Kako se motivirati za posao? Imamo 3 jednostavna i odlična trika. - BONJOUR.ba - bh.lifestyle magazin

Kako se motivirati za posao? Imamo 3 jednostavna i odlična trika.

BONJOUR superwoman
8.10.2020.

Uprkos vašim najboljim naporima, navike i okruženje koje stvara užurbana svakodnevnica mogu rezultirati manjkom motivacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom slučaju, vrijeme je da pronađete bilo koji emocionalni boost kojim možete započeti svoj put prema cilju. Bez obzira da li se radio novom poslovnom zadatku pokušavate li uvesti zdraviju prehranu ili prekinuti lošu naviku, pronašli smo tri efikasne metode za podsticanje motivacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MUZIKA

Da biste se motivirali, trebate slušati pjesme koje vas pokreću. Za nekoga je to Macklemore „Can't Hold Us“, za vas bi to moglo biti „Eye Of The Tiger“ ili neka potpuno druga. Već danas razmislite koje pjesme vas pokreću i napravite listu za reprodukciju koja vas motivira da ustanete iz kreveta (ili sa kauča) i ostvarite svoje planove i ciljeve.  Prema časopisu Science of Science, fokusiranje na omiljenu pjesmu je sredstvo protiv motivacijskih moždanih signala povezanih sa umorom ili dosadom. Pozitivna pjesma može trenutno promijeniti vaše raspoloženje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sarah Mantelin (@sarahmantelin) on

RAZGOVOR

Da biste se motivisali, vjerojatno vam treba dobar staromodan i provjeren metod, razgovor. Iz iskustva znamo kako je lako nagovoriti sebe od nečega što smo imali u planu, posebno ako je u pitanju rad, tako da nam treba neko ko će se predomisliti i preokrenuti taj efekt odugovlačenja. Ukoliko u tom trenutku prijateljica nije dostupna, kreirajte popis za reprodukciju videozapisa koji vas motiviraju, to mogu biti videozapisi o transformaciji ili jednostavno nadahnjujući ljude koji svojim iskustvom grade i vašu motivaciju.

NAPIŠITE AKCIJSKI PLAN

Stručnjaci navode da je 42%  veća šansa da ćete postići svoje ciljeve ako ih zapišete. Ako ih raščlanite na korake koje zapravo možete postići i zapišete ih na način koji vam omogućava da se borite korak po korak, umjesto da pokušavate požuriti kako biste postigli golem cilj u kratkom vremenskom razmaku. Planeri omogućit će vam da pratite  svoje dnevne planove i male puteve kojima se krećete prema svojim ciljevima. Motivirat će vas da pravilno jedete, vježbate, pijete dovoljno vode, ostanete na vrhu svoje ušteđevine i držite se plana.

Foto: @janasdiary

 ***
Naslovna fotografija: @newdarlings
Tekst: Ilda Lihić-Isović

BONJOUR superwoman , 8.10.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Ilda Lihić-Isović

Foto by:

@newdarlings

Podijeli:

Posljednje objavljeno