8 financijskih navika koje biste trebali steći do svoje tridesete - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

8 financijskih navika koje biste trebali steći do svoje tridesete

Tekst:

Bonjour.ba

POSLOVNI SAVJETI
23.2.2016.

Iako nam se ponekad čini da bi naše osobne financije trebale biti jedan od onih predmeta o kojima učimo u školi, savjeti stručnjaka i praktična primjena kroz kupovinu na sniženjima, pametna ulaganja i mudar odabir potrepština koje kupujemo također su nas naučile nešto više o našem budžetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Baš kao i u ostalim sferama života, i u ovoj je jako važno postaviti mjerljive ciljeve, biti pozitivan i ponašati se u skladu s mogućnostima. Kojih 8 financijskih navika koje biste trebali steći do svoje tridesete, pogledajte u nastavku.


#Preskočite kupovinu hrane i jela 'za ponijeti'
Vaš jutarnji latte nije dobar za vaš budžet. Istina, riječ je o manjem trošku, ali s malim promjenama kreću veće uštede. Slično je i s hranom – pokušajte sami sebi pripremati hranu i tako jesti zdravije, jeftinije i ukusnije.

#Vodite zabilješke o svakom trošku
Zapisujte ih u rokovnik ili neku od mobilnih aplikacija – tako ćete imati stvarni uvid o tome na što trošite novac i koliko trošite.


financije2

#Vodite računa o mirovinskom fondu i zdravstvenom osiguranju

#Izbjegavajte dolazak do prekoračenja na kreditnim karticama
To je jedan od onih poteza koji vam se naplate i nekoliko puta skuplje nakon proteka određenog vremena. Radije položite nešto veću svotu novca na račun kako biste si osigurali malu financijsku pomoć na kraju mjeseca.

#Oprezno s kamatama
Zapišite na papir svoje dugove, kamatnu stopu, vrijeme otplate duga i dobro razmislite da li je pozajmica pametna ideja. Uvijek pazite da riješite one dugove s većim kamatnim stopama.

financije usteda

#Nemojte davati prednost cijeni nad kvalitetom
To je jedna od onih stvari koja će vam biti korisna danas, ali će vam biti na teret do ostatka života. Uvijek kupujte s pitanjem dugoročnosti i kvalitete na umu.

#Kreirajte plan za štednju
Napravite popis svih onih stvari koje si želite kupiti, a koje predstavljaju veliku investiciju. A onda, zapište si koji su koraci ključni za štednju tih stvari. Tako ćete imati mjerljive i lakše izvedive korake za ostvarenje cilja.

#Ne planirajte budžet od 'plaće do plaće'
Ne želite si priuštite da iznenadan posjet zubar našteti vašem novčaniku toliko da drugu polovicu mjeseca završite boraveći jedino u svom stanu. Uvijek 10%plaće ostavite za ušteđevinu i unaprijed si planirajte troškove za naredni mjesec. 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno