'Zdravo' – zavirili smo u nešto drugačiju koncept trgovinu i restoran zdrave hrane u Sarajevu

GOURMET
15.8.2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko ste već neko vrijeme u potrazi za gastro mjestom koje u svojoj ponudi ima nešto drugačije čajeve i deserte ili jednostavno želite isprobati nove mirise i okuse, onda će vam se dopasti ponuda i interijer trgovine & cafea 'Zdravo'. Mjesto je to koje će voljeti i svi kulinarski entuzijasti koji su u potrazi za supernamirnicama, ali i oni željni druženja i razgovora o zdravoj prehrani. Simpatična Maja Pilav koja se krije iza ovog projekta otkrila nam je više o ideji i filozofiji 'Zdravo'.

Kako je nastala ideja o otvorenju 'Zdravo' trgovine?

Kada je ideja tačno nastala je teško odrediti u jednom trenutku. Ideja koju jedan ovakav prostor treba da ostvari je odavno u meni. Ono što je učinilo da započne realizacija projekta jest potreba za promjenom (odnosno preokretom) - da ono što sam radila iz duše u slobodno vrijeme bude u prvom planu mog života, a ne drugom. A kada je ovaj prostor u kojem se nalazimo mene pronašao, stvari su se jednostavno odvijale skladno prema ispunjenju te svrhe.

zdravo cafe restoran sarajevo 01

zdravo cafe restoran sarajevo 03

zdravo cafe restoran sarajevo 06


Na vašim društvenim mrežama 'Zdravo' ste opisali kao ugodnu vegansku prodavnicu za uživanje uz kavu, limunadu i priču zdrave hrane. Što sve posjetitelji mogu isprobati i kupiti u 'Zdravo'?

Imamo dio sa maloprodajom, imamo osnovni jelovnik koji nudimo iz dana u dan uz male revizije prema dostupnosti namirnica. Imamo dnevno svježu ponudu malih obroka ili deserta u našoj vitrini. Cijedimo sokove, blendamo smoothije i sladoled od smrznutog voća. Svakodnevno pravimo svježe mlijeko od orašastih plodova koje možete ponijeti kući. Ali kod nas možete doći i na čašu vode, upitati nas što god vas zanima o zdravoj ili veganskoj ishrani. Također prodajemo uređaje za pripremu sokova i smoothija, pa s nama možete razgovarati koji izabrati za sebe. Već imamo u planu nekoliko radionica i prezentacija, u čiju realizaciju ćemo krenuti poslije ljetnog raspusta. Naš pristup je holistički, želimo da ovo bude lokacija zdravog druženja i ugodnog okupljanja. A usput se može nešto popiti ili pojesti.

zdravo cafe restoran sarajevo 18

zdravo cafe restoran sarajevo 07

zdravo cafe restoran sarajevo 10

zdravo cafe restoran sarajevo 16


Što je bila inspiracija za uređenje i tko potpisuje uređenje trgovine?
Stil uređenja interijera je bila vlastita ideja, znala sam tačno koju poruku želim prenijeti. A da bi se to ostvarilo redovno sam se konsultirala sa arhitekticom Vesnom Hadžirović, pogotovo po pitanju boja, jer bi inače sve bilo monokromatski, budući da je moj vlastiti stil vrlo jednostavan. Bilo mi je važno da je interijer funkcionalan i otvoren, da se svi osjećaju ugodno i opušteno. Cilj je bio postići jednostavan, ali topao prostor i mislim da smo to uspjele.

zdravo cafe restoran sarajevo 08

zdravo cafe restoran sarajevo 12

zdravo cafe restoran sarajevo 13


Koje su sve namirnice dostupne u vašoj koncept trgovini? Čime se vodite pri kreiranju vašeg menija?

U našoj trgovini se mogu kupiti namirnice i superhrana koje smo isprobali, koje mi volimo i koristimo u receptima. Tako se može naći kikiriki puter koji je nama najbolji od svih, matcha u prahu ili reishi u prahu pa da sami kući možete napraviti latte, kakao u prahu i kakao zrna, kokos šećer, čips ili ulje, spirulina i moringa, goji bobice, prehrambeni kvasac te aparati koji su najbolji za pripremanje recepata, blenderi, sokovnici, spiralizator i dehidratori. Planiramo proširiti asortiman uskoro sa linijom prirodne njege za tijelo, ali i ostalog dok steknemo uvid što je to što bi naši gosti htjeli imati dostupno. Prilikom kreiranja menija prvo provjerimo do kojih svježih i kvalitetnih namirnica možemo doći, a potom odredimo neki kompromis između poznatog i nepoznatog na našem tržištu. Upravo da bismo mogli privući one koji nisu upoznati sa veganstvom, ali i one na biljnoj ishrani koji se već zdravo hrane. Koristimo samo cjelovite namirnice i pripremamo jednostavne recepte, a trenutno je naglasak na osvježavajućim pićima i voćnim obrocima zbog ljetnih vrućina.

zdravo cafe restoran sarajevo 02

zdravo cafe restoran sarajevo 21

Koja je adresa i radno vrijeme koncept trgovine 'Zdravo'?

Adresa naše male prodavnice je Džemala Bijedića 160 F. Lokacija je na Otoci, u novom naselju Miljacka, iza Grasove remize i gdje je nekad bila velika firma "Žica". Nalazimo su u vrlo lijepom i mirnom stambenom naselju, na samom trgu između zgrada, a odmah do igrališta za malu djecu. Radimo svaki dan osim praznicima, od 12:00 do 20:00 sati, zasad. Kako se budemo razvijali i rasli, širit ćemo ponudu, ali i radno vrijeme da bismo bili što dostupniji našim gostima.

GOURMET , 15.8.2018.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Bonjour.ba

Foto by:

Zdravo

Podijeli:

Posljednje objavljeno