Zdravo i slasno by Bonjour.ba i Mercator: Focaccia recept koji će oduševiti vaše goste - Bonjour.ba - bh.lifestyle magaz...

Zdravo i slasno by Bonjour.ba i Mercator: Focaccia recept koji će oduševiti vaše goste

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

GOURMET
24.5.2022.

S dolaskom proljeća i ljeta naš meni se također mijenja i sve više raste apetit za jednostavnim, svježim i ukusnim receptima koji će biti odličan dodatak svježem povrću i voću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Želimo svoje ukućane i goste razveseliti slatkim i slanim zalogajima koji zadovoljavaju nepce, zabavni su za jelo i ujedno izgledaju posebno i šaroliko na stolu. Još nam više rastu zazubice kad se sjetimo svih talijanskih jela koji su uvijek savršena kombinacija jednostavnih sastojaka. Jedan od takvih jela je i slavna focaccia koja predstavlja idealan spoj okusa.

 



Focaccia je vrlo jednostavno jelo koje možete jesti i samo, ali i u kombinaciji sa suhomesnatim proizvodima, ribljim proizvodima i proizvodima od sira. Savršeno će se uklopiti uz mezu i večeru, a dovoljno je tek nekoliko dodataka na vrhu focaccie kako bi vas oduševio miris iz kuhinje dok se peče.

 



Mnogi će vam reći da je tajna u pripremi izvrsne focaccie upravo u tijestu koje je nevjerojatno mekano i pahuljasto i gotovo se topi u ustima. To zna i @h_belma koja je u novom izdanju rubrike Zdravo i slasno by Bonjour.ba i Mercator kreirala odličan recept za focacciu koji će htjeti isprobati svi gurmani. Nakon što smo s vama pripremali slatki kolač s hurmama i čokoladom, Belma je odlučila sada za vas pripremiti ovu slanu poslasticu koja će rijetko koga ostaviti ravnodušnim.

 



Kako bi focaccia bila uistinu kvalitetnog i punog okusa, Belma je birala provjerene sastojke. Tijekom kupnje namirnica odlučila se za integralno brašno, masline i Livanjski sir robne marke Mercator te pronašla idealan dodatak svojoj focacci – Kuk Kus Tuna salatu.
 



U svom receptu ozbiljno je shvatila jednostavnost, zato će vam za pripremu biti dovoljno tek nekoliko sastojaka. I da, tijekom pripreme jedina će vam dilema biti kako sačekati dok se focaccia ispeče. Otkrijte recept u nastavku i uživajte!  

 

Focaccia sa maslinama i sirom
 

Sastojci:

  • 300g integralnog brašna Mercator
  • kvasac+šećer+brašno
  • mlaka voda
  • masline Mercator
  • tvrdi Livanjski sir Mercator
  • sol, ruzmarin, bijeli luk, maslinovo ulje Mercator

     



Priprema:

U zdjelicu pomiješati 2 male kašike kvasca, malu kašiku šećera, 1 kašiku brašna i zaliti sa 4 kašike mlake vode. Ostaviti 5-6min da nadođe. 300g. brašna posoliti pa mu dodati nadošli kvasac. Izmiješati pa dodavati malo po malo mlake vode, konstantno miješajući, sve dok ne zamijesite mekano tijesto (slobodno neka bude mekano, treba da bude mekše od tijesta za pizzu).

Pokriti i ostaviti na toplom da nadolazi 1-2 sata. Tijesto samo prebaciti na pleh obložen papirom za pečenje, bez dodavanja brašna. Pokvasiti ruke, pa prstima razvaljati u željeni oblik. U tijesto utisnuti masline, bijeli luk, preliti maslinovim uljem i poredati komadiće sira.

Posuti krupno mljevenom soli, ruzmarinom i ostalim začinima po želji. Ostaviti da odstoji tako 30 min, pa peći u zagrijanoj pećnici na 250°C, prvo na donjem nivou, pa na gornjem. Peći dok ne dobije zlatnu boju (~dvadesetak minuta).

 



P.S. Idealan prilog uz focacciu biti će Kus Kus Tuna salata.

 

* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci