TEKST: Emina Smaka
DATUM OBJAVE: 21.1.2022.
Pronalazak novih mjesta za ispijanje kafe, uživanja u ukusnoj hrani i zanimljivim pićima, uvijek nam predstavlja posebno zadovoljstvo i uzbuđenje da ga što prije posjetimo.
Ono što tražimo u novom omiljenom lokalu, pored kvalitetne kafe, hrane i pića je svakako i zanimljivo uređen interijer, koji će nas namamiti da dođemo ponovo. Jedna takvo mjesto smo pronašli u Sarajevu, tačnije na adresi Husrefa Redžića 11., a njihovi ukusni specijaliteti su prekrasno prezentovani, i za mnoge najbolje od svega - vegetarijanski i veganski. Oduševit će vas i interijer koji budi mir i pruža zen užitak.
Na njihovom svakodnevnom jelovniku možete pronaći raznoliku ponudu od slanih jela poput supa, sendviča, veganskih burgera, kaša, ali i slastica poput veganskih kolača i torti. Nas su posebno dojmile veganske, voćne torte bez aditiva, kao i kolači poput onog od maline. Za ukusni doručak i dodatnu energiju bi birali zobenu kašu bez glutena sa javorovim sirupom i kokosovim ulje. Izabrati jelo za ručak nije nimalo lak zadatak, dopada nam se vege burger s krompirićima ili Buddha Bowl. Buddha Bowl je vegetarijansko jelo koje sadrži male količine različitih namirnica; quinoa, avocado, mrkva, paprika, mocarela i klice. Fotografije u nastavku će vam bolje objasniti o čemu govorimo.
Zelena Sredina jelovnik
* * *
Naslovna fotografija: @zelenasredina
TEKST: Adelisa Mašić
Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.
Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.
Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica.
Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.
Kako se pravi?
Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.
Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba
Foto: @blairgreyx
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!