Unikatni kaputi uvijek su vrijedna investicija. Predlažemo one od bh. brenda Dama. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Unikatni kaputi uvijek su vrijedna investicija. Predlažemo one od bh. brenda Dama.

Tekst:

Arijana Bošnjak

MODNE VIJESTI
24.10.2023.

Armin Begović je mladi dizajner koji je, inspiriran malim krojačkim remek djelima koje je više od 20 godina stvarala njegova mama, odlučio za nju pokrenuti brend Dama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Njegova majka Edina, radila je za razne konfekcijske brendove u Travniku, kao i u malenoj radnji u svojoj kući, u kojoj je svoju modnu maštu spretno pretvarala u stvarnost. Nakon mnogo godina krojačkog iskustva, koje zahtjeva spretne ruke, jaku volju i urođeni talent, Armin je prepoznao potencijal komada nastalih u njenom malom ateljeu pa je tako rođena ideja o novom bh. brendu.

 Oni su na naše tržište prije tri godine donijeli unikatan brend fokusiran isključivo na izradu ženskih kaputa. Ono što je nas posebno oduševilo, jest činjenica da izrađuju samo 40 komada godišnje, što garantira kvalitetu i jedinstven proizvod rađen po mjerama i želji klijentica (vjerujemo da je poseban osjećaj kada dobijete kaput s brojem od 1 - 40, znajući da vas to čini jednom od samo 40 dama za koje je ovaj brend izradio kaput u toj godini).

Hladni jesenski dani su već tu pa predlažemo da pogledate neke od njihovih neodoljivih modela i što prije se omotate toplinom vune, velura ili kašmira. Sigurni smo da će osim topline donijeti i posebno cozy ugođaj, ali i nepogrešivo profinjen, bezvremenski look.

Kroz tekst možete ekskluzivno pogledati fotografije za koje se poznati bh. model Aida Jahić odjenula u ove sofisticirane kapute, a u nastavku otkriti i više o brendu kroz razgovor s Arminovom majkom Edinom.
Oduševila nas je priča sina koji je pokrenuo brend za svoju mamu. Kako se vama činila ta ideja kada vam ju je Armin prvi put predstavio i kako izgleda suradnja između majke i sina u poslovnom svijetu?

Sve je počelo u doba korone. Ja sam to zamišljala malo skromnije, ali to je moj Armin odradio na svoj način. Bude nekad momenata i kad se ne slažemo, ali to je zato jer pripadamo različitim generacijama. Ja sam odrastala i ovaj posao učila u doba kad tehnologija nije bila zastupljena koliko je danas, dok je on u svijetu dizajna i tehnologije od svojih tinejdžerskih godina.

Mislim da su naši poslovni „konflikti“ čak i dobri za Dama brend, jer kreiraju kapute koji su istovremeno i bezvremenski, ali posjeduju i elemente globalnih modnih trendova, što naše klijentice itekako prepoznaju.
Znamo da korak u poduzetničke vode nikada nije lagan. Je li bilo određenih strahova i izazova prilikom pokretanja brenda?

Nije lako, možda bih to davno učinila da jeste. Kao što sam i pomenula, cjelokupan brend je nastao u doba korone, u mojoj radionici u Travniku, koja je u kući u kojoj živimo.

U početku smo željeli da sve ono što ja radim punih 25 godina zaokružimo i prenesemo u jednu novu dimenziju, gdje je custom made pristup prema klijenticama ključan i usudim se reći da ne postoje dva ista Dama kaputa. Svaki ima barem mali detalj kreiran isključivo po želji vlasnice koja ga nosi. 
Dama je slow fashion brend koji radi limitirana izdanja ručno rađenih kaputa po mjeri klijentice. Znamo da ovakav koncept zahtjeva vješte ruke za kvalitetnu izradu. Možete li nam reći nešto više o samom procesu izrade, od dizajna do gotovog proizvoda?

Dama ne posjeduje svoje skladište. Mi nemamo kapute izrađene po konfekcijskim veličinama koji nam stoje na vješalicama i čekaju svoje narudžbe. Mi imamo modele, boje i materijale koje nudimo i svaki naš kaput je dostupan u svakom od ponuđenih materijala i boja. Rekla bih da je to ono što izdvaja naš brend u današnjem moru svega što fast fashion predstavlja.

Svi poznajete brendove koji za jednu sezonu objavljuju i po nekoliko kolekcija, predstavljajući novu svake dvije sedmice. Mi smo ove godine donijeli odluku da ograničimo broj kaputa koje ćemo ponuditi na 40, kako bismo se svakom mogli posvetiti maksimalno i izraditi ga tačno po željama klijentice.

Svaki kaput će na sebi imati oznaku koji je po redu od 40 za sezonu 2023./2024. i molimo sve koji se odluče za kupovinu za strpljenje. Svakom kaputu se detaljno posvetimo i ponekad je moguće čekanje od dvije sedmice na isporuku, ovisno o količini narudžbi u određenom periodu.
U vašoj ponudi možemo vidjeti profinjene kapute bezvremenskog dizajna. Tko je točno zadužen za dizajniranje kolekcije i izbor materijala?

Prvi izazov sa kojim se susrećemo svake godine je pronalazak odgovarajućih materijala. Svi naši kaputi su dostupni u veluru, vuni ili kašmiru i biramo samo najbolje dostupno na tržištu za naše klijentice. Dizajn proces za sve modele je uvijek kolaboracija između mene i mog sina Armina.

Kreiranje bezvremenskog dizajna, koji će ići uz sve outfite je jako izazovno, ali kroz moje dugogodišnje iskustvo i njegovo poznavanje trenutnih trendova i stanja tržišta, uspijevamo iznjedriti kreacije koje naše klijentice cijene. Nerijetko se dešava i da zajedno sa klijenticom uradimo doradu već postojećeg dizajna (promjena dugmadi, dužine, detalj na rukavima i sl.), što je također jedan neobičan proces, jer puštamo treću stranu da udahne dio sebe u Dama brend.
Kakav je osjećaj kada prođete proces od crteža do gotovog kaputa koji vidite na klijenticama ili na profesionalnim modelima poput Aide Jahić s kojom ste radili shooting za kampanju?

Za mene kao majstora, kad vidim da moja kreacija dobro stoji na klijentici, predstavlja poseban osjećaj. Sva težina i umor tad nestanu. Isto je bilo i s Aidom, koja je zahvaljujući svom dugogodišnjem iskustvu u modelingu, dala jedan poseban ton našem brendu, ali je zaista svaki komad priča za sebe i svaka ga žena nosi na svoj način, jer sve smo mi posebne na svoj način.
S tim da vaš brend postoji već tri godine na domaćem tržištu, možete li iz svog dosadašnjeg iskustva dati neki savjet drugim poduzetnicama i poduzetnicima u modnom svijetu koji su tek počeli svoj put?

Ne postoji neka posebna tajna osim da treba mnogo truda i rada. Treba napredovati stalno, prihvatiti nove izazove i učiti, jer moda je nešto što se svakodnevno mijenja, a opet postoje stvari koje se uvijek cijene. Iako ponekad izgleda lagano svima sa strane, moram reći da je ovo ozbiljan posao, ali kao i svaki drugi, bitno je da stvarno osjećate veliku ljubav ka njemu i rezultati su onda neizostavni.

Uvijek postoje oni koji vas prepoznaju, što je u mom slučaju bio moj sin, ali nakon tri godine i desetine sretnih klijentica koje uživaju u svojim Dama kaputima širom BiH i inostranstva.


* * *
Foto: Sanela Babić

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno