TEKST: Emina Smaka
DATUM OBJAVE: 25.5.2022.
Od 17. do 28. maja ove godine održava se 75. po redu Cannes Film Festival.
Iako već dvije godine festival u Cannesu zbog Corona virusa nije uživao glamur koji smo navikli, ove godine sve je izgledalo kao nekad. Sinoć je crvenim tepihom prošetao glumac, dobro poznat bosanskohercegovačkoj javnosti, Alban Ukaj u društvu ekipe filma 'Tori i Lokita'. Film, u režiji braće Jean-Pierre i Luc Dardenne ove godine se nalazi u takmičarskom dijelu festivala.
Alban je pored svojih glumačkih sposobnosti prepoznatljiv i po nešto drugačijem stilu odijevanja. Često u svoje casual kombinacije dodaje prsluk od odijela i takozvanu 'flat' kapu. Sinoć smo ponovo od Albana mogli vidjeti uzbudljivu kombinaciju. Naime, pojavio se u monohromatskom crnom izdanju s dobro skrojenim crnim odijelom, crnim cipelama i crnom košuljom s velikom mašnom. Nosio je bh. dizajn u potpisu Kaftan studija.
Emina i Nermina su dvojac koji stoji iza sjajnog brenda Kaftan Studio koji je prvi put kreirao kombinaciju za muškarca. Otkrile su nam da je dress code festivala klasika koja za muškarce predstavlja crno odijelo. Kreirale su upravo to ali sa svojim pečatom. U nastavku otkrivaju sve detalje ove suradnje.
Prvi put kreirate za muškarce. Da li je ovo bio izuzetak ili novina koju unosi Kaftan studio?
Imale smo priliku raditi mušku konfekciju ali su to više bili projektni zadatci. Zvanično je ovo prvo muško odijelo koje smo uradile pod etiketom Kaftan studio. Kada nam se Alban obratio sa željom da mu mi kreiramo outfit za crveni tepih festivala u Kanu, tim Kaftan studija se odlučio da se odazove ovom izazovu i napravi presedan u odnosu na dosadašnji rad. Prvo muško Kaftan Studio odijelo da ima prezentaciju na crvenom tepihu Kanskog festivala nam je bilo potpuno prihvatljivo. Hoćemo li kreirati za muškarce? To će zavisiti od interesa. Razmatramo da ubacimo u ponudu isključivo crno custom made muško odijelo.
Odakle inspiracija za ovaj dizajn?
U cijeli proces smo svi skupa ušli vođeni srcem, znanjem i iskustvom.
Crveni tepih kanskog festivala ima svoj dress code i to nam je bila osnovna smjernica za kreiranje te da u izvedbenom dijelu svaki detalj dovedemo do perfekcije. Imali smo zamišljenu siluetu koju smo željeli postići i na kraju smo i uspjeli u tome.
Da li je Alban sudjelovao u kreativnom procesu ili je sve prepustio vama?
Alban je profesionalac koji se prepustio profesionalcima da rade svoj posao. Obzirom da smo imali prilike da surađujmo na nekim drugim projektima, vrlo brzo smo se razumjeli.
* * *
Naslovna fotografija: Kaftan Studio
TEKST: Bonjour.ba
Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.
Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba.
Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić
U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja
Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?
Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm.
Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.
Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.
Malo začina za uspomenu
Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.
Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.
Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!