TEKST: Marija Perić

DATUM OBJAVE: 9.4.2020.

Ukoliko tražite inspiraciju što dodati na vaš blagdanski meni ove nedjelje ili ste u potrazi za tradicionalnim receptima koji već godinama kradu simpatije, imamo 3 prijedloga koja su jako ukusna te se uz to brzo pripremaju.

Osim što su sljedeći gastro prijedlozi sinonim za ovo doba godine, pomoći će vam oživjeti neke od vaših najdražih uspomena iz djetinjstva.

Pored najjednostavnijeg recepta za naujukusniji kruh sa šunkom čiji će komadi samo nestajati sa stola, donosimo vam recept za osvježavajući kuglof s limunom i jogurtom, kao i odličan prijedlog za prilog vašem glavnom jelu.

Prelistajte dalje za recepte.

KRUH SA ŠUNKOM

Foto: rawpixel.com

SASTOJCI:

  • 500 g brašna
  • vrećica kvasca
  • 1 jaje (+ 1 za premazivanje)
  • 2 žličice šećera
  • 1 žlica soli
  • 2-3 dl toplog mlijeka
  • 1 prstohvat papra
  • 120 g maslaca ili masti
  • 100 g šunke (narezane na kockice)

PRIPREMA:

Prosijte brašno u veliku zdjelu, dodajte kvasac, sol, papar, mast ili maslac i toplu vodu te zamijesite glatko homogeno tijesto. Oblikujte tijesto u kuglu i stavite ga u zdjelu koju ste premazali uljem, pokrijte folijom te ostavite oko sat, sat i pol vremena da se tijesto udvostruči.
Pospite radnu površinu brašnom i razvaljajte tijesto u pravokutnik (oko 40 cm x 65 cm). Pospite tijesto narezanim kockicama šunke, a zatim zarolajte tijesto u štrucu.
Nauljite okrugli kalup za kuglof i u njega položite štrucu. Ostavite barem sat vremena da tijesto odstoji i digne se barem do gornjeg ruba kalupa.
Zagrijte pećnicu na 200 °C i pecite oko 40 minuta.

ZELENA SALATA S ROTKVICAMA I JAJIMA

SASTOJCI:

  • 220 g mahune
  • 10 rotkvica, tanko narezanih
  • 4 tvrdo kuhana jaja, oljuštena i prepolovljena
  • svježi kopar
  • svježi luk

PRELJEV:

  • 1/4 šalice maslinovog ulja
  • 1 žlica senfa
  • sok od 1/2 limuna
  • 1 žlica nasjeckanog kopra
  • 1 žlica nasjeckanog vlasca
  • sol i papar

PRIPREMA:

Prokuhajte mahunu 30 sekundi u kipućoj vodi. Ocijedite i odmah potopite u ledenu vodu da se ohladi. Na pladnju složite mahune, rotkvice i skuhana jaja te pospite s koprom i vlascem.
U zdjeli pomiješajte ulje, limunov sok, senf, začine, sol i papar. Dobro pomiješajte i prelijte po salati.

KUGLOF S LIMUNOM

Foto: rawpixel.com

SASTOJCI:

  • 3 jaja
  • 150 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 200 ml jogurta
  • 150 ml ulja
  • 1 žličica naribane korice limuna
  • 150 g pšeničnog oštrog brašna
  • 70 g pšeničnog glatkog brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo

PRIPREMA:

Jaja, šećer i vanilin šećer miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete pjenastu smjesu, a zatim dodajte jogurt, ulje i koricu limuna te umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Smjesu izlijte u kalup za kuglof koji ste ranije premazali maslacem i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 40 minuta. Pečeni kuglof izvadite iz kalupa i ohladite te po želji pospite jogurtom ili šećerom u prahu.

DODATNI RECEPT - KAKO NAPRAVITI NAJUKUSNIJE SLANE KIFLICE

KLIK ZA RECEPT

DODATNI RECEPT - KAKO NAPRAVITI ODLIČAN MRAMORNI KOLAČ?

KLIK ZA RECEPT

***

Naslovna fotografija: rawpixel.com
Tekst: Marija Perić


Bonjour

Miran Karić otkrio trik za ručak bez nerviranja i gotov je za 15 minuta

TEKST: Bonjour.ba

Miran Karić otkrio trik za ručak bez nerviranja i gotov je za 15 minuta Miran Karić otkrio trik za ručak bez nerviranja i gotov je za 15 minuta

Koliko puta ste se danas zapitali „šta da skuham“? Upravo taj trenutak bez ideje često je najstresniji dio dana, ali Miran Karić ima rješenje koje spašava.

Na kulinarskoj radionici uz Vegetu i Bonjour.ba pokazao je da jedno jelo može biti istovremeno brzo, neočekivano i strašno dobro. Dovoljno je malo mašte i pravi začin, a gosti su se uvjerili da i najneobičniji spoj može postati hit na stolu.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_8_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_2
 

Jednostavno kuhanje, bez komplikacija

 

Miran nas je još jednom podsjetio da kuhanje ne mora biti proces koji traje satima. U svega nekoliko poteza, nasjeckati, ubaciti, začiniti, nastalo je jelo koje izgleda kao iz restorana, a ono što nas je najviše oduševilo jeste balans okusa: slano, sočno i slatko u jednom zalogaju. To je trenutak u kojem shvatite da i vi možete pokazati svoje najbolje, čak i kad nemate puno vremena.
 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_3
 

Pitanja koja smo morali postaviti


Iako je fokus bio na receptu, nismo mogli odoljeti, a da Miranu ne postavimo nekoliko brzih pitanja. Kad smo ga pitali kojim jelom bi se opisao, rekao je:Burger. Jednostavno, a komplikovano. I svaki sastojak ga mijenja u potpunosti. "

Na naše pitanje bira li radije slatko ili slano, bez razmišljanja je izdvojio svoj favorit, a otkrio nam je i da mu je Vegeta Smoked najčešći saveznik u kuhinji. 

 wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_5723_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_11_bonjour_ba-1
 

Za one koji nisu ljubitelji suhih šljiva, otkrio je i malu tajnu da je brokula uvijek dobra opcija: “lijepo zaokruži šta god da koristite kao bazu. Daju sličan kontrast i jednako dobro funkcionišu.” A ako vam se desi da prekuhate rižu ili nudle? Pogledajte u nastavku.

Dakle, ako vam treba jelo koje ne traži puno vremena, evo recepta koji možete skuhati i dok se sto postavlja.

 

Recept: Vegeta wok s piletinom i suhim šljivama  
 

Sastojci:

 

  • 200 g piletine

  • 100 g mrkve

  • 1 glavica ljubičastog luka

  • 150 g suhih šljiva

  • 150 g basmati riže ili nudli (po želji)

  • 2 kašike ulja (susamovo, kikirikijevo ili kokosovo)

  • Vegeta (po želji, Original, Sweet Chili ili Smoked)

 

Priprema:

Skuhajte rižu u omjeru 1:2 (riža : voda). Nakon kuhanja ostavite je poklopljenu da se napari ili skuhajte nudle kratko prema uputstvu, bez ispiranja, neposredno prije dodavanja u wok.
 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_6_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_7_bonjour_ba
 

Suhe šljive nakratko potopite u mlaku vodu. Piletinu isijecite na tanke trakice. Mrkvu narežite na julienne, a luk na tanke ploške.

 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_8_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_10_bonjour_ba
 

U jako zagrijanu tavu dodajte ulje. Ubacite piletinu i kratko propržite. Zatim dodajte mrkvu, luk i šljive. Kada se povrće malo opusti, dodajte par kašika vode i Vegetu pa kratko prokuhajte. Poslužite uz rižu ili na kraju umiješajte nudle.
 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_12_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_16_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_18_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_41_bonjour_ba-1
 

Miranova preporuka: „Za wok je važno da svi sastojci budu slične veličine jer tada okus i tekstura najbolje dolaze do izražaja.“

Ovaj recept pokazuje da brzina i jednostavnost ne znače odustajanje od okusa. Baš suprotno jer neočekivani spoj može biti upravo ono što trebamo kada dan traži nešto brzo, jednostavno i ukusno. 

 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_20_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_23_bonjour_ba

 

Jedna kašika dovoljna je da pokažete svoje najbolje i otkrijete da Vegeta uvijek izvlači najbolje iz svakog jela.
 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom

Produkcija: Bonjour.ba    
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!