TEKST: Emina Smaka
DATUM OBJAVE: 21.1.2022.
Pronalazak novih mjesta za ispijanje kafe, uživanja u ukusnoj hrani i zanimljivim pićima, uvijek nam predstavlja posebno zadovoljstvo i uzbuđenje da ga što prije posjetimo.
Ono što tražimo u novom omiljenom lokalu, pored kvalitetne kafe, hrane i pića je svakako i zanimljivo uređen interijer, koji će nas namamiti da dođemo ponovo. Jedna takvo mjesto smo pronašli u Sarajevu, tačnije na adresi Husrefa Redžića 11., a njihovi ukusni specijaliteti su prekrasno prezentovani, i za mnoge najbolje od svega - vegetarijanski i veganski. Oduševit će vas i interijer koji budi mir i pruža zen užitak.
Na njihovom svakodnevnom jelovniku možete pronaći raznoliku ponudu od slanih jela poput supa, sendviča, veganskih burgera, kaša, ali i slastica poput veganskih kolača i torti. Nas su posebno dojmile veganske, voćne torte bez aditiva, kao i kolači poput onog od maline. Za ukusni doručak i dodatnu energiju bi birali zobenu kašu bez glutena sa javorovim sirupom i kokosovim ulje. Izabrati jelo za ručak nije nimalo lak zadatak, dopada nam se vege burger s krompirićima ili Buddha Bowl. Buddha Bowl je vegetarijansko jelo koje sadrži male količine različitih namirnica; quinoa, avocado, mrkva, paprika, mocarela i klice. Fotografije u nastavku će vam bolje objasniti o čemu govorimo.
Zelena Sredina jelovnik
* * *
Naslovna fotografija: @zelenasredina
TEKST: Ada Ćeremida
Začinsko bilje je nova zamjena za cvijeće – jednako lijepo, a dvostruko korisno.
Urbanim balkonima udahnuta je nova doza šarma sve više ljudi zamjenjuje tradicionalno cvijeće mirisnim začinskim biljem koje ne samo da izgleda prelijepo, već i oplemenjuje svakodnevna jela.
Sadnja začina postaje kreativan način da se balkon pretvori u estetski privlačan, ali i funkcionalan kutak. Uz nekoliko tegli i malo sunca, vaš vanjski prostor može postati najdraže mjesto u domu.
Birajte začine koji vole vašu klimu
Ne vole sve biljke isto sunce i istu vlagu zato se odlučite za one koje će zaista uspijevati na vašem balkonu. Mediteranske biljke poput ružmarina, timijana i origana obožavaju puno sunca i suvlju zemlju, dok peršun, menta i vlasac više vole sjenovita mjesta i vlažniji supstrat.
Tegle neka budu i praktične i dekorativne
Umjesto plastike, birajte glinene, keramičke ili metalne saksije koje će izgledati efektno i ujedno pružiti biljkama potrebnu prozračnost.
Počnite skromno i sadite pametno
Ne morate odmah zasaditi mini farmu odaberite 3 do 5 biljaka koje zaista koristite u kuhinji. Menta i bosiljak možda zvuče kao savršen duo, ali menta je invazivna i najbolje uspijeva kada ima vlastitu teglu. Grupirajte začine sličnih potreba kako biste olakšali njegu.
Redovno berite: zbog zdravlja biljke i ukusa
Povremeno odrezati listić bosiljka ili grančicu ružmarina ne služi samo kuhanju redovna berba podstiče rast i grmolik izgled biljke. Ako ih pustite da rastu bez orezivanja, začini brzo počinju cvjetati i gube svoj intenzivan okus.
Iskoristite vertikalu: mali balkon, veliki efekat
Ako imate malo prostora, igrajte na visinu. Zidni nosači za saksije, viseće tegle ili jednostavna ljestva-polica omogućit će vam da kreirate slojevit, vizualno atraktivan kutak. Osim funkcionalnosti, ovakav raspored daje posebnu estetsku dinamiku, idealno za vaš balkon, ali i za društvene mreže.
Foto: @ellosofficial
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!