7 navika koje će vam efikasno pomoći da se opustite i riješite stresa  - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

7 navika koje će vam efikasno pomoći da se opustite i riješite stresa 

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

POSAO & ŽIVOT
4.6.2020.

Današnji moderan način života između posla, obitelji i socijalnih obveza, nosi dosta odgovornosti i može biti stresan toliko da zaboravimo na potrebu da zastanemo, duboko udahnemo i izdvojimo vrijeme samo za sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su male količine stresa zdrave i mogu nam pomoći da ispunimo neke životne ciljeve i dosegnemo svoje maksimume, stres sa kojim se ne izborimo ili visoka razina stresa može imati ozbiljan utjecaj na naše zdravlje, stoga je važno pronaći načine kako to riješiti i kako se lakše nositi sa svakodnevnim izazovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako možete pronaći pet minuta svog dana za sebe, lako ćete se uvući u jednostavnu strategiju opuštanja koju smo pronašli. Poslužite se nekim od jednostavnih trikova u nastavku. 

ŠETNJA

Vježba sama po sebi može biti odličan način oslobađanje od stresa jer oslobađa endorfin. Šetnja s najboljom prijateljicom može biti lijep način za pronalaženje socijalne podrške, a samo hodanje može vam pružiti malo vremena za razmišljanje, preusmjeravanje i vraćanje u situaciju s obnovljenim optimizmom.
 

UDAHNITE DUBOKO

Ako niste u mogućnosti prošetati, možete se osjećati bolje uvođenjem tehnike disanja koju možete raditi bilo kada i bilo gdje. Sjednite ili lezite na mirnom i sigurnom mjestu, poput kreveta ili poda u vašem domu i stavite jednu ruku na stomak. Udahnite polako odbrojavanjem do broja tri, a zatim izdahnite s istim sporim odbrojavanjem do tri. Osjetite kako se stomak diže i spušta dok udišete i izdišete. Ponovite tehniku pet puta ili onoliko dugo koliko vam je potrebno da se osjećate opušteno.

Foto: unsplash.com

VJEŽBANJE

Kad se osjećamo mentalno pod stresom, često osjećamo i fizički pritisak. Bilo kakva fizička vježba može pomoći da se oslobodimo stresa. Lezite na mekoj površini, poput kreveta, tepiha ili prostirke za jogu, a zatim zgrčite i polako otpustite mišiće. Dok to radite obratite pažnju na dio tijela koji opuštate. 

ZAPIŠITE SVOJE MISLI

Kada se osjećate stresno, odvojite nekoliko minuta da napišete kratke bilješke o tome kako se osjećate ili kako vam prolazi dan. To možete učiniti u bilježnici ili u aplikaciji za bilješke na svom telefonu i ne brinite o tome da budete poetični ili da sve pravilno napišete. Samo se usredotočite na izražavanje vaših emocija kako biste se oslobodili dijela stresa. 

Foto: unsplash.com

NAPRAVITE LISTU

Sastavljanje liste na čemu ste zahvalni može pomoći da se opustite. Stručnjaci kažu da, kada smo pod stresom, skloni smo fokusirati se na negativne dijelove života, a ne na pozitivne. Ponekad svoje iskustvo stresnih situacija pojačavamo načinom na koji ih promatramo. Pokušajte smisliti tri dobre stvari koje su vam se dogodile danas i zapišite ih, čak i ako su to male stvari poput sunčanog dana ili ukusnog ručka. 

VIZUALIZIRAJTE 

Vjerujemo da ste čuli za izraz "pronaći svoje sretno mjesto". Sjednite na mirno mjesto, poput svoje spavaće sobe i počnite razmišljati o mjestu na svijetu u kojem se osjećate najviše mirno. Zatvorite oči i zamislite sve detalje povezane s tim mjestom: znamenitosti, zvukove, mirise i ukuse. Na primjer, ako mislite na plažu, možete zamisliti mirne valove, zvuk djece koja se igraju na pijesku, miris kreme za sunčanje, okus omiljenog sladoleda i osjećaj pijeska pod petama. Što više ulazite u svoju vizualizaciju sretnog mjesta, više se možete opustiti.

Foto: unsplash.com

POVEŽITE SE S PRIRODOM

Samo nekoliko minuta u prirodi kad se osjećate stresno može vam pomoći opustiti se. Krenite u kratku šetnju ili jednostavno sjedite u prirodi. Također, ne morate nužno biti u prirodi da biste osjetili njezine učinke za smanjenje stresa. Znanstvenici su otkrili da jednostavno gledanje slika prirode sa zelenilom pet minuta na mobitelu, laptopu ili televizoru može vam pomoći smiriti stres. 

sophieallegra.com

 ***
Naslovna fotografija: sophieallegra.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno