5 stvari koje trebate imati na umu ako idete na noćno skijanje

PUTOVANJA
7.1.2021.

Iako se stilovi uživanja u planinskom zraku i krajoliku razlikuju, skijaši i snowboarderi mogu se složiti u jednom - nikad dovoljno vremena tokom dana za uživanje na planini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što nas posebno raduje jeste činjenica da skijališta u Bosni i Hercegovini imaju u ponudi i noćno skijanje/bordanje što vam omogućava da iskoristite nekoliko dodatnih sati na padinama ispod divnog noćnog neba.

Reflektori su postavljeni na stazi kako bi ljubiteljima ovih snježnih aktivnosti pružili novo zanimljivo iskustvo i produžili zabavu u noćnim satima.

Ako prije niste probali noćno skijanje/bordanja, evo našeg vodiča sa savjetima zašto je to tako fenomenalan način da provedete noć. U nastavku donosimo savjete o tome kako najbolje iskoristiti noćno skijanje, uključujući što ponijeti i kako biti siguran.

OPREMA ZA NOĆNO SKIJANJE

Morat ćete se odijenuti za puno hladnije vrijeme kada se navečer odvažite na padine. Jednom kad sunce zađe, temperature mogu brzo i naglo pasti, a to čak ni ne uzimajući u obzir hladnoću vjetra koja prati planine. Obucite se u više slojeva kao danju, plus nekoliko dodataka. Zatim jaknu sa kapuljačom, podstavljene skijaške rukavice i termalne čarape u svoj uobičajeni ansambl. Skijaške jakne s izoliranim jastučićima pružit će više topline što znači da su savršene za noćno skijanje.

Idealno bi bilo ako biste dodali neke osnovne slojeve merino vune jer su oni idealni za zadržavanje tjelesne topline i za pojačavanje izolacije. Ako vam bude hladno čak i sa svim ovim slojevima, a nakon što ste se oznojili, savjetujemo da se ugrijete prije nego što nastavite. Također, maska za lice bila bi poželjna ako zrak brzo postane hladan. Topli skijaški šal ili grijač za vrat također će vam pomoći nadoknaditi hladnoću noću.

Budući da nema sunčeve svjetlosti od koje biste zaštitili oči, skijaške naočale sa prozirnim lećama najbolja su opcija za skijanje nakon zalaska sunca ili pokušajte potražiti zaštitne naočale svjetlije nijanse kako bi vaše oči i dalje bile zaštićene bez ometanja vida i ukupne vidljivosti.

MANJE LJUDI, NEMA GUŽVE

Obitelji koji žele iskoristiti prednosti dnevnog svjetla obično neće sudjelovati u noćnom skijanju tako da ćete imati jasnije preglede staze i u prolazu nekoliko drugih istomišljenika noćnih avanturista sa kojima ih možete podijeliti.

PREDIVNI POGLEDI

Ako mislite da su pogledi iz planinskih odmarališta po danu prekrasni, pričekajte dok pređete pogledom preko horizonta noću. Na skijalištima i planinama obično je malo svjetlosti, točnije samo reflektori koji pokazuju vaš put niz stazu, dok područja koja vas okružuju bit će obasjana jarkom mjesečinom ako je nebo vedro. Postoji nešto sasvim čarobno u provođenju vremena ispod zvijezda u tihom, bijelom okruženju. Skijanje pod zvjezdanim nebom bit će nezaboravno iskustvo, pa čak može biti i romantičan način povezivanja sa dragom osobom.

ŠTO ĆE VAM JOŠ BITI POTREBNO?

Trebat će vam neki dodatni predmeti kako biste osigurali uspješno noćno skijanje. Oni uključuju čeonu lampu za snalaženje u mraku ako trebate nešto locirati u uvjetima slabog osvjetljenja. Opskrbite se sa nekoliko energetskih čokoladica, sendviča i spakujte zalihu vode da vas provede kroz večernje sate, jer ponuda restorana na planini smanjuje se ​​kako sunce zalazi.

SIGURNOST NA PRVOM MJESTU

Iako je noću na stazama manje skijaša i snowbordera, ipak biste trebali biti oprezni da ne povrijedite sebe i druge. Imajte na umu da su vidljivost i poznavanje u velikoj mjeri smanjeni u mračnim planinskim noćima, te biste trebali udvostručiti udaljenost koju biste obično ostavljali između sebe i skijaša ispred. Također, imajte na umu da će se, ako je dan bio znatno topliji, snijeg nakon pada temperature malo otopiti i zalediti, a time će i staze biti klizavije.

Uživajte u zimskim radostima!

***

Naslovna fotografija: @alma.misanovic
Tekst: Ilda Lihić-Isović

PUTOVANJA , 7.1.2021.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Ilda Lihić-Isović

Foto by:

@alma.misanovic

Podijeli:

Posljednje objavljeno