Zavirili smo u obiteljski dom u Mostaru u kojem vladaju boje i prirodni materijali - BONJOUR.ba - bh.lifestyle magazin

Zavirili smo u obiteljski dom u Mostaru u kojem vladaju boje i prirodni materijali

INTERIJERI
17.6.2019.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hashtag #DoYouBONJOUR već nam je dao par stilskih formula za tople dane pred nama, inspirirao nas na istraživanje novih lokacija, ali i potaknuo da saznamo tko se krije iza profila @2thehouse. kojeg smo otkrili upravo zahvaljujući ovom hashtagu na Instagramu. 

Detaljnijim pregledom profila uvidjeli smo da je ovaj dom odlična inspiracija na upit kako uklopiti prirodne materijale i trendove u prostor koji će estetski biti primamljiv, a opet oslikavati karakter svojih vlasnika. Kada smo saznali da je prostor u potpunosti nastao timski radom dvoje supružnika, Danijele i Darke Vidovića te da je ovakvu izgledu stana prethodilo i preuređenje prostora, znali smo da su sjajan kandidat za našu novu interior priču.

U razgovoru s Danijelom saznali smo kako je tekao sam proces renovacije, ali i gdje su pronašli inspiraciju za uređenje svog doma u Mostaru. 
 

Tko se krije iza profila 2thehouse? 

Naše upoznavanje s vašim čitateljima bih počela objašnjenjem naziva našeg Instagram profila 2thehouse, jer nas je upravo on i ''povezao'' na suradnju. Naime, prijevod bi bio ,,prema kući'' / ili samo ,,kući'', jer gdje god odemo/otputujemo uvijek nam se najljepše vratiti kući, a sa druge strane zvučno bi bilo ''2 D kuća'', što su zapravo početna slova naših imena, Danijela i Darko Vidović. Mi smo bračni par iz prelijepog grada u Hercegovini, Mostara. Magistri ekonomske struke s velikom strašću za uređenjem životnog prostora.

Danijela i Darko Vidović


Kako biste opisali vaš dom?

Topao dom koji odiše spontanošću i ne odbacuje tradiciju i prirodne materijale, nego ih čuva i ističe kao elemente koji se sjajno mogu uklopiti s modernima. Tome su doprinijeli prirodni materijali – drvo i cigla te brojni detalji kao što su pletene korpice, ukrasne biljke, okviri za slike i sl. Kroz proces renoviranja smo željeli postići funkcionalnost, ali i održati nama jako bitnu estetiku prostora.Koja je površina vašeg doma i koje prostorije čine vaš dom? Što je bio najizazovniji zadatak s kojim ste se susreli tijekom preuređenja?

Stan je površine 110 kvadratnih metara. Nalazi se na prvom katu obiteljske kuće i sastoji se od hodnika, kuhinje, dnevnog boravka, kupaonice, 3 spavaće sobe i terase koja okružuje stan sa 3 strane. Prije otprilike 2 godine kada smo se zaručili i odredili datum vjenčanja, odlučili smo da mjesto stanovanja bude kat obiteljske kuće koji je bio prilagođen prethodnim stanarima te smo ga mi odlučili renovirati i prilagoditi našem ukusu, potrebama i željama.

 

Ne mogu točno reći koji je dio stana bio najveći izazov za renoviranje jer smo već na početku odlučili da ćemo sami odraditi sve tzv. grube građevinske radove te se potom posvetiti dodatnim radovima u svakoj prostoriji. 

Ono što nas je ograničavalo je bio zakazani datum vjenčanja do kojeg smo se namjeravali useliti, a s druge strane veći izazov je bio taj što smo početnici u tako nečemu i naše prvo iskustvo u koordinaciji majstora raznih struka i komunikacije s njima kako bi im prenijeli ono što smo zamislili. Nismo imali pomoć dizajnera, inspiraciju smo uglavnom sami pronalazili na Pinterestu, Instagramu...

S jedne strane smo morali štedjeti i to je bio jedan od jeftinijih načina da sami odradimo što više posla, a s druge strane nitko se ne bi posvetio tome s toliko pažnje, što čitavoj priči daje drugu dimenziju. Kada znate da ste se potrudili oko nečega, unijeli dašak vlastitog duha i svojim rukama kreirali vlastiti životni prostor, onda je on puno ugodniji za život i lakše se stapate s njim. 

Koje su prednosti, a koje mane renoviranja?

Neke od prednosti renoviranja su što već imate gotovu strukturu unutar koje sa sitnim izmjenama možete učiniti svoj prostor neprepoznatljivim npr. u našem slučaju rušenjem zidova kako bi otvorili prostor i povezali sve u jednu cjelinu.

Također sam proces renoviranja bi trebao biti jeftiniji od izgradnje od samog početka, ali u nekim situacijama to i ne mora biti tako u što smo se i sami uvjerili. Manja renoviranja su uvijek interesantna i mogu ga izvoditi gotovo svi te tako samostalno i relativno jeftino urediti svoj životni prostor.

Mane renoviranja su te što nikad sa sigurnošću ne možete znati koliki će biti troškovi jer uvijek ima nekih nepredviđenih radova na koje niste računali.

Kako ste odredili sam stil uređenja? Timski rad ili?

Oboje volimo otvorenost, svijetle prostore što njeguje skandinavski stil, rasvjetne predmete od željeza i drveta, zid od cigle i crni detalji koji su odlika industrijskog stila, efekt koji daje masivnost drveta hrasta i plavu boju. Pa su tako nastali i glavni detalji u našem životnom prostoru i sami se nametnuli kao glavne odrednice uređenja našeg životnog prostora. 

Sve je bio isključivo timski rad i dogovor oko svakog detalja. Bilo je i situacija da se onom drugom manje sviđa neki stil ili boja,  ali uz dogovor i kompromis nađe se i rješenje.

A na koji ste kutak najponosniji?

Kod odabira najdraže prostorije i kutka nema dileme ni kod supruga ni kod mene. Dnevni boravak koji je s kuhinjom i trpezarijom odvojen ciglenim zidom, gdje se pak stvara lagana, ali primjetna granica između prostorija je srce kuće i u njemu se najugodnije osjećamo. Zbog velikog broja vanjskih otvora dnevni boravak je prozračan i svijetao te u njemu vladaju moderna elegancija i skandinavski i industrijski stil.  

Uredili smo ga da nam pruži maksimalnu ugodu i potpuno je po našem ukusu i više od onog što smo realno očekivali. Najponosniji smo na naš zid od cigle u čiju smo gradnju uložili dosta vremena i truda što je na kraju rezultiralo i našim najdražim kutkom u kući.

Što je bilo ključno u odabiru namještaja za dom? Vidjeli smo da se u vašem dnevnom boravku nalazi miks proizvoda u potpisu domaćih brandova i artikala poznatih svjetskih trgovina namještaja?

Kada smo krenuli u obilazak trgovina namještajem shvatili smo da ono što nas definitivno oduševljava je masivnost i jednostavnost, prirodna (natur) boja drveta, elegancija koju daje namještaj od prirodnog drveta hrasta. Pa su stoga i prvi komadi namještaja koje smo kupili bili trpezarijski stol i stolice te dvije mini komode za televizor od drveta hrasta hrvatskog proizvođača namještaja 'Spin valis'. Oni su postali svojevrsna baza na osnovu koje su se uklapali ostali komadi namještaja. 
Posebno smo zadovoljni s našim vintage radnim stolom od tikovine i plavom komodom brenda Home24

Detalje poput zavjesa, vaza, ukrasnih saksija, pletenih korpi, svijećnjaka i manjih komada namještaja smo pronašli u Ikea, Jysk, Kik, Pepco i par drugih lokalnih trgovina sa sitnicama za kućanstvo. Kako smo veliki ljubitelji namještaja od drveta svakako bi si s vremenom voljeli priuštiti komad namještaj iz domaće tvornice namještaja Artisan kao i Prostoria.

Čime ste se vodili pri uređenju kuhinje?

Kuhinju smo radili po mjeri kako bi maksimalno iskoristili prostor i prilagodili našim potrebama. Na početku smo imali ideju da će kuhinja biti od iverala s bijelim frontama i radnom površinom s dekorom u boji hrasta, minimalističkog stila bez vidljivih ručkica umjesto kojih je postavljen profil u istoj boji što ga čini potpuno nevidljivim i crnim kuhinjskim aparatima. Otvaranje ormarića, ladica sa skrivenim ručkama vrlo je jednostavno i praktično, a izgled ovako kreiranog namještaja nudi vrlo profinjen dojam te stvara ravne elegantne i nenametljive linije koje smo htjeli postići u našoj kuhinji.

Izazov je bio taj što smo sve to morali prenijeti stolaru, s kojim smo tijekom izgradnje vršili sitne ispravke i korekcije kako bi se sve uklopilo te bilo funkcionalno. 

Na društvenim mrežama smo vidjeli djelić atmosfere koja vlada i na vašem balkonu. Što vam je bila inspiracija za uređenje balkona?

Mi smo jedni od onih sretnika koji se mogu pohvaliti velikim vanjskim dijelom, tj. terasom koja stan okružuje s tri strane. Koliko god je prednost posjedovati ogromnu terasu utoliko je i izazov urediti ju. 

Stoga smo se odlučili podijeliti na dva dijela. Jedan dio ima veliki drveni stol i klupe gdje se često obilježavaju obiteljska druženja, proslave rođendana i sl., a drugi dio je nešto zaklonjeniji od pogleda i malo privatniji. Upravo u tom drugom dijelu smo posvetili malo veću pozornost kod uređenja i pretvorili ga u naš ''cozy'' kutak. Središnji dio je crni lounge namještaj, udobni naslonjači i mini stol danskog brenda Jysk a ostatak smo upotpunili drvenim stalkom na koji smo posložili cvijeće i plavim detaljima poput jastuka, vazica, svijećnjaka i saksijica. Tepih za vanjske prostore svakako učini prostor toplijim. Ono čime smo se vodili kod uređenja je da bude udobno i opuštajuće.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 2thehouse (@2_the_house) on

INTERIJERI , 17.6.2019.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Bonjour.ba

Foto by:

Danijela i Darko Vidović

Podijeli:

Posljednje objavljeno