13. SARAJEVO WINE WEEKEND: Naredni tjedan počinje najveći do sada bh. festival vina - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazi...

13. SARAJEVO WINE WEEKEND: Naredni tjedan počinje najveći do sada bh. festival vina

Tekst:

Bonjour.ba

MODNE VIJESTI
19.10.2017.

Idući tjedan u Sarajevu počinje najveći bh. festival vina i jedna od najznačajnijih manifestacija ove vrste u regionu, Sarajevo Wine Weekend. Tradicionalno, festival se održava posljednjeg vikenda u desetom mjesecu, no ove će godine i cijela sedmica biti posvećena umjetnosti vina i odlične hrane. Na već poznatoj lokaciji, u Domu Oružanih snaga BiH (Dom Armije) u Sarajevu će se okupiti 60 vinara i vinarija iz BiH, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Austrije, Evrope i Sjedinjenih Američkih Država. Uz vinare, na festivalu će biti i 20 gastro izlagača sa širokom paletom finih delicija koje će pratiti najbolja vina koja se mogu pronaći na tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

«Napunili smo 13 godina i zvanično smo postali tinejdžeri», rekao je Amir Beširević iz kompanije Fina Vina, organizator festivala. « Kako tinejdžeri ponekad znaju biti jogunasti, tako smo ove godine festival pomjerili na četvrtak i petak i sigurni smo da nam publika to neće zamjeriti. Četvrtak je ionako već odavno novi petak, a u dobrom je društvu zapravo potpuno svejedno koji je dan», kaže Beširević.

Festival je proširen i dodatnim događanjima, pa će tako prva pretpremijerna večera Sarajevo Wine Weekenda biti održana u sarajevskom restoranu LibertAs. Slow food u šest slijedova koje priprema, uz rezidentne chefove, iznimno popularni srbijanski Masterchef i TV zvijezda, Radomir Raša Vlačić, biti će upareno sa fantastičnim i pažljivo probranim vinima vinarije Vukoje iz Trebinja. Već četvrtu godinu zaredom, festival će se zvanično otvoriti press konferencijom 25. 10. u kultnom sarajevskom restoranu 4 sobe gospođe Safije, a navečer će na istom mjestu biti i Mingle&Wine. Zalogaje će pripremiti Chef Moreno Debartoli, a vina dolaze iz vinarija Žilavka i Podrumi Grge Vasilja i Vukoje (BiH), Chichateu i Temet (SR) i Zanut (SLO). Tokom trajanja ovogodišnjeg festivala će biti održano i sedam vinskih radionica u Coloseum Clubu.

Program festivala

 

«Edukacijska komponenta festivala nam je izuzetno važna i to je jedno od težišta Sarajevo Wine Weekenda» objašnjava Najra Krvavac iz organizacijskog tima. «Ove godine smo pojačali naglasak na radionice, gdje će publika saznati sve o sjajnim linijama vina nekih od ponajboljih vinara iz regije. U vinima možete u potpunosti uživati samo onda kada poznajete i razumijete procese njegovog nastajanja i sazrijevanja», zaključuje Najra.

Po završetku službene festivalske satnice posljednjeg dana, u petak 27.10., se održava NLB – Sarajevo Wine Weekend After Party u Coloseum Clubu, uz DJ Jasminu i Blackberries bend, a ulaz je slobodan.

Sarajevo Wine Weekend se održava u četvrtak i petak, 26. i 27. 10. Cijeli program festivala se nalazi na službenoj stranici www.sarajevowineweekend.com 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno