TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 21.6.2019.
'Zdravo' je koncept prodavnica i veganski bistro za sve istinske zaljubljenike u zdravu hranu, koji će ovdje moći uživati u opuštenom predahu uz arabica kavu, osvježavajući napitak ili zalogaj zdrave hrane i slatkih delicija. Toploj i ugodnoj atmosferi bistroa pridonosi i poman odabir uređenja interijera, koji je jednostavan, a istovremeno opušten i pristupačan.
Jela koju pripremaju napravljena su od svježih i kvalitetnih namirnica te superhrane koju vole, poput kikiriki maslaca ili matche u prahu.

„Naš pristup je holistički, želimo da ovo bude lokacija zdravog druženja i ugodnog okupljanja. A usput se može nešto popiti ili pojesti.“ – komentirala je Maja Pilav, dama koja je i pokrenula cijeli koncept, na upit o ponudi 'Zdravo' trgovine u našem intervju, koji možete pročitati ovdje.

Maja Pilav
Danas nam je Maja otkrila i preporuku tri zdrava jela koja možete isprobati već danas, a koja će zadovoljiti svačiji ukus te pripremiti za sve obveze koje vas očekuju kroz dan.
Palenta s paradajzom, kremom od indijskih oraščića i "parmezanom" od oraha
Toplu palentu sa svježim paradajzom služimo uz naše vrhnje od indijskih oraščića. Apsolutni je favorit za doručak s našim parmezanom od oraha i prehrambenog kvasca jer je lagana za probavu, a dugo drži sitim.

Zeleni detoks sok + sendvič s kupusom
Za najlaganiji doručak na tašte, preporučujemo sok 'Zeleni detok' s krastavcem, špinatom, prokulicom, jabukom, đumbirom i limunom, da vas pokrene. Kada vam sok otvori apetit, najbolji izbor je još zelenog - sendvič sa sirnim namazom od špinata i sjemenki te kupus salatom u majonezi od indijskih oraščića. Kruh je po našoj recepturi, od integralnog brašna - heljde i zobi i nema pšenice.

Granola u mlijeku
Za one koji vole pahuljice za doručak, preporučujemo da probaju našu granolu od tostiranih zobenih pahuljica s hurmama, smokvama i kokosom u toplom ili hladnom mlijeku od lješnjaka, koji mi pripremamo svaki dan.

I dok i mi pokušavamo odabrati samo jednu opciju s jelovnika, pozivamo vas da ponudu Zdravo bistroa detaljnije istražite na adresi Džemala Bijedića 160 F, u naselju Otoka, u Sarajevu, kao i da pratite sve novosti i najavu njihovih novih ukusnih specijaliteta na Zdravo Facebook i Instagram stranici.
TEKST: Bonjour.ba
U Italiji se vjeruje da hrana ne liječi samo tijelo, nego i dušu. 'Mangia che ti passa', kažu Italijani, 'Jedi i proći će te'; jedna od najpoznatijih narodnih izreka, koja nije samo savjet, nego način razmišljanja.
To nije puka utjeha, nego filozofija života koja kaže da tanjir tople tjestenine, kap maslinovog ulja i razgovor uz čašu vina mogu popraviti i dan i raspoloženje. Taj italijanski duh, onaj u kojem se hrana ne jede, nego doživljava, ne živi samo u Rimu i Napulju.
Možemo ga pronaći i ovdje, u trenutku kad na maslinovom ulju zamiriše sitno sjeckani luk i prostor se ispuni toplinom doma, te u Tropic i Crvena jabuka marketima, gdje Buonetti tjestenina i njen kuhar podsjećaju da i najjednostavniji obrok može postati trenutak za uživanje ako mu poklonimo samo malo pažnje i topline.
Kad je izbor tjestenine dilema sama po sebi…
Koliko puta ste stajali ispred police s tjesteninom, nesigurni koju izabrati: fettuccine ili tagliatelle, sa jajima ili bez?
Neke izgledaju savršeno za kremaste sosove, druge traže malo maslinovog ulja i par listića bosiljka, a vi stojite, razmišljate i znate da će sve brige nestati onog trenutka kad čujete prvo zveckanje tanjira i miris koji ispuni kuhinju.
Tjestenina ima tu moć da običan obrok pretvori u mali trenutak uživanja, onaj zbog kojeg se sve čini lakšim i ljepšim.
U tom smislu, Buonetti tjestenina savršeno čuva duh Italije u svakoj porciji: rađena po tradicionalnoj recepturi od 100% durum pšenice, prilagođena svakom trenutku i ukusu.
Dolazi u dvije varijante, sa jajima, bogatijeg i punijeg okusa, idealna za mesne i kremaste sosove, te bez jaja, laganija i svestranija, savršena za jednostavna, svakodnevna jela. 
Bez obzira koju odaberete, rezultat je uvijek isti: tanjir koji donosi osjećaj zadovoljstva i miris koji na trenutak pretvara vašu kuhinju u mali italijanski kutak mira.
Kad ne znate šta kuhati, ovaj kuhar definitivno zna
Znamo kako to izgleda... kad otvorite frižider i nemate ideju odakle početi. A ako se odlučite za tjesteninu, tek tada kreće prava dilema: koju izabrati, koji sos, koliko dugo kuhati…
Zato smo ovaj put prepustili odluku onome ko uvijek ima pravi odgovor, a to je Buonetti kuhar. Jednostavan, inspirativan i napisan tako da svako može uživati u kuhanju, bez žurbe i stresa.
Na njegovim stranicama, kroz 48 recepata za četiri godišnja doba, svaka sezona ima svoj ritam: proljeće je svježe, ljeto mirisno, jesen topla, a zima puna okusa koji griju. Stranice prate ritam svakodnevice, pune su malih savjeta koji kuhanje pretvaraju u ritual, a ne obavezu.
U dijelu posvećenom jeseni pronašli smo jelo koje nas je razriješilo svih dilema: fettuccine u mesnom sosu iz rerne.



Uz nekoliko kapi GAEA Kalamata maslinovog ulja i prstohvat Kulino začina, koji svakom zalogaju daje savršen balans, ovo jelo postaje sve što očekujemo od dobre tjestenine: toplo, jednostavno i neodoljivo mirisno.
Federico Fellini je jednom rekao da je život kombinacija magije i tjestenine i teško je s tim ne složiti se. U jednostavnom obroku često se krije mnogo više od hrane: miris doma, osjećaj mira i topline, tišina između dva zalogaja u kojoj sve ima smisla.
Buonetti nas podsjeća da za dobar obrok nije potrebna posebna prilika. Dovoljno je malo vremena, nekoliko kvalitetnih sastojaka i želja da uživamo u onome što stvaramo.
Dok se mirisi šire kuhinjom i prvi zalogaj otkriva savršeni balans ukusa, postaje jasno da je upravo u tim trenucima život najukusniji.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!