12 savjeta za brzo i povoljno proljetno osvježenje vašeg interijera - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

12 savjeta za brzo i povoljno proljetno osvježenje vašeg interijera

Tekst:

Bonjour.ba

INTERIJERI
11.4.2016.

Vrijeme je godine kada potajno priželjkujemo proljetnu detoksikaciju tijela i ormara. I makeover prostora. Portali su već najavili suradnju IKEA-e i dizajnerice Katie Eary, Pantone je još početkom godine objavio boje koje će obilježiti 2016. godinu (Serenity i Rose Quartz), a Zara Home je Miami kolekcijom predložila žarke boje, šarene tkanine i metalik efekt. Krajnje je vrijeme da sve te silne preporuke i ideje primijenimo i unesemo proljeće u vlastite interijere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

001 inspirativna fotka

O sitnim stilskim rješenjima za balkone sam već pisala, ista pravila i dalje vrijede. U nastavku ću predložiti nekoliko ideja koje opet ne zahtijevaju ni puno novaca ni vremena, a koje će osvježiti svaki prostor. Čak i naše prilično ograničeno tržište nudi sasvim dovoljno za ovakvo proljetno osvježenje.        

01 Proljece

Dekoracije na ulaznim vratima odavno su prestale biti isključivo blagdanski motiv. Ako niste vješti s DIY tehnikama, za pomoć se obratite najbližoj cvjećarnici ili kreativnoj prijateljici.

proljetni vijenci 1

proljetni vijenci 3

Zara home, H&M home i Maisons du monde samo su neka od imena koja u svojim home kolekcijama za proljeće/ljeto 2016. naglašavaju boje. U komadima namještaja, tkaninama i dekoracijama.

Ono što je jedini veći poduhvat i jedina drastična promjena koja bi se mogla dogoditi budete li slijedili moje upute je nova boja zida. Odvažno, bez straha, jedan zid u hodniku ili sobi neka postane ciklama, zelen ili limun žut. Ili prugast? Najgore što se može dogoditi je da vam se ne svidi, ali šteta se brzo popravi. Čak se ne trebate voditi popularnim sezonskim bojama, već isključivo osobnim stilom.

zid boja 2

zid boja 5

zid boja 4

Svi imamo poneki nedovoljno iskorišten zid ili barem dio zida. Par jednostavnih kukica za vješanje djelovat će prvo funkcionalno i olakšati vam život dok tražite omiljenu ogrlicu, ali i simpatično i kreativno. Ovo zapravo nema veze s proljećem.

kuckice 2

Tkanine: jastuci, zavjese, prostirke. Uz zid u boji, ovo su komadi koji nepogrešivo unose svježinu, živost, eleganciju... zavisno od vašeg ukusa. Ukoliko imate interijer u kojem vlada bijelina, proberite par šarenih jastuka, geometrijskih uzoraka ili točkica i razbijte jednoličnost. Ako u vašem prostoru već suvereno vlada neka boja:ljubičasta, zelena, crvena; odlučite se tek za jedan, dva nova jastuka i napravite pomutnju, bilo tropskim uzorkom, morskim prugicama ili romantičnim cvijećem.

 jastuc

jastuc 2

Nisu tkanine samo jastuci. Uz zavjese, podne ili stolne prostirke, pa još i poneku dekicu ili prekrivač za hladnije večeri, proljeće će se uvući i zavladati interijerom. Ne morate se slomit u pokušajima ujednačavanja kompletnog prostora u jednu boju ili jedan ton. Tome smo robovali tijekom zimskih dana, sada je upravo vrijeme za proljetni cirkus. S mjerom.

prostirka nadstolnjak

03 stolnjak

Uz navedene tkanine mogu dodati i refresh u vidu nove pregače, koja indirektno čini dio interijera.

pregace

Kad smo već u kuhinji, detalj koji je ujedno i praktičan je podmetač za čašu. Danas je dizajn toliko napredovao da je ovo praktično pomagalo postalo sastavni dio slike stola, pa neka tako bude i kod vas.

podmetaci 2

podmetaci 3

Uz podmetače, dizajneri nisu zanemarili ni salvete ili ubruse. Papirni ili tekstilni, potpuno svejedno. Dok su prije svega nekoliko godina ubrusi u boji postojali tek s temama za rođendanske i druge zabave, danas je svaki popularni motiv i uzorak primijenjen i na njima.

03 salvete

Osvježenje će unijeti bilo kakav novi detalj. Stalak za časopise ili svijećnjak, u popularnom metalik efektu ili mat, kao kontrast ostatku sjajnog namještaja. Izaberite elegantne bijele svijeće, trendy mat sive ili tradicionalnu boju pčelinjeg voska.

svijecnjak 1

svijecnjak 2

Ono što je logično obilježje proljeća svakako su biljke. Naberite buket zelenila i poljskog cvijeća ili kupite par narcisa od tete pored ceste. Smjestite cvijeće u staru vazu, prozirnu teglu ili popularni vrč. Dnevna soba, hodnik ili radni stol... svejedno.

cvijece

vaza ikea

Biljka u saksiji ili kanti kao dio interijera? Da! Što će unijeti više proljeća, boje i svježine ako ne stablo agruma, drvo života ili začinsko bilje?

biljke prirodne 1

biljke prirodne 3

Ako tvrdite da niste vješti s održavanjem i brigom o biljkama, imam rješenje. Nezahtjevna biljka koja tolerira i sunce i sjenu, i suh i vlažan zrak, a još je i prirodni pročišćivač zraka i noćni proizvođač kisika! Sansevijerija, sabljica ili svekrvin jezik!

svekrin jezik 3

svekrin jezik 2

Toplo vrijeme je upravo stiglo, pravo je vrijeme za bojanje zida, obilazak trgovina i potragu za šarenim tkaninama.

Sretno & uživajte u svom proljetnom interijeru!


***martina penava modamo kolumnistica

 

 

 

 

Foto:www.decorpad.com;www.delightfull.eu;www.helpmebuild.com;www.homedit.com;www.inspirationspaint.com;www.lanecrawford.com;www.pinterest.com;www.stylizimoblog.com; www.uptodateinteriors.com; www.zarahome.com

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno