Bajkovita tvrđava na kamenoj stijeni u Srebreniku je prizor koji će vas oduševiti - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Bajkovita tvrđava na kamenoj stijeni u Srebreniku je prizor koji će vas oduševiti

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

PUTOVANJA
7.3.2023.

Bajkovita mjesta na kojima ćemo odlutati u maštu i izgubiti se u nekom drugom svijetu, nalaze se skoro pa iza ugla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, scenarij kao iz bajke ili starih filmova sa jednom od najljepših panorama, starovjekovnom tvrđavom na kamenoj stijeni i drvenim mostom nalazi se u Bosni i Hercegovini.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emir (@__mujic) onRiječ je o Starom gradu Srebreniku, tj. tvrđavi koja se nalazi iznad istoimenog grada. Također je mnogi nazivaju Tvrđava Srebrenik ili Srebrenička kula, a kao takva je jedna od najočuvanijih tvrđava iz srednjeg vijeka u Bosni i Hercegovini. Tvrđava je svojedobno služila i kao dom Stjepanu II Kotromaniću, a danas ju prepoznajemo u obliku turističke atrakcije.

 

 

O posebnosti ove lokacije svjedoči i nedavno objavljena vijest Stranice Timeout koja je Srebrenik uvrstila u listu najpotcijenjenijih turističkih odredišta u svijetu.

Između ostalog naveli su da se u Srebreniku nalazi najbolje očuvana bosanska srednjovjekovna tvrđava, fascinantna građevina iz dvanaestog stoljeća.

 Posjetom ovog mjesta nakratko ćete se preseliti u romantičnu i jedinstvenu lokaciju koja će u vama probuditi sjećanje na maštovite priče o princezama i vitezovima.

 

 

Ukoliko ste ljubiteljica lagane šetnje, automobil možete parkirati u Srebreniku i putem od oko sedam kilometara prošetajte do tvrđave, a ako vam je to ipak previše aktivnosti i radije biste više vremena proveli u pogledu na tvrđavu, automobilom možete doći do same kule.

 


 

Posjeta Starog grada u Srebreniku će uistinu biti divan izlet i prilika za uživanje kako u prirodnim ljepotama, posebice sada kada će proljeće još malo pokazati sve svoje boje i čari, tako i u kulturno-historijskim ljepotama Bosne i Hercegovine. 

 

 

U nastavku vam donosimo još nekoliko fotografija koje su svojevrsni poziv da ovaj vikend provedete uživajući u lijepom pogledu na Srebrenik.

 

 

***
Naslovna fotografija: @mirela_red 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno