TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 17.4.2020.
Ajla je osnivačica brenda personaliziranih torbi Šefice.ba, DIY majstorica i kreativna dama u čijem domu vibrantne boje dobivaju sasvim novo značenje i ulogu.
Iako mnogima poznata upravo po torbama koje dizajnira u Tuzli, svi oni koji prate Ajlu i na njenim privatnim društvenim mrežama, već su se zaljubili u vibrantne, a opet tako elegantne i pomno dotjerane kutke njenog doma. Savršeno izbalansirani uzorci (točkice i prugice), kao i žuti i plavi tonovi izmjenjuju se u prostoru koji zrači toplinom i svježinom.
"Boje u život unose radost pa se time vodim i kada je interijer u pitanju. Često mijenjam stvari jer me inspirišu nove ideje. Prefarbati zid i dodati pokoji novi detalj mi je izazov u kojemu uživam i koji me baš opušta. " - komentirala je Ajla na naš upit čime se vodila pri uređenju interijera u BONJOUR.intervju objavljenom prije par mjeseci.
Upravo ovaj period Ajla je iskoristila za još par DIY projekata koji će i vas inspirirati da već ovaj vikend uz sprej, četkicu za bojanje i škare napravite male izmjene u dnevnom boravku koje će izmamiti osmijeh na lice. Osim toga, kompletan projekt će vas zabaviti i potaknuti da misli usmjerite na nove stvari i kreativnost.
"Vrijeme koje provodimo kod kuće zbog pandemije koronavirusa nastojimo iskoristiti na najbolji način.
Moj posao je takav da ga radim od kuće i u tom pogledu se stvari nisu naročito mijenjale. Osmišljavam i pripremam nove projekte i jako im se radujem, a slobodno vrijeme koristim za kreativno kuhanje i uređenje interijera. Za uređenje doma sam uvijek raspoložena, pa čak i da eksperimentišem s raznim bojama i dezenima. Najdraži su mi projekti “uradi sam”." - nadodala je.
U nastavku Ajla izdvaja dvije cool ideje za makeover dnevnog boravka koje i vi možete lako kopirati i u vašem životnom prostoru.
***
Često inspiraciju potražim na Pinterestu. U tom prostranstvu boja, kreacije i šarenila ne možemo, a da ne nađemo neku ideju. Tako sam u potrazi za kreativnim rješenjem za stare okvire koji su se povlačili u podrumu, našla odlične ilustracije filmskih ostvarenja koje moj muž i ja jako volimo. Osvježila okvire bijelom bojom u spreju i uokvirila isprintane ilustracije.
Raspored i simetrija u uređenju su jako važni. Ako imate male okvire, trebate ih složiti na užem prostoru da u finalu izgledaju kao cjelina.
Kad smo već kod starih stvari iz podruma, neki dan sam stolicu koja je stajala i skupljala prašinu uzela i pokušala vratiti u život. Prefarbala je, osvježila je romantičnim materijalom i u svoj radni prostor unijela dašak Pariza.
Za renoviranje stolice sam koristila:
Za demontažu i ponovnu montažu sam koristila:
Proces:
Stolicu sam očistila temeljno. Razmontirala dijelove koje je bilo potrebno presvući tkaninom.
Ako joj je boja drveta oštećena, potrebno je “išmirglati” i ponovno je ofarbati odgovarajućom bojom za drvo. Moja je samo na nekim mjestima bila oštećena i požutjela je od stajanja pa je bilo dovoljno osvježiti je sprejem.
Dok se boja sušila, bacila sam se na presvlačenje. Prvo sam skinula dotrajali materijal, a onda izrezala novi po mjeri. Klamericom sam pričvrstila novi materijal za naslonjač i sjedalicu i sve zajedno vratila na kostur stolice. Proces je relativno jednostavan, a klamerica je ključni alat bez koje ne možete pričvrstiti dovoljno dobro novu tkaninu.
Ostajte mi sigurni, ostanite kući. Sve će biti u redu!
TEKST: Bonjour.ba/PR
Postoje ona mjesta gdje dan počinje sporije, uz miris kafe i pogled na zelenilo dok vas konobari, s osmijehom već od ranih sati, pitaju želite li omlet s domaćim sirom ili nešto posebno po vašem izboru. Mjesta gdje doručak nije samo obrok, već ritual... i da, imamo mali insiderski tip.
Smješten svega desetak minuta od srca Mostara, to je mali gourmet raj za one koji znaju da dobar obrok može popraviti cijeli dan.
Bilo da dolazite na doručak s pogledom, poslovni ručak u bašti ili večeru uz čašu lokalnog vina, svaki obrok u restoranu hotela Buna nosi dozu pažnje i mirnoće koja se rijetko nalazi tako blizu grada.
Dok vas možda na prvu privuče elegancija obnovljenih prostora s historijskim pečatom iz austro-ugarskog perioda, ono što ostaje kao glavni utisak o kojem danas želimo pisati je restoran ili preciznije rečeno: gourmet doživljaj.
Doručak koji ne preskačete čak ni na brzinu
Ovdje doručak nije „s nogu“. On je ritual. Početak dana uz lokalne sireve, domaći hljeb, svježe voće i kombinacije koje bude i najuspavanije. Naša preporuka? Lagana pileća salatica kao savršen balans između osvježenja i energije, a mali trik s dodatkom narom daje jelu ono nešto zbog čega ćete je poželjeti i sutra. Idealno za one koji planiraju poslovni sastanak, ali i za one koji žele samo tiho jutro uz kafu i poglede na zelenilo.
Ako imate sreće da ga uživate u vrtnoj restauraciji, pogled će vam pasti na čuveni bunski dolap za navodnjavanje koji i danas neumorno okreće ritam rijeke i smiruje svaki misao. Uz šapat vode i šolju kafe, dan počinje onako kako biste željeli da teče… lagano, autentično…
Tokom doručka, pored raznovrsne ponude zdravih i slanih jela, gosti često biraju brownie kolač onaj pravi, s dubokim ukusom kakaa koji daje dodatnu energiju za dan koji slijedi.
Ručak koji spaja tradiciju i gourmet twist
Kada stigne podne, restoran postaje prava pozornica. Ručak u hotelu Buna je spoj hercegovačke tradicije i savremene kulinarske ponude. Jelo koje je s razlogom privuklo našu đažnju je rižoto sa sipom. Kremast, intenzivan, savršeno začinjen…
Kozice se često nađu na tanjirima gostiju koji žele nešto laganije, dok je za one koji ne gravitiraju morskoj hrani tu pasta s piletinom. Jednostavna, aromatična i uvijek siguran izbor.
Ake pitate šta lokalci najčešće preporučuju, odgovor je prilično jasan: “Najbolja riba? Probajte je upravo ovdje.”
Nakon ručka koji spaja tradiciju i savremene okuse, bilo bi šteta preskočiti desert. Iako svaki kolač na meniju nosi pažljivo birane sastojke i prepoznatljiv šarm domaće poslastice, kolač od datulja posebno se izdvaja jer je bogat teksturom, sladak i idealan kao završni ton obroka.
Diskretna preporuka? Ne čekajte da nestane. Često se naručuje i za ponijeti, a za one koji biraju bezglutenske opcije, posebno se izdvaja kolač s makom, koji se savršeno sljubljuje s čašom Villa Sandi Prosecco Millesimato.
Večera uz vino i šapat rijeke
Kada se svjetla smire, večera se seli u intimni dio restorana, gdje svaka čaša vina dolazi s pričom, a svaki tanjir sa stilom.
Lokalna vina i lagani obroci kreiraju savršen kraj dana… bez žurbe, bez buke, samo uz osmijehe konobara koji znaju da vam treba još minut mira.
U večernjim satima, dok se atmosfera smiruje, često naručeni izbor je crumble od jabuka uz kuglu sladoleda. Topao, hrskav i taman toliko sladak da zaokruži večeru u najnježnijem tonu.
Insider tip
Zvuči kao kliše, ali vjerujte ovdje osoblje zna. Ne samo koji je desert najfotogeničniji, već i koji je riblji specijalitet tog dana dobio poseban touch iz kuhinje. Oni vas neće zatrpati informacijama, ali kad pitate: „Šta biste vi danas naručili?“ dobit ćete preporuku koja (još) nije na društvenim mrežama, ali bi mogla postati vaše novo omiljeno otkriće.
To je ona vrsta usluge diskretna, topla i instinktivna. Takva da se osjećate kao da ste već tu bili, iako ste prvi put došli u restoran.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!