3 tradicionalna recepta koja ovaj vikend vrijedi dodati na obiteljski meni
Tekst:Marija Perić
GOURMETUkoliko tražite inspiraciju što dodati na vaš blagdanski meni ove nedjelje ili ste u potrazi za tradicionalnim receptima koji već godinama kradu simpatije, imamo 3 prijedloga koja su jako ukusna te se uz to brzo pripremaju.
Osim što su sljedeći gastro prijedlozi sinonim za ovo doba godine, pomoći će vam oživjeti neke od vaših najdražih uspomena iz djetinjstva.
Pored najjednostavnijeg recepta za naujukusniji kruh sa šunkom čiji će komadi samo nestajati sa stola, donosimo vam recept za osvježavajući kuglof s limunom i jogurtom, kao i odličan prijedlog za prilog vašem glavnom jelu.
Prelistajte dalje za recepte.
KRUH SA ŠUNKOM
Foto: rawpixel.com
SASTOJCI:
- 500 g brašna
- vrećica kvasca
- 1 jaje (+ 1 za premazivanje)
- 2 žličice šećera
- 1 žlica soli
- 2-3 dl toplog mlijeka
- 1 prstohvat papra
- 120 g maslaca ili masti
- 100 g šunke (narezane na kockice)
PRIPREMA:
Prosijte brašno u veliku zdjelu, dodajte kvasac, sol, papar, mast ili maslac i toplu vodu te zamijesite glatko homogeno tijesto. Oblikujte tijesto u kuglu i stavite ga u zdjelu koju ste premazali uljem, pokrijte folijom te ostavite oko sat, sat i pol vremena da se tijesto udvostruči.
Pospite radnu površinu brašnom i razvaljajte tijesto u pravokutnik (oko 40 cm x 65 cm). Pospite tijesto narezanim kockicama šunke, a zatim zarolajte tijesto u štrucu.
Nauljite okrugli kalup za kuglof i u njega položite štrucu. Ostavite barem sat vremena da tijesto odstoji i digne se barem do gornjeg ruba kalupa.
Zagrijte pećnicu na 200 °C i pecite oko 40 minuta.
ZELENA SALATA S ROTKVICAMA I JAJIMA
SASTOJCI:
- 220 g mahune
- 10 rotkvica, tanko narezanih
- 4 tvrdo kuhana jaja, oljuštena i prepolovljena
- svježi kopar
- svježi luk
PRELJEV:
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 1 žlica senfa
- sok od 1/2 limuna
- 1 žlica nasjeckanog kopra
- 1 žlica nasjeckanog vlasca
- sol i papar
PRIPREMA:
Prokuhajte mahunu 30 sekundi u kipućoj vodi. Ocijedite i odmah potopite u ledenu vodu da se ohladi. Na pladnju složite mahune, rotkvice i skuhana jaja te pospite s koprom i vlascem.
U zdjeli pomiješajte ulje, limunov sok, senf, začine, sol i papar. Dobro pomiješajte i prelijte po salati.
KUGLOF S LIMUNOM
Foto: rawpixel.com
SASTOJCI:
- 3 jaja
- 150 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 200 ml jogurta
- 150 ml ulja
- 1 žličica naribane korice limuna
- 150 g pšeničnog oštrog brašna
- 70 g pšeničnog glatkog brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
PRIPREMA:
Jaja, šećer i vanilin šećer miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete pjenastu smjesu, a zatim dodajte jogurt, ulje i koricu limuna te umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Smjesu izlijte u kalup za kuglof koji ste ranije premazali maslacem i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 40 minuta. Pečeni kuglof izvadite iz kalupa i ohladite te po želji pospite jogurtom ili šećerom u prahu.
DODATNI RECEPT - KAKO NAPRAVITI NAJUKUSNIJE SLANE KIFLICE
DODATNI RECEPT - KAKO NAPRAVITI ODLIČAN MRAMORNI KOLAČ?
***
Naslovna fotografija: rawpixel.com
Tekst: Marija Perić