetnikovac 13

wishsofa ljetnikovac 14

Interijersko uređenje 3H objekta je rađeno u modernom stilu, sa dosta bijelih površina, neutralnim koloritom i Wish Sofa namještajem. Iako je svaka od jedinica orijentirana samo na dvije strane, objekt ima obilje svjetlosti zbog funkcionalne dispozicije, gdje čak i svako kupatilo ima velike staklene površine.

wishsofa ljetnikovac 15

U dvorištu se nalazi i dodatni objekt koji je namijenjen za sve tri porodice, a sadrži prostranu kuhinju, trpezariju, prostor za sjedenje i toalet.

Monolitni dizajn kompaktne 3H kuće, istovremeno poziva na tradicionalnu arhitekturu, sa doksatima i repetitivnim otvorima, uz uvođenje suvremene interpretacije s minimalističkom paletom boja i čistom geometrijom.

Foto: Wish Sofa

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno