TEKST: Emina Smaka

DATUM OBJAVE: 21.1.2022.

Pronalazak novih mjesta za ispijanje kafe, uživanja u ukusnoj hrani i zanimljivim pićima, uvijek nam predstavlja posebno zadovoljstvo i uzbuđenje da ga što prije posjetimo.

 

 

Ono što tražimo u novom omiljenom lokalu, pored kvalitetne kafe, hrane i pića je svakako i zanimljivo uređen interijer, koji će nas namamiti da dođemo ponovo. Jedna takvo mjesto smo pronašli u Sarajevu, tačnije na adresi Husrefa Redžića 11., a njihovi ukusni specijaliteti su prekrasno prezentovani, i za mnoge najbolje od svega - vegetarijanski i veganski. Oduševit će vas i interijer koji budi mir i pruža zen užitak.

 

 

 

Na njihovom svakodnevnom jelovniku možete pronaći raznoliku ponudu od slanih jela poput supa, sendviča, veganskih burgera, kaša, ali i slastica poput veganskih kolača i torti. Nas su posebno dojmile veganske, voćne torte bez aditiva, kao i kolači poput onog od maline. Za ukusni doručak i dodatnu energiju bi birali zobenu kašu bez glutena sa javorovim sirupom i kokosovim ulje. Izabrati jelo za ručak nije nimalo lak zadatak, dopada nam se vege burger s krompirićima ili Buddha Bowl. Buddha Bowl je vegetarijansko jelo koje sadrži male količine različitih namirnica; quinoa, avocado, mrkva, paprika, mocarela i klice. Fotografije u nastavku će vam bolje objasniti o čemu govorimo.

 

 

Zelena Sredina jelovnik

* * * 
Naslovna fotografija: @zelenasredina
 


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!