TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 16.10.2024.
S dolaskom jeseni, priroda nas obasipa raskošnim bojama koje nas inspiriraju da prilagodimo svoje stilove i garderobu sezoni.
Zemljani tonovi poput bordo crvene, oker, smeđe i zelene donose toplinu i intenzitet u svakodnevne kombinacije. To su tonovi koji se jako vole međusobno, koji najefektnije izgledaju u monokromatskim kombinacijama i koji iz godinu u godinu definiraju ovu sezonu kao omiljeni izbor fashionistica.
Evo kako nositi zemljane tonove na jesen
Bordo crvena, sa svojom bogatom i dubokom nijansom, savršena je za jesen jer nepogrešivo dodaje dozu sofisticiranosti svakom outfitu, dok oker, karamela i boja devine dlake unose toplinu sunčanog dana u tmurnije dane, bilo da je riječ o trendy kaputima ili modnim dodacima koji će učiniti outfit zanimljivijim.
Foto: @wefelicia
Foto: @wefelicia
Smeđa boja, koja nas povezuje s prirodom, također se ističe ove sezone, a njezine razne nijanse od tamno smeđe do nijanse karamele i svijetlog bež tona savršeno se uklapaju s drugim zemljanim tonovima.
Ove nijanse su posebno privlačne kada se kombiniraju s akromatskim tonovima – bijela donosi prozračnost, dok crna dodaje snažan karakter.
Kako bismo postigli wow efekt, možemo eksperimentirati s kombinacijama različitih nijansi iste boje ili više zemljanih tonova u jednom looku. Za bezvremenski look, kombinacija zemljanih tonova i jeansa nikada ne izlazi iz mode.
Foto: @moyamii
Foto: @enaluna
Foto: @madina_mariposa
Foto: @nazokatsh
Ružičasta donosi dozu zaigranosti, stvarajući mladalački i svjež izgled, dok siva služi kao odlična osnova koja se odlično uklapa s gotovo svim nijansama.
Jesen je pravo vrijeme za eksperimentiranje s bojama i stilovima. Zemljani tonovi ne samo da unose toplinu u našu odjeću, već i odražavaju ljepotu ove čarobne sezone.
* * *
Naslovna fotografija: @kira_yes
TEKST: Bonjour.ba/PR
Postoje ona mjesta gdje dan počinje sporije, uz miris kafe i pogled na zelenilo dok vas konobari, s osmijehom već od ranih sati, pitaju želite li omlet s domaćim sirom ili nešto posebno po vašem izboru. Mjesta gdje doručak nije samo obrok, već ritual... i da, imamo mali insiderski tip.
Smješten svega desetak minuta od srca Mostara, to je mali gourmet raj za one koji znaju da dobar obrok može popraviti cijeli dan.
Bilo da dolazite na doručak s pogledom, poslovni ručak u bašti ili večeru uz čašu lokalnog vina, svaki obrok u restoranu hotela Buna nosi dozu pažnje i mirnoće koja se rijetko nalazi tako blizu grada.
Dok vas možda na prvu privuče elegancija obnovljenih prostora s historijskim pečatom iz austro-ugarskog perioda, ono što ostaje kao glavni utisak o kojem danas želimo pisati je restoran ili preciznije rečeno: gourmet doživljaj.
Doručak koji ne preskačete čak ni na brzinu
Ovdje doručak nije „s nogu“. On je ritual. Početak dana uz lokalne sireve, domaći hljeb, svježe voće i kombinacije koje bude i najuspavanije. Naša preporuka? Lagana pileća salatica kao savršen balans između osvježenja i energije, a mali trik s dodatkom narom daje jelu ono nešto zbog čega ćete je poželjeti i sutra. Idealno za one koji planiraju poslovni sastanak, ali i za one koji žele samo tiho jutro uz kafu i poglede na zelenilo.
Ako imate sreće da ga uživate u vrtnoj restauraciji, pogled će vam pasti na čuveni bunski dolap za navodnjavanje koji i danas neumorno okreće ritam rijeke i smiruje svaki misao. Uz šapat vode i šolju kafe, dan počinje onako kako biste željeli da teče… lagano, autentično…
Tokom doručka, pored raznovrsne ponude zdravih i slanih jela, gosti često biraju brownie kolač onaj pravi, s dubokim ukusom kakaa koji daje dodatnu energiju za dan koji slijedi.
Ručak koji spaja tradiciju i gourmet twist
Kada stigne podne, restoran postaje prava pozornica. Ručak u hotelu Buna je spoj hercegovačke tradicije i savremene kulinarske ponude. Jelo koje je s razlogom privuklo našu đažnju je rižoto sa sipom. Kremast, intenzivan, savršeno začinjen…
Kozice se često nađu na tanjirima gostiju koji žele nešto laganije, dok je za one koji ne gravitiraju morskoj hrani tu pasta s piletinom. Jednostavna, aromatična i uvijek siguran izbor.
Ake pitate šta lokalci najčešće preporučuju, odgovor je prilično jasan: “Najbolja riba? Probajte je upravo ovdje.”
Nakon ručka koji spaja tradiciju i savremene okuse, bilo bi šteta preskočiti desert. Iako svaki kolač na meniju nosi pažljivo birane sastojke i prepoznatljiv šarm domaće poslastice, kolač od datulja posebno se izdvaja jer je bogat teksturom, sladak i idealan kao završni ton obroka.
Diskretna preporuka? Ne čekajte da nestane. Često se naručuje i za ponijeti, a za one koji biraju bezglutenske opcije, posebno se izdvaja kolač s makom, koji se savršeno sljubljuje s čašom Villa Sandi Prosecco Millesimato.
Večera uz vino i šapat rijeke
Kada se svjetla smire, večera se seli u intimni dio restorana, gdje svaka čaša vina dolazi s pričom, a svaki tanjir sa stilom.
Lokalna vina i lagani obroci kreiraju savršen kraj dana… bez žurbe, bez buke, samo uz osmijehe konobara koji znaju da vam treba još minut mira.
U večernjim satima, dok se atmosfera smiruje, često naručeni izbor je crumble od jabuka uz kuglu sladoleda. Topao, hrskav i taman toliko sladak da zaokruži večeru u najnježnijem tonu.
Insider tip
Zvuči kao kliše, ali vjerujte ovdje osoblje zna. Ne samo koji je desert najfotogeničniji, već i koji je riblji specijalitet tog dana dobio poseban touch iz kuhinje. Oni vas neće zatrpati informacijama, ali kad pitate: „Šta biste vi danas naručili?“ dobit ćete preporuku koja (još) nije na društvenim mrežama, ali bi mogla postati vaše novo omiljeno otkriće.
To je ona vrsta usluge diskretna, topla i instinktivna. Takva da se osjećate kao da ste već tu bili, iako ste prvi put došli u restoran.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!