Zdravo i slasno by Bonjour.ba & Mercator: Cous cous salata sa integralnim štapićima - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Zdravo i slasno by Bonjour.ba & Mercator: Cous cous salata sa integralnim štapićima

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

GOURMET
11.10.2023.

Iako smo već ozbiljno zakoračili u jesen, još uvijek poželimo osjetiti miris Mediterana i u mislima se vratiti u tople dane prethodne sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U oživljavanju takvog scenarija pomoći će vam jelo koje neodoljivo podsjeća na morske delicije i spaja Mediteran koji najbolje dočaravaju tuna i maslinovo ulje, Sjevernu Afriku kroz tradicionalni cous cous i uvijek intenzivne okuse Meksika s Garden Good meksičkom mješavinom. Taj živahni spoj donosi nam Belma Halilović kroz novi recept koji je kreirala za našu rubriku Zdravo i slasno by Bonjour.ba & Mercator.




Ovaj put nam je predstavila cous cous salatu s integralnim štapićima koja će biti gotova u trenu
i svojim slasnim sastojcima oduševiti i najzahtjevnije gurmane. Salatu kojoj cous cous daje blag i pomalo orašasti okus, ona vješto pretvara u prozračnu, šarenu kompoziciju koja jednako osvaja vizualne, koliko i okusne podražaje.




Uz to nam donosi unikatan i zdrav prilog – integralne štapiće sa susamom koji će ovom jelu dati hrskavu teksturu i ukloniti osjećaj grižnje savjesti jer čine savršenu zamjenu za nezdrave grickalice. U nastavku vam donosimo neophodne sastojke Mercator trgovačkih marki s kojima, kroz samo par minuta pripreme, već uživate u novim i pomalo egzotičnim okusima.




Sastojci za Cous cous salatu s integralnim štapićima

  • Maslinovo ulje Constanza
  • Tuna salata cous cous Mare Aperto
  • Meksički mix Garden good
  • Brašno, susam, lan
  • Paradajz i luk
  • Dresing
  • Sol





PRIPREMA

Štapići:

Pomiješati 2 šolje raženog brašna, pola šolje lana, pola šolje susama, pola šolje maslinovog ulja, kašikicu soli i praška za pecivo. Na kraju dodavati mlaku vodu i mijesiti tijesto (cca. šolja vode).

Oblikovati kuglu, rastanjiti između dva papira za pečenje, rezati na prutiće, prebaciti na pleh i peći 15-ak minuta na 200 stepeni.




Salata:

Pomiješati sjeckani paradajz, ljubičasti luk, par kašika meksičkog mixa i tuna salatu cous cous.

Preliti dresingom od grčkog jogurta, maslinovog ulja, limunovog soka, soli i peršuna.




Za kraj, kako kaže Belma, samo još treba servirati sve skupa i uživati u obroku, a mi predlažemo da pripremite i brz i zdrav chia puding koji u ovom slučaju može zamijeniti desert. U slast!

* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci