6 jednostavnih koraka uz koje ćete moći uštedjeti svaki dan

POSAO & ŽIVOT
17.12.2019.

Jedna od važnijih lekcija koje moramo naučiti kada su u pitanju naše svakodnevne navike svakako je štednja, ali i planiranje budućih troškova, osmišljavanje financijskog plana za umirovljenje, školovanje djece i mnoge druge značajne financijske obveze koje nas čekaju u budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako ne bismo odjednom bili previše opterećeni s kreiranjem savršenog plana koji će gotovo magično riješiti sve naše financijske nedoumice, odlučili smo se bazirati na korake koji će u našem svakodnevnom tempu polako, ali sigurno kreirati naviku štednje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Par korisnih savjeta kako početi štedjeti već danas i kreirati budžet za stvari koje ste si možda već odavno htjeli priuštiti, donosimo u nastavku.

ZABILJEŽITE VAŠE TROŠKOVE
Uzmite neko vrijeme i zapišite na što sve trošite svoj novac. Pokušajte obuhvatiti sve troškove – gorivo, računi, obroci i nakon toga ih podijelite u nekoliko grupa. Te grupe mogu biti svakodnevni troškovi namirnica i sl. te tako kreirajte pismeni uvid u to gdje sve odlazi novac koji zaradite. Danas imate i mnoštvo mobilnih aplikacija koje vam mogu pomoći u tome. Neke od njih smo pobrojali ovdje.

DEFINIRAJTE BUDŽET ZA ŠTEDNJU
Sada kada imate uvid koliko i na što trošite svoj novac, možete kreirati realan budžet za štednju svakog mjeseca. Nemojte napraviti niti prejednostavan niti prekompliciran plan štednje, pokušajte da on za početak obuhvaća 10-15% vaše plaće.

POSTAVITE SI CILJEVE U ŠTEDNJI
Jednostavno zamislite što biste mogli napraviti s ušteđenim novcem – poput kupnje novog smartphonea, odlaska na putovanje ili pak novog pokućstva koje ste tako priželjkivali. Na ovaj način ćete imati svojevrstan boost u štednji.

SMANJITE SVOJE DNEVNE TROŠKOVE
Ako vam se čini da značajna štednja nije moguća sa svim vašim troškovima, pokušajte smanjiti na potrošnji onih stvari čije eliminiranje neće utjecati na kvalitetu života kao što su pretplate na usluge koje vam ne trebaju, večere vani i sl. Par prijedloga kako smanjiti svakodnevne troškove kriju se na sljedećem linku

ODLUČITE KOJI SU VAŠI PRIORITETI
Ako znate da ćete uskoro imati velike troškove poput servisiranja auta ili plaćanja semestra ili pak neki drugi oblik većih troškova, ušteđeni novac iskoristite za to. Nemojte nepromišljeno trošiti ušteđeni novac bez promišljanja o troškovima koji dolaze u skorom periodu.

PRATITE BROJKE
Svaki mjesec provjerite koliko ušteđenog novca imate. Ne samo da će vam to biti motivacija za daljnju štednju nego će biti dokaz vaše organiziranosti i odličnog financijskog planiranja. Gledajte na to kao ogroman 'High five' za vas.

POSAO & ŽIVOT , 17.12.2019.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

BONJOUR.ba

Foto by:

pinterest.com

Podijeli:

Posljednje objavljeno