TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 17.1.2020.
Kada je na našu adresu stigao paketić iz Šefica radionice, pozornost nam je privuklo lijepo pakiranje.
Od kutije, preko ukrasnog papira, pa sve do etikete koja potvrđuje da u ruci imate unikat, Šefice mame osmijeh na lice i karikaturom koja oslikava vas, vaš karakter i stilske afinitete.
Iza brenda Šefice.ba stoji kreativna dama s mnogo stila, Ajla Huremović, koja je u Tuzli započela kreirati torbe koje danas nose žene diljem BiH, kao i regije.
Ajla Huremović
Ajla nam je otkrila kako nastaju njene torbice, ali i što se krije u njenom ormaru.
Znamo da je možda pitanje mali klišej, no, kako si došla na ideju pokretanja vlastitog brenda torbi? Zašto Šefice.ba? Koji su izazovi s kojima si se susrela na početku?
Iako je moje formalno obrazovanje slutilo na drugačiji put, odlučila sam se za poduzetništvo jer mi je to dalo mogućnost da zauvijek radim ono što volim i ostanem u čarobnom svijetu umjetnosti. Žene vole i uvijek nose torbe, odatle ideja da prvi proizvod pod brendom Šefice bude baš torba. Riječ šefica na našem govornom području žargonski ima smisao pohvale više nego same titule koju označava. Htjela sam da svaka žena tu “pohvalu” kao potvrdu svog značaja nosi sa sobom. Najveći izazov na početku je bio ustrajati u ideji i vjerovati u Šefice svim srcem.
Što bi preporučila svim damama koje još uvijek nemaju dovoljno hrabrosti da realiziraju svoju ideju?
Posvetite se svojoj ideji, borite se za nju i što prije krenite u realizaciju. Ne slušajte previše okruženje, ono razvija strah. Dobre ideje su uvijek potencijal za uspješnu priču. Vjerujte u sebe.
Što Šefice.ba torbe čine drugačijima od ostalih na tržištu? Koliko je vremena potrebno za izradu jednog modela i od kojih je materijala izrađena?
Žene vole da nose torbe i vole brendove. Međutim kada nose Šefice, nose sebe i one su brend.
Želimo pokazati ženama koliko su one same važne. Budite svoje Šefice naša je ideja vodilja.
Torbe izrađujemo od najkvalitetnijih prirodnih materijala. Želimo da buduće vlasnice što prije dobiju svoju Šeficu. Proces dizajna i proizvodnje traje nekoliko dana.
Što ti je bila inspiracija za sam dizajn torbe?
Ideja za dizajn i oblik torbe inspirisana je oblikom ženskog tijela.
Oduševili smo se kada smo vidjeli preslatko pakiranje u kojem su stigle naše Šefice. Jasno je da paziš na svaki detalj. Po tebi, koliko je važno pridavati pozornost na vrećicu u koju je spakiran proizvod koji kupiš, odabir logotipa i sl.?
Šefice dolaze u mirisnom papiru i posebno dizajniranoj kutiji jer nam je važno da pažnju koju ulažemo u cijelu priču osjete naše klijentice. Pakiranje je jako važan segment svakog brenda.
A što Ajla nosi najviše u privatnom životu? Bez kojih komada je nezamisliva tvoja basic garderoba?
Volim biti drugačija. Često kombinujem nespojivo, ali ono bez čega ne mogu zamisliti garderobu i u čemu se najbolje osjećam je bijela pamučna majica i dobar par traperica.
Na društvenim mrežama često dijeliš i kreativne kutke svog doma. Boje, uzorci i šarenilo vladaju u svakom kutku. Čime si se vodila pri uređenju interijera?
Boje u život unose radost pa se time vodim i kada je interijer u pitanju. Često mijenjam stvari jer me inspirišu nove ideje. Prefarbati zid i dodati pokoji novi detalj mi je izazov u kojemu uživam i koji me baš opušta. Upravo ovih dana pripremam nove ideje za ovogodišnje preuređenje našeg doma.
Modna izjava koja te najbolje opisuje?
„Profinjenost je kada žena ima štošta naglasiti, a izabere ništa ne pokazati.“ Coco Chanel
Što Šefice pripremaju za ostatak godine?
Za ovu godinu Šefice pripremaju puno lijepih iznenađenja koje će vjerujemo izazvati oduševljenje kod dama.
TEKST: Bonjour.ba/PR
Postoje ona mjesta gdje dan počinje sporije, uz miris kafe i pogled na zelenilo dok vas konobari, s osmijehom već od ranih sati, pitaju želite li omlet s domaćim sirom ili nešto posebno po vašem izboru. Mjesta gdje doručak nije samo obrok, već ritual... i da, imamo mali insiderski tip.
Smješten svega desetak minuta od srca Mostara, to je mali gourmet raj za one koji znaju da dobar obrok može popraviti cijeli dan.
Bilo da dolazite na doručak s pogledom, poslovni ručak u bašti ili večeru uz čašu lokalnog vina, svaki obrok u restoranu hotela Buna nosi dozu pažnje i mirnoće koja se rijetko nalazi tako blizu grada.
Dok vas možda na prvu privuče elegancija obnovljenih prostora s historijskim pečatom iz austro-ugarskog perioda, ono što ostaje kao glavni utisak o kojem danas želimo pisati je restoran ili preciznije rečeno: gourmet doživljaj.
Doručak koji ne preskačete čak ni na brzinu
Ovdje doručak nije „s nogu“. On je ritual. Početak dana uz lokalne sireve, domaći hljeb, svježe voće i kombinacije koje bude i najuspavanije. Naša preporuka? Lagana pileća salatica kao savršen balans između osvježenja i energije, a mali trik s dodatkom narom daje jelu ono nešto zbog čega ćete je poželjeti i sutra. Idealno za one koji planiraju poslovni sastanak, ali i za one koji žele samo tiho jutro uz kafu i poglede na zelenilo.
Ako imate sreće da ga uživate u vrtnoj restauraciji, pogled će vam pasti na čuveni bunski dolap za navodnjavanje koji i danas neumorno okreće ritam rijeke i smiruje svaki misao. Uz šapat vode i šolju kafe, dan počinje onako kako biste željeli da teče… lagano, autentično…
Tokom doručka, pored raznovrsne ponude zdravih i slanih jela, gosti često biraju brownie kolač onaj pravi, s dubokim ukusom kakaa koji daje dodatnu energiju za dan koji slijedi.
Ručak koji spaja tradiciju i gourmet twist
Kada stigne podne, restoran postaje prava pozornica. Ručak u hotelu Buna je spoj hercegovačke tradicije i savremene kulinarske ponude. Jelo koje je s razlogom privuklo našu đažnju je rižoto sa sipom. Kremast, intenzivan, savršeno začinjen…
Kozice se često nađu na tanjirima gostiju koji žele nešto laganije, dok je za one koji ne gravitiraju morskoj hrani tu pasta s piletinom. Jednostavna, aromatična i uvijek siguran izbor.
Ake pitate šta lokalci najčešće preporučuju, odgovor je prilično jasan: “Najbolja riba? Probajte je upravo ovdje.”
Nakon ručka koji spaja tradiciju i savremene okuse, bilo bi šteta preskočiti desert. Iako svaki kolač na meniju nosi pažljivo birane sastojke i prepoznatljiv šarm domaće poslastice, kolač od datulja posebno se izdvaja jer je bogat teksturom, sladak i idealan kao završni ton obroka.
Diskretna preporuka? Ne čekajte da nestane. Često se naručuje i za ponijeti, a za one koji biraju bezglutenske opcije, posebno se izdvaja kolač s makom, koji se savršeno sljubljuje s čašom Villa Sandi Prosecco Millesimato.
Večera uz vino i šapat rijeke
Kada se svjetla smire, večera se seli u intimni dio restorana, gdje svaka čaša vina dolazi s pričom, a svaki tanjir sa stilom.
Lokalna vina i lagani obroci kreiraju savršen kraj dana… bez žurbe, bez buke, samo uz osmijehe konobara koji znaju da vam treba još minut mira.
U večernjim satima, dok se atmosfera smiruje, često naručeni izbor je crumble od jabuka uz kuglu sladoleda. Topao, hrskav i taman toliko sladak da zaokruži večeru u najnježnijem tonu.
Insider tip
Zvuči kao kliše, ali vjerujte ovdje osoblje zna. Ne samo koji je desert najfotogeničniji, već i koji je riblji specijalitet tog dana dobio poseban touch iz kuhinje. Oni vas neće zatrpati informacijama, ali kad pitate: „Šta biste vi danas naručili?“ dobit ćete preporuku koja (još) nije na društvenim mrežama, ali bi mogla postati vaše novo omiljeno otkriće.
To je ona vrsta usluge diskretna, topla i instinktivna. Takva da se osjećate kao da ste već tu bili, iako ste prvi put došli u restoran.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!