TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 31.5.2020.

Bez obzira jeste li predani vegetarijanac pa želite priuštiti nešto novo vašem nepcu ili možda želite prvi put iskušati hranu na biljnoj osnovi ili čak jednostavno želite recept za jedan dan u tjednu bez mesa, pronašli smo kuharice koje sadrži sve potrebno znanje i inspiraciju da zaokružite svoj repertoar zdravih delicija.

Ishrana zasnovana na povrću i voću neosporno je dobra za naše zdravlje i za okoliš, a da vegetarijansko kuhanje ne mora biti komplikovano pokazuju nam kuharice koje vam donosimo i nastavku.

Zapamtite, ne morate se strogo držati ovih recepata jer su ovo samo ideje, a na vama je da pronađete svoj omiljeni sastojak, kombinaciju i začin za pravu čaroliju okusa. Sa željom da razriješite sve nedoumice predlažemo da posegnete za nekom (ako ne i svakom) od sljedećih kuharica.

Foto: @cook.vegetarian

BISH BASH BOSH!

Foto: @bosh.tv

Ovo je kuharica koju biste jednostavno trebali imati u svojoj kolekciji. Naime, kuharica koju potpisuju Henry Firth i Ian Theasby, je na misiji da svijetu pokaže koliko svestrano kuhanje sa povrćem može biti, a vama će poslužiti kao odličan vodič kroz biljnu ishranu. U BISH BASH BOSH! kuharici otkrit ćete cijeli svijet jednostavne, brze prehrane, večernjih delicija, prigodnih gozbi i ukusnih, slatkih poslastica kojima ćete se vraćati uvijek i iznova.

PLANTS-ONLY KITCHEN

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gaz Oakley (@avantgardevegan) on

Nudi eksploziju okusa sa više od sedamdeset recepata u kojima mogu uživati i vegani. Uz naznake koje označavaju da li su recepti visoko proteinski, mogu li se pripremiti za manje od petnaest minuta ili sa naznakom da li su pogodni za pripremu kada vam se najavi više prijatelja, 'Plants-only kitchen' objašnjava kako najbolje učiniti da biljna ishrana funkcionira za vas. Bez gužve, bez fancy sastojaka - samo fantastična hrana sa biljkama.

THE FIRST MESS

Foto: @club_bookish

Laura Wright je kreatorica ove kuharice koja nudi preko stotinu sezonskih, biljnih i lijepo pripremljenih zdravih recepata te nam dokazuje da jela mogu biti maštovita i jednostavna. Sa receptima za svaki obrok u danu, poput najfinijih palačinki sa cjelovitim žitaricama, salatama, "bolognese" tjestenine sa patlidžanima te deserta poput Earl Grey tiramisua, knjiga 'The First Mess' namjenjena je za svakoga ko želi pripremiti hranjiva jela sa najboljom sezonskom ponudom voća i povrća.

THE FOREST FEAST MEDITERRANEAN

Foto: @browndogmarket_cohensretreat

Godinama su čitatelji Forest Feasta (postoje još tri knjige prije ove) inspiraciju za svoje recepte pronalazili u slikovitoj, šumskoj kabini Erin Gleeson kroz zadivljujuće fotografije čarobnih druženja i živopisnog vegetarijanskog kuhanja. Sada Gleeson prenosi čitatelje u Evropu sa receptima nadahnutim njezinim istraživanjem kultura i kuhinja Francuske, Portugala, Španije i Italije tijekom produženog obiteljskog putovanja. Preispitujući okuse i jela sa potpisom ovog dijela Mediterana, Gleeson predstavlja stotinu vegetarijanskih recepata za stvaranje nezaboravnih jela bez puno truda. Kuharica je ispunjena atmosferskim slikama sela, šarmantnim, akvarel ilustracijama i očaravajućim fotografijama hrane koji će vas inspirisati za nova kulinarska eksperimentisanja.


Bonjour

Ako kupujete piletinu, obratite pažnju na ovu jednu stvar. Može vam sačuvati zdravlje.

TEKST: Bonjour.ba/PR

Ako kupujete piletinu, obratite pažnju na ovu jednu stvar. Može vam sačuvati zdravlje. Ako kupujete piletinu, obratite pažnju na ovu jednu stvar. Može vam sačuvati zdravlje.

Perutnina Ptuj, vodeća peradarska industrija u regiji, prva je u Bosni i Hercegovini dobila certifikat “uzgojeno bez upotrebe antibiotika” koji joj je dodijeljen za liniju proizvoda “Piletina Natur”, dostupnu na policama širom Bosne i Hercegovine od juna ove godine. 



bonjour_ba_perutnina_04

 

 

Iz kompanije navode kako ova inovativna ponuda dolazi kao odgovor na sve veću potražnju potrošača za zdravijim i prirodnijim prehrambenim opcijama. 

Naime, iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) navode kako ubrzan razvoj antimikrobne rezistencije predstavlja vodeću zdravstvenu prijetnju. Na brzi razvoj bakterijske rezistencije uveliko utječe neprimjereno i prekomjerno propisivanje antibiotika, njihova nepravilna upotreba kao i upotreba u preventivne svrhe u veterinarskoj medicini.



bonjour_ba_perutnina_06

 

 

Najsavremenija tehnologija koja osigurava zdravlje pilića

 

Na zvaničnoj promociji nove linije, certifikat koji garantira da pilići ni u jednoj fazi tova nisu primili antibiotike, Perutnini Ptuj dodijelila je certifikacijska kuća DNV Adriatica

 

„Napravili smo iskorak koji mijenja standarde domaće proizvodnje i tržišta. S ponosom potvrđujemo da smo prvi proizvođač u Bosni i Hercegovini koji svojim kupcima nudi certificiranu piletinu - uzgojenu bez upotrebe antibiotika. Ovo je rezultat višegodišnjeg rada, od kontrolisanog uzgoja do primjene najsavremenijih tehnologija koje osiguravaju zdravlje životinja. 

Perutnina Ptuj Natur linija s Antibiotic Free certifikatom dokaz je da se i u domaćim uslovima može proizvoditi po najvišim evropskim standardima ako postoji vizija, stručnost i hrabrost da se ide ispred vremena. Ovo je naš odgovor na pitanje - šta želimo staviti na porodični sto. Zbog toga sa sigurnošću kažemo – Bliže prirodi. Bliže ljudima,” izjavio je Adnan Hodžić, direktor kompanije Perutnina Ptuj BH d.o.o.


bonjour_ba_perutnina_07

 

 

Certifikaciji je prethodio temeljiti pregled ukupne vertikalno integrisane proizvodnje.

 

“Perutnina Ptuj je pionir na ovim prostorima kada je uzgoj bez upotrebe antibiotika u pitanju. Već dvije godine radimo na projektu Antibiotic Free u Bosni i Hercegovini što dovoljno govori koliko je opsežan i kompleksan. Naši auditori jedini imaju pravo uzimanja uzoraka, gdje proizvođač ne zna na kojim farmama će se vršiti uzorkovanje, a uzorkuju se stelja, voda na kraju linije i hrana iz usipnog koša. 

I zaista samo firme koje imaju sisteme upravljanja kvalitetom, koje i same imaju vrlo rigoroznu kontrolu farmi i dobavljača, mogu proći ovu zahtjevnu proceduru koja prethodi izdavanju certifikata”, izjavila je Renata Preložnjak, direktorica prodaje i odjela edukacije za Adriatik regiju u Certifikacijskoj kući DNV Adriatica.



bonjour_ba_perutnina_03

 

 

Domaći uzgoj

 

Na farmi Perutnine Ptuj u Bosni i Hercegovini, ali i u saradnji s više od 100 domaćih kooperanata, pokrenut je tehnološki najsavremeniji način uzgoja pilića. Poseban značaj pridaje se kvalitetu ishrane i higijenskim mjerama. U strogo kontrolisanom okruženju, u kojem se redovno uzorkuju voda, hrana i stelja, omogućen je zdrav život i pravilan razvoj pilića.
 

 

“Proizvodnja piletine s deklaracijom - uzgojeno bez antibiotika dobija sve veći značaj u svijetu jer doprinosi zaštiti potrošača, dobrobiti životinja i očuvanju životne sredine. Ovaj pristup je važan korak ka odgovornijoj i etičnijoj proizvodnji hrane i borbi protiv antimikrobne rezistencije. 

Za potrošače to znači sigurniju hranu, bez ostataka antibiotika u proizvodima životinjskog poriјekla, koji mogu ugroziti zdravlje, izazvati alergije i povećati rizik od rezistencije“, pojasnio je prof. dr. Drago Nedić iz JU VIRS “Dr. Vaso Butozan” Banja Luka, dodavši kako ovakav uzgoj potrošačima pruža veću sigurnost i povјerenje u kvalitet hrane koјu konzumiraјu.



bonjour_ba_perutnina_05

 

 

Kvalitet, sigurnost, sljedivost

 

Ukupni proizvodni lanac temelji se na integrisanom sistemu KSS (kvalitet, sigurnost, sljedivost), gdje su svi procesi proizvodnje strogo kontrolisani. Hrana za piliće, koja je nutritivno i energetski izbalansirana za svaku fazu njihova rasta i razvoja, garantuje i meso boljeg kvaliteta, odnosno većih nutritivnih vrijednosti za čovjeka.


bonjour_ba_perutnina_02
 

 

Ovom linijom proizvoda Perutnina Ptuj potvrdila je svoju predanost najvišim standardima sigurnosti hrane i održivosti. Dodatno je učvrstila poziciju lidera u prehrambenoj industriji, pružajući kupcima proizvode koji zadovoljavaju ne samo njihove prehrambene potrebe, već i njihove ekološke i etičke vrijednosti.


bonjour_ba_perutnina_01
 

 

Foto: PR


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!