Zdravo i slasno by Bonjour.ba & Mercator: Arancini kuglice s rižom i mozzarellom
Tekst:Bonjour.ba, Promotivni članak
GOURMETArancini – omiljena sicilijanska delicija koja u svojoj hrskavoj korici krije rižu i razne sočne nadjeve.
Ovu malu simfoniju okusa oblikovanu u kuglice, u vaše domove donosi Belma Halilović, kreirajući još jedan ukusan recept za našu rubriku Zdravo i slasno by Bonjour.ba & Mercator. Uz ovaj recept, kroz svaki zalogaj u mislima možete otputovati na jug Italije, uz neke od njihovih omiljenih namirnica, poput mozzarella sira i tune.
Belma nam donosi savršen način kako klasične sastojke poput riže pripremiti na novi način koji će zasigurno osvojiti i sve vaše ukućane, a što je najvažnije, delicija će biti spremna u trenu.
Trenutak kada prepolovite arancini u srcu kojeg se krije istopljena mozzarella i vašim se domom pronese neodoljiv miris, znat ćete zašto Talijani ovo ističu kao jedno od omiljenih tradicionalnih jela. Požurite po nekoliko sastojaka potrebnih za izradu jela koje, kao i obično, možete pronaći u Mercator trgovinama i zabavite se testirajući recept koji će unijeti osvježenje u kuhinju.
Arancini di riso sastojci
- Ocean Tuna komadi
- Garden Good kukuruz šećerac
- Bijela riža dugog zrna
- Parmezan
- Mini mozzarella
- Mercator brašno
- Mercator jaja
- Krušne mrvice
Priprema
Skuhati rižu po upustvu sa vrećice, u ovom slučaju, jedna velika šolja riže na šolju i pol vode.
U zdjeli pomiješati ocijeđenu tunu u komadima, kukuruz, parmezan, sol i biber. Dodati prohlađenu rižu i sve lijepo sjediniti. Vaditi loptice, razvući ih na dlan. Na sredinu staviti mini mozzarellu pa zatvoriti sa svih strana. Pohovati u brašno, pa u jaje i na kraju u prezlu (začiniti prezlu sa soli i crvenom paprikom). Za kraj, pržiti sa svih strana i vaditi na ubrus.
Belma donosi i prijedlog za serviranje: poredati kuglice na paradajz sos i posuti svježim peršunom.
Naš prijedlog – zastati, usporiti s danom i po uzoru na Talijane, uživati u svakom zalogaju!
* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba