Zdravo i slasno by Bonjour.ba & Mercator: Cous cous salata sa integralnim štapićima
Tekst:Bonjour.ba, Promotivni članak
GOURMETIako smo već ozbiljno zakoračili u jesen, još uvijek poželimo osjetiti miris Mediterana i u mislima se vratiti u tople dane prethodne sezone.
U oživljavanju takvog scenarija pomoći će vam jelo koje neodoljivo podsjeća na morske delicije i spaja Mediteran koji najbolje dočaravaju tuna i maslinovo ulje, Sjevernu Afriku kroz tradicionalni cous cous i uvijek intenzivne okuse Meksika s Garden Good meksičkom mješavinom. Taj živahni spoj donosi nam Belma Halilović kroz novi recept koji je kreirala za našu rubriku Zdravo i slasno by Bonjour.ba & Mercator.
Ovaj put nam je predstavila cous cous salatu s integralnim štapićima koja će biti gotova u trenu i svojim slasnim sastojcima oduševiti i najzahtjevnije gurmane. Salatu kojoj cous cous daje blag i pomalo orašasti okus, ona vješto pretvara u prozračnu, šarenu kompoziciju koja jednako osvaja vizualne, koliko i okusne podražaje.
Uz to nam donosi unikatan i zdrav prilog – integralne štapiće sa susamom koji će ovom jelu dati hrskavu teksturu i ukloniti osjećaj grižnje savjesti jer čine savršenu zamjenu za nezdrave grickalice. U nastavku vam donosimo neophodne sastojke Mercator trgovačkih marki s kojima, kroz samo par minuta pripreme, već uživate u novim i pomalo egzotičnim okusima.
Sastojci za Cous cous salatu s integralnim štapićima
- Maslinovo ulje Constanza
- Tuna salata cous cous Mare Aperto
- Meksički mix Garden good
- Brašno, susam, lan
- Paradajz i luk
- Dresing
- Sol
PRIPREMA
Štapići:
Pomiješati 2 šolje raženog brašna, pola šolje lana, pola šolje susama, pola šolje maslinovog ulja, kašikicu soli i praška za pecivo. Na kraju dodavati mlaku vodu i mijesiti tijesto (cca. šolja vode).
Oblikovati kuglu, rastanjiti između dva papira za pečenje, rezati na prutiće, prebaciti na pleh i peći 15-ak minuta na 200 stepeni.
Salata:
Pomiješati sjeckani paradajz, ljubičasti luk, par kašika meksičkog mixa i tuna salatu cous cous.
Preliti dresingom od grčkog jogurta, maslinovog ulja, limunovog soka, soli i peršuna.
Za kraj, kako kaže Belma, samo još treba servirati sve skupa i uživati u obroku, a mi predlažemo da pripremite i brz i zdrav chia puding koji u ovom slučaju može zamijeniti desert. U slast!
* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba