3 lokacije u BiH koje je dobro posjetiti u novembru - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

3 lokacije u BiH koje je dobro posjetiti u novembru

Tekst:

Nevena Divčić

PUTOVANJA
21.11.2023.

Jesen je pravo vrijeme da određene dijelove grada i države u kojoj živimo doživimo na još jedan, jedinstven način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Bosna i Hercegovina obiluje prekrasnim pejzažima koji nas svakog dana iznova osvajaju svojom netaknutom prirodom i mirnom atmosferom. Često, ljudi koji mnogo putuju vole istaknuti važnost toga da prvo što bolje upoznate i vidite dijelove BiH. Inspirisani takvim riječima izdvojili smo ove tri lokacije.


Jezero Balkana

Smješteno je u podnožju planine Lisine i idealno je za zaljubljenike u planinarenje i šetnje. Ovo izletište udaljeno je 4 km od Mrkonjić Grada i sastoji se od dva vještačka jezera, a okružuju ga brojne mogućnosti za uživanje u sportskim aktivnostima i u prirodi. Posjet jezeru se preporučuje baš u novembru kada nas jesen časti svojim bojama, a sigurno ćete uživati i u šetnici koja ga okružuje i u planiniranju.

 Oćevija

Naizgled obično bosansko selo, zapravo krije jedinstvenu baštinu. Prvi put se spominje u pisanim izvorima 1485. godine, a danas je posljednje mjesto u Europi gdje se željezo ručno kuje na tradicionalan način iz predindustrijskog doba. Željezo se topi i obrađuje korištenjem vodene energije, zadržavajući proces star više od 800 godina.

U tri aktivne kovačnice, uglavnom se proizvode poljoprivredni alati i sačevi, čiji se proizvodi šalju i van Bosne i Hercegovine.

 Vrtače

Vrtače u Bosanskom Petrovcu, na Manjači i Kupresu su definitivno među najfascinantnijim lokacijama u Bosni i Hercegovini, a osim toga su veoma misteriozne i privlačne zbog mnoštva teorija o svom nastanku. Tačan broj nije poznat, a najviše ih ima u Bosanskom Petrovcu.

Jednako su zanimljive u svim periodima godine pa je ovo još jedna lokacija u kojoj ćete sigurno uživati u narednim mjesecima.

 

* * *
Naslovna fotografija: @entre_dois

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno