Napravite kod kuće nešto drugačiju verziju pite koja je popularna u Turskoj - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Napravite kod kuće nešto drugačiju verziju pite koja je popularna u Turskoj

Tekst:

Ana Rotim

GOURMET
25.3.2023.

Ako ste ikada posjetili Tursku i prošetali se prepoznatljivim ulicama, sigurni smo da ste primjetili brojne štandove s primamljivim specijalitetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tako jedno od onih jela koja privlače brojne turiste, a koja često preporučuju lokalni stanovnici je nešto drugačije verzija tradicionalne pite. Riječ je o ukusnom tijestu s mesnim ili pak povrtnim punjenjem.

Bez obzira koje preferencije imate, ovo je jedno od jela koja uistinu morate probati. A, kako ne bismo trebali otputovati do Turske po ovo ukusno pecivo za našu rubriku Gourmet Renata Sladović otkrila je recept koji će vas motivirati da se teleportirate u kuhinju.





Sastojci:

  • 300 gr brašna
  • 200 ml vode
  • 4 gr kvasca 
  • 5 grama soli


Za unutarnjašnjost:

  • 300 gr  mljevene junetine 
  • 1 luk
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 žličica crnog papra

Premaz:

  • 1 jaje

Za gore: 

  • Malo maslaca

 

Priprema tijesta:

Pomiješajte brašno, vodu, sol i kvasac dok se ne sjedine i mijesite 5 minuta u dubokoj posudi. Prebacite na radnu površinu i nastavite mijesiti dok tijesto ne postane glatko i mekano.

Prebacite tijesto u lagano pobrašnjenu zdjelu i pokrijte ga. Ostavite tijesto da odstoji 1-1,5 sat. Na tavu stavite dinstati mljeveno meso. Kad mljeveno meso upije sok i dobije smeđu boju, dodajte crni papar i luk narezan na sitne kockice, pecite još 5 minuta i ostavite da se ohladi.

Tijesto stavite na lagano pobrašnjeni pult, istisnite zrak, podijelite na četiri jednaka dijela. Preklopite i zarolajte u loptice pobrašnite ga poklopite i ostavite da stoji 45 minuta, pokrite ga sa krpom kako se ne bi osušilo.

Nakon što se tijesto odmori razvaljajte ga u duguljasti oblik na sredinu tijesta koje ste razvaljali stavite 4 žlice mljevenog mesa, ostavljajući razmak od rubova. Tijesto dobro zatvorite tako da pri vrhu stisnete rubove (vidio u objavi) Povucite pitu s rubova i razvucite je do željene veličine.

Premažite razmućenim jajetom. Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva s ventilatorom. Pecite 12 minuta. Kada je izvadite iz pećnice namažite je maslacem. Da biste pojačali okus, vrh pite zarežite nožem, stavize male komadiće maslaca unutra, narežite i poslužite. 

Dobar tek!

* * *
Foto: @sladojevicrenata

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno