TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 17.4.2020.

Kroz #OstaniKući reportaže s bh.damama i muškarcima dobili smo pregršt inspiracija za mini iznenađenja uz koja ćemo uljepšati dane našim najdražima, ideje za buđenje produktivnosti doma, čak i uz znatiželjne upite klinaca dok radimo, odlične preporuke za brza i ukusna jela, kao i prijedloge za aktivnosti uz koje ćemo ovo izazovno razdoblje iskoristiti za učenje i neke nove rituale.

I u razgovoru s Amnom Džambić, osnivačicom Branded agencije u Sarajevu čiji je slogan Seal of Creativity (Pečat kreativnosti), razgovarali smo upravo o sličnim temama - koliko je bilo izazovno posložiti i u potpunosti reorganizirati obveze tima, kako zadržavaju kreativnost, što čita, sluša, što joj je najveća utjeha, ali i što će prvo napraviti nakon završetka kućne izolacije.
Amna je BONJOUR.čitatelje i kroz fotografije provela kroz svoj jedan dan, otkrivajući i svoje beauty favorite, a otkrila nam je i zašto su krofne s čokoladom uvijek dobra ideja.

Kako zadržati motivaciju i produktivnost tijekom rada od kuće te kako sada izgleda tvoj radni dan?

Ja nisam baš osoba koja voli rad od kuće jer mi je na poslu sve prirodnije, užurbanije i brže mi vrijeme prođe. Neobično, ali ponedjeljak je moj omiljeni dan u radnoj sedmici. Ipak, poslovne aktivnosti u izolaciji se i ne razlikuju toliko od standardnog rada. Posao se i dalje obavlja, svakodnevno komuniciram sa timovima, oni dalje sa klijentima, razgovaramo o mogućnostima u ovom trenutku i budućim planovima, prilagođava se komunikacija brendova prema trenutnoj situaciji, pripremaju se projekti za koje ranije nije bilo mnogo vremena.

Naravno, digitalni odjel u agenciji je najviše angažovan, jer digitala ne spava, a samim tim i dizajnerski tim. Sve što sam isplanirala do sada, prilično se promijenilo, tako da sada pravim presjek svih aktivnosti, planiram ispočetka. Ekipa iz Brandeda je tako lako podnijela ovu transformaciju rada da sam oduševljena njihovim angažmanom i vjerujem da je ovo još više učvrstilo naš odnos. Pratimo stanje na našem tržištu, kao i regiji, te ćemo shodno tome povlačiti daljnje poteze.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Branded Sarajevo (@branded.marketing.agency) on

Prijedlog za knjigu koju vrijedi pročitati?

Generalno najviše čitam stručna izdanja, ali par knjiga koje sam u posljednje vrijeme pročitala i koje su mi se dopale su: 'The ride of a lifetime' – Robert Iger, 'A woman makes a plan' - Maye Musk, kao i džepna izdanja Paul Ardena- 'Whatever you think, think the opposite', kao i 'It's not how good you are, it's how good you want to be'. Za sve ljubitelje marketinga i brandinga, tu su uvijek knjige David Ogilvyja kojima se vrijedi vraćati.

Koji filmovi i serije su se našli na tvojoj 'to watch' listi u ovom periodu?

Muž i ja imamo običaj barem jednom sedmično ići u kino, tako da smo pregledali skoro sve nove filmove, pa se sada vraćamo starim. Također volimo serije pa smo se opremili s apsolutno svim gadgetima, od Apple TV-a do HBO GO, Netflixa, Amazon Prime-a, Popcorna itd, da nam što ne promakne. :)
Preporuke za film: Gentleman i Parasite. Omiljene serije su Killing Eve, Billions, Succession i Euphoria. Naravno, uvijek me opušta gledanje Prijatelja i Sex and the City.

Što ti je trenutno najveća težnja, a što utjeha?

Putovanja su mi svakako najveća težnja, a utjeha mi je da su porodica, prijatelji i zaposleni dobro i da sam s mužem s kojim uživam provoditi vrijeme. Utjeha mi je i ljepše vrijeme, buduća druženja i duge noći kao i veliki poslovni planovi. Očekuju me mnoge promjene ove godine, tako da vjerujem da će biti uzbudljiva i radujem se svemu.

Koji je tvoj odabir za brzi i zdravi ručak ili užinu?

Volim izbalansiranu ishranu, ni previše „zdravo“ ni previše „junk“. Uvijek jedem što mi se taj dan jede, ali zato jedem puno voća, povrća i pijem samo cijeđene sokove i vodu. Brza jela koja volim su kus kus s mesom i povrćem, avokado tost s jajima i Pad thai. Naravno, volim i jedem i sva tradicionalna jela, a često ne odolim nekim kaloričnim kolačima.

Pjesme koje te opuštaju u ovom periodu?

U našoj kući je muzika od samog jutra, pa čitav dan uključena i uglavnom puštamo različite playliste i izvođače poput Kygo, Peggy Gou, Claptone, Marko Louis, Paul Kalkbrenner ili neki summer mix koji nas podsjeća na more i ljeto.

https://www.youtube.com/watch?v=wNFY8lJhm0A

Kako zadržati #feelgood vibru tijekom kućne izolacije?

#feelgod vibra je počela onog trenutka kada sam sredila sve ormare, cipelare i šminku. :) 


Iskoristila sam vrijeme da pripremim sve fotografije koje ću izraditi jer volim da imam albume izrađene po godinama, da naučim pripremati određena jela, da završim online kurseve brand menadžmenta koje sam davno uplatila, da pripremim sve za selidbu u kuću do kraja godine i nažalost, da shoppingujem online. (smijeh)
S obzirom na to da sam najveći dio izolacije na planini, mnogo šetamo, planinarimo, sadimo cvijeće, što uvelike pomaže da očuvam #feelgood vibru. Inače se svaki dan šminkam i nosim štikle, tako da je ovo sada pravi odmor za lice i tijelo, jer svi preparati i maskice su dočekali svoje.

Kako prirediti mini iznenađenje za drugu osobu tijekom kućne izolacije?

Ne pamtim kada sam vidjela veću sreću na njegovom licu, nego kada sam napravila krofne s čokoladom. Trajale su punih 5 minuta.:)

Kako pokazati empatiju i učiniti nešto lijepo za druge osobe tijekom #OstaniKući?

Mislim da sada pokazujemo više emocija nego ikada ranije jer tek sada, ovako razdvojeni, u potpunosti shvaćamo koliko nam znače drage osobe. Nedostaju druženja, smijeh do suza, putovanja, razgovori, pa čak i sitne svađe. Pretpostavljam da smo svi barem jednom pregledali fotografije s putovanja, slali ih prijateljima, da se podsjetimo šta je ono što nas čini sretnim.
Svakako, ono što je posebno lijepo u ovom trenutku jeste da smo jedni drugima potpora, da se jedni druge trudimo oraspoložiti i motivisati i zajedno se uvjeriti da ovo neće trajati zauvijek.
Ne razumijem ljude koji u svemu vide nešto negativno i koji pokušavaju svima nama dodatno pogoršati raspoloženje, a toliko je izuzetnih stvari za vidjeti i doživjeti.

Nakon završetka kućne izolacije, prva stvar koju ću napraviti je:

Prvo ću otići kod sestre da vidim malu bebu od 2 mjeseca jer odbrojavam sekunde do susreta. Potom ću se vidjeti s roditeljima, drugom sestrom i bratom. Naravno, kao i svaka žena, nadoknaditi sve kozmetičko-frizerske tretmane koje sam propustila. A onda...
Onda ću onako ispunjena emocijama, potpunom srećom i mirom, sjesti na omiljenu klupu, u mom omiljenom parku, pogledati nebo, raširiti ruke i osjetiti, po prvi puta u životu zaista osjetiti, svu ljepotu i sve darove ovog svijeta. 


Bonjour

Mostar: lokalci ne otkrivaju ovo mjesto lako – ali kad otkriju, zna se zašto.

TEKST: Bonjour.ba/PR

Mostar: lokalci ne otkrivaju ovo mjesto lako – ali kad otkriju, zna se zašto. Mostar: lokalci ne otkrivaju ovo mjesto lako – ali kad otkriju, zna se zašto.

Postoje ona mjesta gdje dan počinje sporije, uz miris kafe i pogled na zelenilo dok vas konobari, s osmijehom već od ranih sati, pitaju želite li omlet s domaćim sirom ili nešto posebno po vašem izboru. Mjesta gdje doručak nije samo obrok, već ritual... i da, imamo mali insiderski tip.

Smješten svega desetak minuta od srca Mostara, to je mali gourmet raj za one koji znaju da dobar obrok može popraviti cijeli dan.

 

hotel_buna_501_bonjour_ba

hotel_buna_508_bonjour_ba

Bilo da dolazite na doručak s pogledom, poslovni ručak u bašti ili večeru uz čašu lokalnog vina, svaki obrok u restoranu hotela Buna nosi dozu pažnje i mirnoće koja se rijetko nalazi tako blizu grada.

 

hotel_buna_505_bonjour_ba

hotel_buna_502_bonjour_ba
 

Dok vas možda na prvu privuče elegancija obnovljenih prostora s historijskim pečatom iz austro-ugarskog perioda, ono što ostaje kao glavni utisak o kojem danas želimo pisati je restoran ili preciznije rečeno: gourmet doživljaj.

 

hotel_buna_506_bonjour_ba

hotel_buna_gif2_bonjour_ba
 

Doručak koji ne preskačete čak ni na brzinu

Ovdje doručak nije „s nogu“. On je ritual. Početak dana uz lokalne sireve, domaći hljeb, svježe voće i kombinacije koje bude i najuspavanije. Naša preporuka? Lagana pileća salatica kao savršen balans između osvježenja i energije, a mali trik s dodatkom narom daje jelu ono nešto zbog čega ćete je poželjeti i sutra. Idealno za one koji planiraju poslovni sastanak, ali i za one koji žele samo tiho jutro uz kafu i poglede na zelenilo. 

 

hotel_buna_3_bonjour_ba

hotel_buna_2_bonjour_ba
 

Ako imate sreće da ga uživate u vrtnoj restauraciji, pogled će vam pasti na čuveni bunski dolap za navodnjavanje koji i danas neumorno okreće ritam rijeke i smiruje svaki misao. Uz šapat vode i šolju kafe, dan počinje onako kako biste željeli da teče… lagano, autentično…

 

hotel_buna_504_bonjour_ba
 

 

Tokom doručka, pored raznovrsne ponude zdravih i slanih jela, gosti često biraju brownie kolač onaj pravi, s dubokim ukusom kakaa koji daje dodatnu energiju za dan koji slijedi.

 

 

Ručak koji spaja tradiciju i gourmet twist

Kada stigne podne, restoran postaje prava pozornica. Ručak u hotelu Buna je spoj hercegovačke tradicije i savremene kulinarske ponude. Jelo koje je s razlogom privuklo našu đažnju je  rižoto sa sipom. Kremast, intenzivan, savršeno začinjen…

 

 

Kozice se često nađu na tanjirima gostiju koji žele nešto laganije, dok je za one koji ne gravitiraju morskoj hrani tu pasta s piletinom. Jednostavna, aromatična i uvijek siguran izbor.

 

hotel_buna_5_bonjour_ba
 

Ake pitate šta lokalci najčešće preporučuju, odgovor je prilično jasan: “Najbolja riba? Probajte je upravo ovdje.”

Nakon ručka koji spaja tradiciju i savremene okuse, bilo bi šteta preskočiti desert. Iako svaki kolač na meniju nosi pažljivo birane sastojke i prepoznatljiv šarm domaće poslastice, kolač od datulja posebno se izdvaja jer je bogat teksturom, sladak i idealan kao završni ton obroka.

 

hotel_buna_6_bonjour_ba
 

Diskretna preporuka? Ne čekajte da nestane. Često se naručuje i za ponijeti, a za one koji biraju bezglutenske opcije, posebno se izdvaja kolač s makom, koji se savršeno sljubljuje s čašom Villa Sandi Prosecco Millesimato.

 

 

Večera uz vino i šapat rijeke

Kada se svjetla smire, večera se seli u intimni dio restorana, gdje svaka čaša vina dolazi s pričom, a svaki tanjir sa stilom. 

 

hotel_buna_500_bonjour_ba
 

Lokalna vina i lagani obroci kreiraju savršen kraj dana… bez žurbe, bez buke, samo uz osmijehe konobara koji znaju da vam treba još minut mira. 

 

hotel_buna_gif_bonjour_ba.jpg
 

U večernjim satima, dok se atmosfera smiruje, često naručeni izbor je crumble od jabuka uz kuglu sladoleda. Topao, hrskav i taman toliko sladak da zaokruži večeru u najnježnijem tonu.

 

hotel_buna_7_bonjour_ba
 

Insider tip

Zvuči kao kliše, ali vjerujte ovdje osoblje zna. Ne samo koji je desert najfotogeničniji, već i koji je riblji specijalitet tog dana dobio poseban touch iz kuhinje. Oni vas neće zatrpati informacijama, ali kad pitate: „Šta biste vi danas naručili?“ dobit ćete preporuku koja (još) nije na društvenim mrežama, ali bi mogla postati vaše novo omiljeno otkriće.

To je ona vrsta usluge diskretna, topla i instinktivna. Takva da se osjećate kao da ste već tu bili, iako ste prvi put došli u restoran.
 


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!