7 jednostavnih koraka uz koje ćete se riješiti nesigurnosti i povećati samopouzdanje

POSAO & ŽIVOT
25.6.2020.

U današnjem užurbanom tempu življenja, često se borimo sa nesigurnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, nesigurnosti mogu negativno utjecati na naše odnose, karijeru i iako se čini kako je zadatak rješavanja problema nesigurnosti težak i nemoguć, s njim ćete se moći izboriti ako sam proces pojednostavite u sedam koraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jess Keys (@jesskeys_) on

RAZUMIJEVANJE EMOCIJA

Prvi korak uključuje razumijevanje vaše nesigurnosti. Zapitajte se zašto u prvom redu imate osjećaje nesigurnosti. Utvrđivanje odakle potiču ti osjećaji pomažu vam otkriti dvije vitalne stvari: prvo, da vaše nesigurnosti imaju osnovu i drugo, da ta pitanja imaju logičan uzrok stoga se mogu logično riješiti. Bez obzira što je pokretač vaše nesigurnosti, možete se osjećati bolje znajući da su oni imali svoje korijene u nekoj stresnoj pojavi prije.

KORAK PO KORAK

Budući da znate okolnosti koje uzrokuju nesigurnosti, pokušajte postupno prevladati svoju tendenciju da se osjećate nesigurno tako što ćete se polako suočavati sa tim situacijama.
To bi se moglo smatrati svojevrsnim procesom desesenzibilizacije.
Na primjer, ako imate poteškoće u društvenim okruženjima, zamolite prijateljicu ili člana obitelji da pođu sa vama. Izlasci u skupinama uklanjaju vam neke pritiske i pomažu vam da uživate u društvenim aktivnostima.
Postavljanje malih ciljeva ili mikromotiva važno je u ovom koraku.
Pokušajte uspostaviti situacije u kojima se istodobno bavite samo malim dijelom svoje nesigurnosti.

Foto: @oliviarink 

IZLAZAK IZVAN ZONE KOMFORA

Nakon što ste savladali prva dva koraka treći jeste da izađete izvan svoje zone ugode uklanjanjem uobičajenih mjera opreza. U slučaju kada se teško prilagođavate društvu, ako obično komunicirate putem emaila ili kupujete na mreži, pokušajte umjesto toga kontaktirati ljude telefonskim pozivom. 

PROMJENA VAŠE PERSPEKTIVE

U svijetu prepunom negativnih vijesti bilo bi najbolje kada bi se osvrnuli i fokusirali na pozitivne strane života.
Pokušajte razmišljati o sebi pod drugom lupom. Možda imate poteškoće s rješavanjem stresa na radnom mjestu, ali zasigurno ste dobri u ulozi majke, kćeri, supruge ili prijateljice.
Ako niste zadovoljni svojim izgledom, razmislite o stvarima koje radite ili vrlinima koje imate, a drugi to cijene i zahvalni su za to. Vizualizirajte stvari koje vam se sviđaju i pokušajte manje kritički gledati na sebe. Vjerojatno ste jedina osoba koja vam tako strogo prosuđuje.

PRONAĐITE HOBI

Peti korak za suočavanje sa nesigurnošću je pronalaženje nečega u čemu ste dobri i to radite.
Kada pronađete hobi u kojem ćete se istaknuti pomoći će vam jer će vam ublažiti stres i izgraditi samopouzdanje.
Razmislite o pletenju, slikanju ili šivanju koji nisu fizički zahtjevne, a sa druge strane možete birati i aktivnosti kao što su jahanje, promatranje ptica, vrtlarstvo ili planinarenje koji imaju dodatnu prednost svježeg zraka i sunca. Svi su u nečemu dobri, zato se nemojte obeshrabriti ako još niste pronašli ono "nešto".
Ako ste voljni isprobati nove stvari, prije ćete pronaći svoj hobi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BELEN HOSTALET (@belenhostalet) on

NAGRADITE SEBE

Suočavanje s nesigurnošću postat će vremenom lakše ako slijedite ove korake. Svaki uspjeh, ma koliko bio mali, treba prepoznati i proslaviti. Za svaki cilj koji postignete, isplanirajte nagradu, bilo to nove cipele ili beauty sitnica, usredotočenost na očekivanu nagradu pomaže da se skrene pažnja s problema koji su pred vama.

VODITE DNEVNIK O NAPRETKU 

Sedmi i posljednji korak koji će vam pomoći u rješavanju nesigurnosti je vođenje evidencije. U svoj CHICovnik zapišite popis ciljeva koje želite postići i pokušajte dodati popis stvari za koje smatrate da su pozitivni u vezi sa vama. Zapišite sve primljene komplimente i sve profesionalne ili osobne uspjehe.
Svakih nekoliko tjedana vraćajte se i pročitajte sve što ste do tada napisali. Ako vam se ponovo pojave nesigurnosti, možda ćete se lako suočiti s njima jednostavno čitanjem o onome što ste već prošli.

 ***
Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović

POSAO & ŽIVOT , 25.6.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Ilda Lihić-Isović

Foto by:

unsplash.com

Podijeli:

Posljednje objavljeno