Bh.brandovi su ukrali simpatije na Stockholm Furniture & Light Fair 2019., a Emina Hajrić za MODAMO.info donosi dio atmosfere sa sajma

INTERIJERI
20.2.2019.
Svi ljubitelji dizajna, početak drugog mjeseca rezerviraju za Stockholm Design Week, unutar kojeg se, uz brojna događanja i izložbe, odvija i Stockholm Furniture and Light Fair sajam na kojem se skandinavski, ali i brojni svjetski brandovi predstavljaju s novitetima u svom radu. Ono što nas posebice raduje jeste činjenica da i domaći dizajneri namještaja i dodataka za dom, ovdje, iz godine u godinu, dobivaju komplimente i šalju sjajnu sliku o bh.produkt dizajnu u svijet.

Nova poznanstva i suradnje, val inspiracije i susret s trendovima iz prve ruke, razlog su zašto svake godine ovaj festival ima i sve veći broj posjetitelja. Puna entuzijazma i s mnoštvo sjajnih uspomena, sa sajma se vratila i Emina Hajrić, kreativna direktorica STUDIO VRACO kao i predstavnica Švedske privredne komore u BiH, koja je s nama podijelila svoje favorite sa sajma namještaja i rasvjete u Stockholmu.

***

Najbolji štand - Pholc

pholc

Štand švedskog dizajnerskog branda rasvjete Pholc, projektiran je od strane Note Design Studio s predivnim prigušenim nijansama smeđe boje od Astrid Textiles. 

Najbolji styling štanda - Kasthall štand

kasthall

Štandovi Lotte Agaton, definitivno! Lotta Agaton je osmislila styling za najljepše štandove ove godine. Kasthall štand je bio presvučen predivnim tkaninama, harmoničan i opuštajući – a String je kao i svake godine postavio nove trendove za dekorisanje polica. Dječja polica je bila moj favorit, zbog pastelnih i monokromnih tonova, ali ipak i zbog jedne topline i zaigranosti koja je bila isprepletena u ovoj priči. New Works štand je također bio predivan - Lotta Agaton je bila angažirana za “art direction”, novu paletu boja, kao i nove materijale.

 Emina sa Lotta Agaton

Emina sa Lottom Agaton

 string

Dječja polica - štand String, za koji je Lotta Agaton radila styling

Najveća inspiracija:

Najveća inspiracija bila mi je vidjeti bosanskohercegovačke brandove koji ravnopravno konkuriraju sa skandinavskim. Ono što me posebno fasciniralo bila je ručna obrada punog drveta koji rezultira s jednom nevjerojatnom glatkoćom na dodir, kao i jednostavnim dizajnom i funkcionalnošću ovih komada.

gazzda

Gazzda

woak

Woak – švicarski brand s bh. korijenima


S druge strane, izložba najveće aukcijske kuće Bukowskis u saradnji sa Magniberg, “Sie wohnen hier”, gdje se staro stapa s novim, je bila prava poslastica za oči. Magniberg je imala izložbu svojih proizvoda kombinirajući ih sa starim umjetničkim djelima, asesoarima za enterijer i namještajem. Misao vodilja bila je da postave svoj namještaj u kontekst s određenim prostorom kako bi se prikazalo jedno prirodnije okruženje za isti.

Bukowskis-x-Magniberg-Exhibition

Bukowskis x Magniberg izložba

 

Najljepši komad namještaja:

ETCETERA Lounge chair - Artilleriet

Jan Ekselius Etcetera lounge chair, Artilleriet

Etcetera lounge chair, čiji dizajn datira iz sedamdesetih, a koju je lansirao Artilleriet! U svijetu gdje se konstantno traže novi izrazi u formi istovremeno kada i pitanje održivosti stoji visoko na listi zahtjeva, ovakav dizajn se zaista izdvaja iz mase.

artilleriet

Emina s vlasnicima Artillerieta

O čemu se razgovaralo na ovom sajmu?

 asplund sno

Asplund SNOW/SNÖ


Velik fokus se stavljao na lokalnu proizvodnju, ručni rad i kvalitetu, kao i bitnost recikliranja i održivog pristupa konzumaciji. Razgovaralo se o tome da industrija namještaja treba da uspori, manje proizvodi i pronađe biznis model koji može da podrži ovakvu filozofiju rada.
Vodeći se ovim principima, kompanija Asplunda je odlučila da ne izlaže na sajmu nego da proslavi dugogodišnji klasik Snö/Snow u svom izložbenom salonu u Stockholmu. I etablirana imena, Tom Dixon i Noe Duchaufour Lawrence, govorili su o potrebi za limited edition kolekcijama i o budućnosti s lokalnom proizvodnjom.

Materijali i brandovi koji su bili popularni na sajmu

Na sajmu su dominirali danski brandovi kao i namještaj koji je izrađen za veliki projekat restauriranja i renoviranja Nacionalnog muzeja u Stockholmu. Moji favoriti su definitivno bili stolica Botero za Kallemo, kao i stolica Sana od bh. branda Zanat, koja je dekorisala biblioteku Muzeja.

sana stolica zanat

Sana stolica by Zanat

Materijal koji je bio najzastupljeniji na sajmu je, bez dvojbe drvo, s fokusom na lokalnu proizvodnju i visok kvalitet ručne izrade gdje su se dokazali bh. brandovi MS&WOOD, Gazzda, Artisan i švicarska kompanija s bh. korijenima Woak, sa svojom neprikosnovenom ručnom izradom.

ms wood

MS & WOOD

artisan

Artisan

Zaista mi je bila velika čast da zajedno s kolegom Amirom Ćoralićem ispred Švedske privredne komore se pridružim bh timu i razgovaram s njima o izazovima i dugoročnoj strategiji za pozicioniranje bh. dizajna i arhitekture na švedskom tržištu te jačanju poslovne saradnje između BiH i Švedske. Zaista vjerujem u kvalitet i dizajn bh. proizvođača i mislim da s jasnom vizijom možemo zajedno puno toga napraviti!

Također, jako sam uzbuđena zbog novih projekata za STUDIO VRACO, o kojima ćemo pisati drugi put. :)
Radujemo se aktivnostima koje su pred nama u narednom periodu i realizaciji suradnji dogovorenih u vrijeme sajma.

  

Za MODAMO.info piše: Emina Hajrić, kreativna direktorica STUDIO VRACO
Foto: Emina Hajrić

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

  Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

  Povezani članci

  Članci iz rubrike

  Tekst by:

  Bonjour

  Podijeli:

  Posljednje objavljeno: