TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 31.5.2020.

Bez obzira jeste li predani vegetarijanac pa želite priuštiti nešto novo vašem nepcu ili možda želite prvi put iskušati hranu na biljnoj osnovi ili čak jednostavno želite recept za jedan dan u tjednu bez mesa, pronašli smo kuharice koje sadrži sve potrebno znanje i inspiraciju da zaokružite svoj repertoar zdravih delicija.

Ishrana zasnovana na povrću i voću neosporno je dobra za naše zdravlje i za okoliš, a da vegetarijansko kuhanje ne mora biti komplikovano pokazuju nam kuharice koje vam donosimo i nastavku.

Zapamtite, ne morate se strogo držati ovih recepata jer su ovo samo ideje, a na vama je da pronađete svoj omiljeni sastojak, kombinaciju i začin za pravu čaroliju okusa. Sa željom da razriješite sve nedoumice predlažemo da posegnete za nekom (ako ne i svakom) od sljedećih kuharica.

Foto: @cook.vegetarian

BISH BASH BOSH!

Foto: @bosh.tv

Ovo je kuharica koju biste jednostavno trebali imati u svojoj kolekciji. Naime, kuharica koju potpisuju Henry Firth i Ian Theasby, je na misiji da svijetu pokaže koliko svestrano kuhanje sa povrćem može biti, a vama će poslužiti kao odličan vodič kroz biljnu ishranu. U BISH BASH BOSH! kuharici otkrit ćete cijeli svijet jednostavne, brze prehrane, večernjih delicija, prigodnih gozbi i ukusnih, slatkih poslastica kojima ćete se vraćati uvijek i iznova.

PLANTS-ONLY KITCHEN

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gaz Oakley (@avantgardevegan) on

Nudi eksploziju okusa sa više od sedamdeset recepata u kojima mogu uživati i vegani. Uz naznake koje označavaju da li su recepti visoko proteinski, mogu li se pripremiti za manje od petnaest minuta ili sa naznakom da li su pogodni za pripremu kada vam se najavi više prijatelja, 'Plants-only kitchen' objašnjava kako najbolje učiniti da biljna ishrana funkcionira za vas. Bez gužve, bez fancy sastojaka - samo fantastična hrana sa biljkama.

THE FIRST MESS

Foto: @club_bookish

Laura Wright je kreatorica ove kuharice koja nudi preko stotinu sezonskih, biljnih i lijepo pripremljenih zdravih recepata te nam dokazuje da jela mogu biti maštovita i jednostavna. Sa receptima za svaki obrok u danu, poput najfinijih palačinki sa cjelovitim žitaricama, salatama, "bolognese" tjestenine sa patlidžanima te deserta poput Earl Grey tiramisua, knjiga 'The First Mess' namjenjena je za svakoga ko želi pripremiti hranjiva jela sa najboljom sezonskom ponudom voća i povrća.

THE FOREST FEAST MEDITERRANEAN

Foto: @browndogmarket_cohensretreat

Godinama su čitatelji Forest Feasta (postoje još tri knjige prije ove) inspiraciju za svoje recepte pronalazili u slikovitoj, šumskoj kabini Erin Gleeson kroz zadivljujuće fotografije čarobnih druženja i živopisnog vegetarijanskog kuhanja. Sada Gleeson prenosi čitatelje u Evropu sa receptima nadahnutim njezinim istraživanjem kultura i kuhinja Francuske, Portugala, Španije i Italije tijekom produženog obiteljskog putovanja. Preispitujući okuse i jela sa potpisom ovog dijela Mediterana, Gleeson predstavlja stotinu vegetarijanskih recepata za stvaranje nezaboravnih jela bez puno truda. Kuharica je ispunjena atmosferskim slikama sela, šarmantnim, akvarel ilustracijama i očaravajućim fotografijama hrane koji će vas inspirisati za nova kulinarska eksperimentisanja.


Bonjour

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

TEKST: Adelisa Mašić

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.

Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala. 

 



Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.

 



A kako ga obilježiti?   

Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati. 

 



Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.

 



Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.

 



Potrebno vam je: 

  • 200 g tamne čokolade, 

  • 100 g putera, 

  • 100 g šećera, 2 jaja 

  • 80 g brašna. 

Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.

 



Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.

 

 

Foto: @manon.dbn


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!