Adana Čelik kreira unikatne i posebne bukete, a nama je otkrila 3 prijedloga za neodoljive cvjetne aranžmane za dom!

INTERIJERI
29.9.2020.

Cvijeće u nama budi najtoplije emocije, a u svaki dom unose mir, vedrinu i poseban ugođaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono može biti upečatljiv ukras i dati poseban prizvuk pojedinim prostorijama, a uz poman odabir vaze, dobivate pravo malo umjetničko djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To će vam dokazati i Adana Čelik, kreativna dama iz Sarajeva s kojom smo se upoznali sasvim slučajno putem društvenih mreža, a onda i surađivali kroz projekt FEEL GOOD majica kada je na setu snimanja njen buket s cvijećem postao šarmantan ukras, ali i dodatni motivator za pozitivne emocije.

Adana svoje cvjetne čarolije, ali i kadrove iz vlastitog vrta gdje i bere svo cvijeće za izradu buketa dijeli upravo na svom Instagram profilu @forestnative koji će svojom estetikom odmah ukrasti vaše simpatije. Adresa je to i na kojoj ćete moći naručiti svoj buket, a Adana će svojim vještinama i ljubavi prema cvijeću uljepšati i olakšati vaš dan.
Kroz razgovor s Adanom saznali smo kako se rodila njena ljubav prema cvijetu, ali i dobili inspiraciju za najljepše jesenske dekoracije u domu.


***

Pregledavajući tvoj Instagram profil, odmah se primijeti ljubav prema prirodi. Kako se rodila strast prema aranžiranju cvijeća? Gdje pronalaziš inspiraciju i kako najviše učiš o hobiju koji polako prerasta u dodatan posao?

Imala sam sreću da sam odrastala u raskoši Nacionalnog parka Sutjeska, pa je privrženost prirodi postajala dio mog bića od najranijeg djetinjstva. Pokušavam isto ponoviti sa svojom djecom i stoga kao porodica prioritiziramo redovne odlaske u prirodu. Koliko vidim i dječaci iskreno uživaju.


Ljubav prema cvijeću probudila se spontano. Uvijek sam nastojala kreirati toplu atmosferu u našem domu, i za mene cvijeće i biljke u tome igraju veliku ulogu. Prije nego sam sama počela sijati cvijeće, suprug bi nam kupovao vrtno cvijeće koje bi sporadično bilo u ponudi na pijacama i tržnicama (iskreno, u početku sam ga na to morala napominjati). Međutim, nisam bila u potpunosti zadovoljna ponudom, pa sam sama krenula u nabavku sjemena i lukovica onog cvijeća koje se meni najviše dopadalo. Istovremeno sam putem društvenih medija otkrivala fantastične i inspirativne pojedince koji diljem svijeta uzgajaju zaista prekrasno i raznovrsno cvijeće. Nesebično su dijelili svoje znanje i njih smatram svojim prvim učiteljima. Naravno, moja velika ljubav su i knjige, i koristim svaku priliku da dodatno obogatim svoju malu, ali rastuću cvijetnu biblioteku. Najviše me motiviše želja da naučim i probam nešto novo i nepoznato.
Učim mnogo i kroz iskustva kolega i kolegica u regionu. Skupa gradimo jednu veselu, cvjetnu zajednicu. Ohrabruje me i to što mi uzgajanje cvijeća pruža priliku i povod da provedem mnogo vremena vani, na suncu i zraku. Uzgajajući lokalno i sezonsko cvijeće kojim se hrane pčele u našem vrtu, činimo i mali, ali važan, doprinos našoj planeti.

Cvijeće koje je najpoželjniji gost u tvom dnevnom boravku?

Ako bih morala da biram, onda su to David Austin ruže Desdemona, Roald Dahl i James Galway koje sam prošle jeseni posadila skupa sa mojim ocem. Elegantne su, blagog mirisa i šarmantne čak i dok venu. Ali, teško je odabrati. Radujem se svakom cvijeću koje je u sezoni, a posebno mjesto u mom srcu rezervisano je za divlje cvijeće, te jestivo i ljekovito bilje.

Cvijeće koje će biti najslađi gost našeg dnevnog boravka u jesenskom periodu?

Srčano podržavam koncept sezonskog i lokalnog cvijeća te bih vašim čitaocima i čitateljkama predložila da pogledaju oko sebe i nađu inspiraciju u bojama koje prate trenutnu sezonu.
Na samom početku jeseni, želim još malo produžiti obilje koje nam nudi ljeto te koristim svaku priliku da u svom domu imam dalije.

Drage su mi u nježnim, pastelnim tonovima i volim ih kombinovati s bijelim kosmosima te grančicama nedozrelih kupina ili drugih drvenastih biljaka na kojima bobice još nisu dobile svoju punu, jesenju boju.
Obzirom da je sezona cvjetanja ruža također na zalasku, one su neizbježne na našem stolu. Njima, uglavnom, nije potrebna dodatna pratnja.

Naravno, jesen je nemoguće zamisliti bez suncokreta. Ove godine prvi put sam uzgajala više različitih sorti suncokreta, a često ga u vazi kombinujem s cvjetovima rudbekije.

Dom je moguće oživjeti i grančicama šipka hirovito naslaganim u velikoj vazi te raznovrsnim voćem i povrćem koje sada dospijeva, poput jabuka i ukrasne tikve.
Jesen za nas znači mnogo rada na održavanju vrta i pripremanju za proljeće, ali i to da je kratki odmor na horizontu. U kišnim danima moći ćemo sumirati naučeno i s uzbuđenjem praviti nove cvjetne planove.

INTERIJERI , 29.9.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

BONJOUR.ba

Foto by:

Adana Čelik

Podijeli:

Posljednje objavljeno