5 najzanimljivijih trenutaka s festivala Kreativna republika u Bihaću 

EVENT
13.9.2019.

Prošli vikend je Bihać bio mjesto okupljanja kreativaca iz cijele regije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, na novom izdanju Kreativne republike, festivala komunikacije koji kroz panele i predavanja nudi opcije za razmjenu poslovnih iskustava te primjere dobre prakse, puno se pričalo o trendovima iz svijeta oglašavanja i marketinga, liderstvu, karizmi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz svog ugla, atmosferu festivala približila nam je Elma Begić, dama koju unutar tima nazivaju i 'komunikacijski leteći medvjedić KR-a', obzirom da ona priprema PR za njihov festival, ali i objave na društvenim mrežama. Uz ispunjen raspored i niz obveza koje ostaju nakon organizacije jednog kreativnog festivala, Elma je ipak pronašla vrijeme za razgovor te nam otkrila zašto su njihovi ovogodišnji govornici sve okupljene potaknuli na razvoj novih prijateljstva, ali i na dodatno unaprjeđenje njihovih vještina.

***

"Ništa nije ostvareno što prethodno nije odsanjano", rekla nam je tog kišnog jutra Maja Bajić Rudinac.
Upravo ta rečenica obećala je da će još jedna Kreativna republika ostaviti traga u tvrdoglavom, (ne)kreativnom Bihaću. I tako se Maja raspričala, tu i tamo joj zadrhtao glas dok je pričala o nepravdi, a mi smo iz drhtanja glasa i lomljenja prstiju čitali koliko je zapravo Maja skroman lik – strašno sposobna dama koja voli biti iza pozornice i radije pusti da njen rad priča sve što bi itko nepoznat trebao znati. O njoj, o poslu, o Kanskom lavu koji je bio odložen na pozornici iza nje. Da, Kanski lav, ali poput Maje, ni on ne zahtijeva tron. Jer blista gdje god ga staviš.

Igor Mladinović nas je osvojio jednostavnošću izraza i uvjerio nas da ozbiljno početi raditi nešto što nema veze s tobom itekako ima smisla – ako smisao tražite van zadanih okvira. Tako ovaj kreativac ima ozbiljno dobar posao sa štruklima – čisto zato što je dovoljno hrabar da se igra idejama i vjeruje u kvalitetu onog što radi.


Sve te Ninine kreativne republike volimo zbog spontanosti i opuštenosti. Tako smo spontano ostali bez kafa na pauzama, ali to i jeste čar evenata opuštenog tipa, jer – svoji smo, zar ne?


Potom nas je neočekivano osvojio energični Jaka Repanšek, čiji profesionalizam ne stane u riječi, nego morate tu energiju doživjeti, osjetiti. Zakoni i pravila oduvijek su bili najdosadniji i najnekreativniji dio svake priče,  međutim, Repanšek je dokazao da je zaista sve do govornika. U razgovoru na kraju dana, zaključismo da je karizma nevjerojatan dar ako ga umijete izbrusiti i pravilno upotrijebiti.

Na početku drugog dana, ponovo jedan harizmatični superstar - Veljko Golubović, kao obećanje još jednog inspirativnog dana u Bihaću. Sav je od pobuna: protiv ustaljenog, zadanog, dosadnog, očekivanog – pa je publika uživala u njegovoj pobuni. A najzad, zar nismo svi tu pobunjenici? Kada birate da dođete na event ovakvog tipa u gradu koji to zbunjeno posmatra, na neki način i jeste pobuna – protiv letargije i nekreativnosti. 

Kreativnu republiku zatvorila je Azra Bekić. Bio je to njen veliki povratak na pozornicu, nakon pauze u kojoj je preispitala i presložila sve što je bilo u magli. I zaljubila se u konje. Tako smo pričali o konjima i liderstvu. Kao i u svemu što vrijedi, i liderstvo zahtijeva da ste goli do kosti, iskreni i sigurni u ono što radite kako bi vam oni koje vodite povjerovali. Konji ne trpe loše lidere. A ni ljudi. Znate, ni jedni ni drugi nisu na ovom svijetu da biste ih kontrolirali, inače bi došli s daljinskim upravljačem. 

Bekićeva nam reče da je konj ogledalo tebe. I kad je nervozan, nemiran, agresivan – sve si to ti. Ogledala su takva, ponekad ti se ne sviđa ono što vidiš. No, gola istina nije uvijek najugodnija. Ali je neophodna kao baza za tvoj vlastiti (sve)mir. 
Najhrabriji i najuspješniji od njih upotrijebili su svoje nemire i ponosno ih pokazali svijetu, kao novorođenče. Naučih da svaki nemir ima svoju svrhu postojanja. Pitanje je samo hoćeš li je ti prepoznati i naučiti hraniti. 
Na kraju priče, vani sunce. A počelo je s kišom. Baš simbolično. 

EVENT , 13.9.2019.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

BONJOUR.ba

Foto by:

Dalibor Danilović

Podijeli:

Posljednje objavljeno