Zima sa Balkantinom: U Sarajevu vas očekuju kuharske radionice, sevdah, bh. proizvodi, degustacije i još mnogo toga! - B...

Zima sa Balkantinom: U Sarajevu vas očekuju kuharske radionice, sevdah, bh. proizvodi, degustacije i još mnogo toga!

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

EVENT
16.1.2023.

Ako ste se pitali šta raditi u Sarajevu u hladnim zimskim noćima, za vas imamo specijalne vijesti!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zimskom periodu koji nam slijedi, gastro-kulturološka agencija Balkantina će Sarajevo i sve njegove goste počastiti unikatnom serijom događaja pod nazivom Bosnian gastro & life nights.
Posjetioci će imati priliku educirati se o gastronomiji, kulturi i tradiciji Bosne i Hercegovine, a sve kroz unikatno kreirana iskustva koja nude direktan doživljaj bosanskohercegovačkih običaja. Zajedno sa lokalnim profesionalcima moći ćete učiti pripremati domaća jela, učiti korake tradicionalne bosanske igre i folklora, ručno izrađivati kazandžijske suvenire, slušati najljepši sevdah i to uz domaće vino i ono najvažnije - kušati najukusnije bosanskohercegovačke delicije.

 

Od januara do marta, bit će upriličena četiri događaja. U uspavanom januaru razbudit će vas kuharska radionica sa Miranom Karićem. S Miranom ćete naučiti baš sve o pripremi pite - kako potkuhati najbolje tijesto i razviti ga, kako se poigrati sa pripremom najukusnijih filova, kako peći pitu u tavi i još mnogo skrivenih trikova. U 2.mjesecu vas čeka romantični događaj Sevdah & Wine na kojem ćete imati priliku slušati live performans sevdalinke, a uz to degustirati najfinija hercegovačka vina i lokalne sireve.
S martom stiže i Copper art workshop & rakia, art radionica na kojoj ćete se moći iskušati u kazandžijskom zanatu i kreirati svoj unikatni suvenir, a sve to uz degustiranje rakija bh. proizvođača. A za kraj marta priprema se događaj Bosnian Folk dance and traditional dinner gdje će posjetioci učiti korake tradicionalne narodne igre sa članovima lokalnog KUD-a, a zatim imati tradicionalnu bosansku večeru uz prezentaciju o jelima. U sklopu svakog događaja promovirat će se i lokalni proizvodi malih bh. proizvođača te će se u fokus stavljati korištenje reciklirajućih materijala kao i načini minimiziranja ostataka hrane i pića.

 

 

Agencija Balkantina je osnovana 2016. godine s ciljem promocije gastronomskih iskustava Bosne i Hercegovine i regiona.
‘’Naša misija je približiti ljudima najljepša lokalna iskustva, te predstaviti Bosnu i Hercegovinu iz drugačije perspektive. Od svog nastanka Balkantina nudi unikatne turističke proizvode koji privlače turiste i lokalce, poput degustacija i interaktivnih događaja - a sve u cilju direktnog uključivanja posjetioca u običaje i kulturu Bosne i Hercegovine.’’- kažu iz Balkantine.
Projekat Bosnian gastro & life nights Balkantina implementira u suradnji sa Turističkom Zajednicom Kantona Sarajevo - Visit Sarajevo.

 

***
Foto: Promo

Povezani članci

Najpopularniji članci