TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 16.2.2018.

Još od malih nogu, kroz svakodnevnicu učimo osnovna pravila bontona. Kako jesti pristojno, što je osnova lijepe komunikacije, na što vrijedi obratiti pozornost tijekom upoznavanja, ali i čaroliju lijepih izraza te geste zahvale i isprike. Kasnije, na listu se dodaju i obrasci pristojnog poslovnog izražavanja, čime dobivamo cijelu lepezu pravila koje o nama mogu svjedočiti lijepo i pokazati da s


# Bonton za stolom svakako je jedan od važnijih u knjižici lijepog ponašanja. Uz zabranu mljackanja i srkanja hrane koji nikako nisu ugodni uhu ni oku, trebali biste pripaziti i na način na koji koristite pribor. Ako niste gotovi s jelom (polagano uživate u svom jelu ili radite malenu pauzu), priborom formirajte piramidu kako bi konobar znao da još uvijek jedete. Tijekom jela, vaše ruke bi trebalo biti položene na vašem krilu ili na ivici stola tako da se laktovi međusobno ne dodiruju.
Ukoliko ste gotovi s jelom, onda vilicu i nož prekrižite i stavite u tanjur. A ukoliko želite kuharu dati kompliment, vilicu i nož položite vodoravno po sredini tanjura, jedno uz drugo. Kada je u pitanju ubrus, njega odmah postavljate u krilo, a ukoliko idete u toalet ili nakratko ustajete od stola, ubrus ostavljajte na stolcu.

bonton


# Nikada se ne rukujte dok sjedite. Kad vam netko priđe, ustanite od stola i zatim se rukujte, neovisno o spolu druge osobe. 

# Čaša za vino se uvijek drži za stalak, nikada za gornji dio.

# Uvijek govorite riječi 'hvala' i molim'.

# Nemojte prekidati druge dok pričaju. 

# Uvažavajte ljude oko vas. Na poslu uvijek pozdravite ljude koje srećete, kao i u hodniku ili u ulici u kojoj živite.

# Ugasite telefon tijekom sastanaka, neovisno o tome gdje se sastanak održava. Nije pristojno držati telefon na stolu ni tijekom (poslovnih) ručkova i večera.

# Uvijek predstavite ljude s kojima ste u društvu osobama koje srećete. Tako ćete osobama koje su u vašem društvu pokazati da su cijenjeni bez obzira na njihov status, prisnost s vama ili vaš odnos na radnom mjestu.

# Pozdravni poljubac u obraz uvijek se prvo daje s desne strane, a onda s lijeve.

# Uvijek se predstavite, posebice kada razgovarate s nekim putem telefona ili emaila. Nipošto nije zabavno ukoliko nekoga npr.pozivate na telefon i odmah upitate možete li razgovarati sa osobom A. Na taj način vaš sugovornik ne zna s kim razgovara niti će nužno imati volju da s vama ostvari kontakt.


Foto: Aimee Song, Isabella Thordsen


Bonjour

Baščaršija ljeti tragom mirisa: U posjeti skrivenoj parfimeriji

TEKST: Ada Ćeremida

Baščaršija ljeti tragom mirisa: U posjeti skrivenoj parfimeriji Baščaršija ljeti tragom mirisa: U posjeti skrivenoj parfimeriji

Zanat koji gotovo da je nestao, živi u maloj parfimeriji gdje vam kreiraju miris koji postoji samo za vas.

Uličica Ćurčiluk mali skriva mnoge priče, ali jedna od najneobičnijih je priča o parfimeriji Kalem i Misk, posljednjoj oazi tradicionalnog atarstva u Sarajevu. 

U serijalu Baščaršija ljeti, ranije smo otkrivali dvorišta skrivena od pogleda, zanate koji polako nestaju, te okuse koji se šire čaršijom, ali priča o ovom mirisnom ateljeu nosi posebnu notu.


bonjour_ba_kalemimisk_G_1


Šta je atarstvo?

Prije nego što vas povedemo u proces kreiranja mirisa, vrijedi se podsjetiti na zanat koji su mnogi zaboravili, a koji se još uvijek njeguje upravo ovdje. 

Atarstvo je drevna zanatska vještina pravljenja parfema od prirodnih esencija, bez alkohola, sa visokim udjelom čistih eteričnih ulja. Riječ "atar" dolazi iz arapskog jezika i označava esenciju, odnosno srž mirisa. Svaki miris se miješa ručno, prema preferencijama kupca, stvarajući neponovljive parfemske potpise koji traju satima. 


bonjour_ba_kalemimisk_N_11


Kroz vitrine od masivnog drveta i stakla, nazire se enterijer koji više podsjeća na mali orijentalni kabinet nego na klasičnu parfimeriju. Već ispred ulaza, dočekuju vas drvene klupe, onaj prepoznatljivi element čaršijskih radnji, gdje se uvijek zadrži pogled ili razgovor.

Njihov portal, s policama u geometrijskim formama, odmah privlači pažnju; na njima su poredane vintage bočice parfema koje izgledaju kao da skrivaju male mirisne tajne.


bonjour_ba_kalemimisk_bw_05

bonjour_ba_kalemimisk_G_3


U Sarajevu, porodica Lušija čuva ovu tradiciju živom, Adnan i njegova braća su jedini atari u gradu koji su odrastali učeći ovu vještinu iz generacije u generaciju.


bonjour_ba_kalemimisk_bw_03


Proces kreiranja mirisa koji govori vašu priču  

Kreiranje parfema u Kalem i Misk nije brza kupovina to je proces u kojem učestvujete. Adnan vas najprije pita o vašim navikama, uspomenama i stvarima koje vas inspirišu. “Volite li mirise drveta nakon kiše? Smiruje li vas lavanda? Želite li nešto što podsjeća na stare orijentalne bazare ili ste više za čiste, citrusne note?” Nema gotovih rješenja.


bonjour_ba_kalemimisk_0_6

bonjour_ba_kalemimisk_bw_06

bonjour_ba_kalemimisk_0_11
 

Dok razgovor teče, ispod pulta se izvlače aluminijske bočice s natpisima poput “oud”, “ambra”, “ruža damascena”. Svaka kap koja padne u mješavinu mjeri se pažljivo – jer ovdje 30% parfema čini čista esencija, što je gotovo tri puta više nego u parfemima iz drogerija. Na kraju, kada vam Adnan pruži kristalnu bočicu sa vašim ličnim mirisom, znate da držite nešto što niko drugi nema.


bonjour_ba_kalemimisk_0_14

bonjour_ba_kalemimisk_G_2


Miris Baščaršije ljeti: Kako bi mirisala čaršija?

Na kraju razgovora, postavljam pitanje koje dugo nosim sa sobom: “Adnane, kako bi izgledao parfem Baščaršije ljeti?” Nasmiješi se, kao da to pitanje često sebi postavlja.

“Baščaršija bi bila kombinacija stare mahovine iz Ferhadije, mirisa kafe s bakrenih džezvi, prstohvat začina iz Gazi Husrev-begove bezistanske ulice, i na kraju, dašak tamjana iz džamija.” Kaže da bi to bio parfem koji mijenja karakter kako dan prolazi – ujutro svjež, popodne gust, navečer topao i pomalo tajanstven.

Baščaršija ljeti ne bi bila komercijalni miris. To bi bio trag sjećanja, boja, i mirisa koje nosimo u sebi, čak i kada nismo tu.


bonjour_ba_kalemimisk_bw_010

bonjour_ba_kalemimisk_0_9

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!