TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 17.6.2019.
Hashtag #DoYouBONJOUR već nam je dao par stilskih formula za tople dane pred nama, inspirirao nas na istraživanje novih lokacija, ali i potaknuo da saznamo tko se krije iza profila @2thehouse. kojeg smo otkrili upravo zahvaljujući ovom hashtagu na Instagramu.
Detaljnijim pregledom profila uvidjeli smo da je ovaj dom odlična inspiracija na upit kako uklopiti prirodne materijale i trendove u prostor koji će estetski biti primamljiv, a opet oslikavati karakter svojih vlasnika. Kada smo saznali da je prostor u potpunosti nastao timski radom dvoje supružnika, Danijele i Darke Vidovića te da je ovakvu izgledu stana prethodilo i preuređenje prostora, znali smo da su sjajan kandidat za našu novu interior priču.
U razgovoru s Danijelom saznali smo kako je tekao sam proces renovacije, ali i gdje su pronašli inspiraciju za uređenje svog doma u Mostaru.
Tko se krije iza profila 2thehouse?
Naše upoznavanje s vašim čitateljima bih počela objašnjenjem naziva našeg Instagram profila 2thehouse, jer nas je upravo on i ''povezao'' na suradnju. Naime, prijevod bi bio ,,prema kući'' / ili samo ,,kući'', jer gdje god odemo/otputujemo uvijek nam se najljepše vratiti kući, a sa druge strane zvučno bi bilo ''2 D kuća'', što su zapravo početna slova naših imena, Danijela i Darko Vidović. Mi smo bračni par iz prelijepog grada u Hercegovini, Mostara. Magistri ekonomske struke s velikom strašću za uređenjem životnog prostora.
Danijela i Darko Vidović
Kako biste opisali vaš dom?
Topao dom koji odiše spontanošću i ne odbacuje tradiciju i prirodne materijale, nego ih čuva i ističe kao elemente koji se sjajno mogu uklopiti s modernima. Tome su doprinijeli prirodni materijali – drvo i cigla te brojni detalji kao što su pletene korpice, ukrasne biljke, okviri za slike i sl. Kroz proces renoviranja smo željeli postići funkcionalnost, ali i održati nama jako bitnu estetiku prostora.
Koja je površina vašeg doma i koje prostorije čine vaš dom? Što je bio najizazovniji zadatak s kojim ste se susreli tijekom preuređenja?
Stan je površine 110 kvadratnih metara. Nalazi se na prvom katu obiteljske kuće i sastoji se od hodnika, kuhinje, dnevnog boravka, kupaonice, 3 spavaće sobe i terase koja okružuje stan sa 3 strane. Prije otprilike 2 godine kada smo se zaručili i odredili datum vjenčanja, odlučili smo da mjesto stanovanja bude kat obiteljske kuće koji je bio prilagođen prethodnim stanarima te smo ga mi odlučili renovirati i prilagoditi našem ukusu, potrebama i željama.
Ne mogu točno reći koji je dio stana bio najveći izazov za renoviranje jer smo već na početku odlučili da ćemo sami odraditi sve tzv. grube građevinske radove te se potom posvetiti dodatnim radovima u svakoj prostoriji.
Ono što nas je ograničavalo je bio zakazani datum vjenčanja do kojeg smo se namjeravali useliti, a s druge strane veći izazov je bio taj što smo početnici u tako nečemu i naše prvo iskustvo u koordinaciji majstora raznih struka i komunikacije s njima kako bi im prenijeli ono što smo zamislili. Nismo imali pomoć dizajnera, inspiraciju smo uglavnom sami pronalazili na Pinterestu, Instagramu...
S jedne strane smo morali štedjeti i to je bio jedan od jeftinijih načina da sami odradimo što više posla, a s druge strane nitko se ne bi posvetio tome s toliko pažnje, što čitavoj priči daje drugu dimenziju. Kada znate da ste se potrudili oko nečega, unijeli dašak vlastitog duha i svojim rukama kreirali vlastiti životni prostor, onda je on puno ugodniji za život i lakše se stapate s njim.
Koje su prednosti, a koje mane renoviranja?
Neke od prednosti renoviranja su što već imate gotovu strukturu unutar koje sa sitnim izmjenama možete učiniti svoj prostor neprepoznatljivim npr. u našem slučaju rušenjem zidova kako bi otvorili prostor i povezali sve u jednu cjelinu.
Također sam proces renoviranja bi trebao biti jeftiniji od izgradnje od samog početka, ali u nekim situacijama to i ne mora biti tako u što smo se i sami uvjerili. Manja renoviranja su uvijek interesantna i mogu ga izvoditi gotovo svi te tako samostalno i relativno jeftino urediti svoj životni prostor.
Mane renoviranja su te što nikad sa sigurnošću ne možete znati koliki će biti troškovi jer uvijek ima nekih nepredviđenih radova na koje niste računali.
Kako ste odredili sam stil uređenja? Timski rad ili?
Oboje volimo otvorenost, svijetle prostore što njeguje skandinavski stil, rasvjetne predmete od željeza i drveta, zid od cigle i crni detalji koji su odlika industrijskog stila, efekt koji daje masivnost drveta hrasta i plavu boju. Pa su tako nastali i glavni detalji u našem životnom prostoru i sami se nametnuli kao glavne odrednice uređenja našeg životnog prostora.
Sve je bio isključivo timski rad i dogovor oko svakog detalja. Bilo je i situacija da se onom drugom manje sviđa neki stil ili boja, ali uz dogovor i kompromis nađe se i rješenje.
A na koji ste kutak najponosniji?
Kod odabira najdraže prostorije i kutka nema dileme ni kod supruga ni kod mene. Dnevni boravak koji je s kuhinjom i trpezarijom odvojen ciglenim zidom, gdje se pak stvara lagana, ali primjetna granica između prostorija je srce kuće i u njemu se najugodnije osjećamo. Zbog velikog broja vanjskih otvora dnevni boravak je prozračan i svijetao te u njemu vladaju moderna elegancija i skandinavski i industrijski stil.
Uredili smo ga da nam pruži maksimalnu ugodu i potpuno je po našem ukusu i više od onog što smo realno očekivali. Najponosniji smo na naš zid od cigle u čiju smo gradnju uložili dosta vremena i truda što je na kraju rezultiralo i našim najdražim kutkom u kući.
Što je bilo ključno u odabiru namještaja za dom? Vidjeli smo da se u vašem dnevnom boravku nalazi miks proizvoda u potpisu domaćih brandova i artikala poznatih svjetskih trgovina namještaja?
Kada smo krenuli u obilazak trgovina namještajem shvatili smo da ono što nas definitivno oduševljava je masivnost i jednostavnost, prirodna (natur) boja drveta, elegancija koju daje namještaj od prirodnog drveta hrasta. Pa su stoga i prvi komadi namještaja koje smo kupili bili trpezarijski stol i stolice te dvije mini komode za televizor od drveta hrasta hrvatskog proizvođača namještaja 'Spin valis'. Oni su postali svojevrsna baza na osnovu koje su se uklapali ostali komadi namještaja.
Posebno smo zadovoljni s našim vintage radnim stolom od tikovine i plavom komodom brenda Home24.
Detalje poput zavjesa, vaza, ukrasnih saksija, pletenih korpi, svijećnjaka i manjih komada namještaja smo pronašli u Ikea, Jysk, Kik, Pepco i par drugih lokalnih trgovina sa sitnicama za kućanstvo. Kako smo veliki ljubitelji namještaja od drveta svakako bi si s vremenom voljeli priuštiti komad namještaj iz domaće tvornice namještaja Artisan kao i Prostoria.
Čime ste se vodili pri uređenju kuhinje?
Kuhinju smo radili po mjeri kako bi maksimalno iskoristili prostor i prilagodili našim potrebama. Na početku smo imali ideju da će kuhinja biti od iverala s bijelim frontama i radnom površinom s dekorom u boji hrasta, minimalističkog stila bez vidljivih ručkica umjesto kojih je postavljen profil u istoj boji što ga čini potpuno nevidljivim i crnim kuhinjskim aparatima. Otvaranje ormarića, ladica sa skrivenim ručkama vrlo je jednostavno i praktično, a izgled ovako kreiranog namještaja nudi vrlo profinjen dojam te stvara ravne elegantne i nenametljive linije koje smo htjeli postići u našoj kuhinji.
Izazov je bio taj što smo sve to morali prenijeti stolaru, s kojim smo tijekom izgradnje vršili sitne ispravke i korekcije kako bi se sve uklopilo te bilo funkcionalno.
Na društvenim mrežama smo vidjeli djelić atmosfere koja vlada i na vašem balkonu. Što vam je bila inspiracija za uređenje balkona?
Mi smo jedni od onih sretnika koji se mogu pohvaliti velikim vanjskim dijelom, tj. terasom koja stan okružuje s tri strane. Koliko god je prednost posjedovati ogromnu terasu utoliko je i izazov urediti ju.
Stoga smo se odlučili podijeliti na dva dijela. Jedan dio ima veliki drveni stol i klupe gdje se često obilježavaju obiteljska druženja, proslave rođendana i sl., a drugi dio je nešto zaklonjeniji od pogleda i malo privatniji. Upravo u tom drugom dijelu smo posvetili malo veću pozornost kod uređenja i pretvorili ga u naš ''cozy'' kutak. Središnji dio je crni lounge namještaj, udobni naslonjači i mini stol danskog brenda Jysk a ostatak smo upotpunili drvenim stalkom na koji smo posložili cvijeće i plavim detaljima poput jastuka, vazica, svijećnjaka i saksijica. Tepih za vanjske prostore svakako učini prostor toplijim. Ono čime smo se vodili kod uređenja je da bude udobno i opuštajuće.
TEKST: Bonjour.ba
Uživali smo u Hotel Baškući tokom svih sezona, od otvorenja prošle godine, u njihovom nevjerovatnom interijeru i smještaju.
Ali ovo proljeće su nas iznenadili nečim novim. Ono što nas je posebno oduševilo i privuklo, pored ambijenta, jeste hrana koja je sada dodatno unaprijeđena otvaranjem specijalnog restorana Kiren u sklopu hotela.
Ovaj restoran nije samo novost na sarajevskoj gourmet sceni, već pravo osvježenje koje slavi tradiciju, dok istovremeno nudi modernu ekskurziju okusa.
Smješten u srcu Baščaršije, Kiren je savršeno mjesto za uživanje u prvim proljetnim danima i noćima, gdje možete osjetiti harmoniju tradicije i inovacije na tanjiru.
S velikim uzbuđenjem u ekskluzivnom razgovoru, zavirujemo i donosimo vam detalje ovog nevjerovatnog gourmet iskustva Hotela Baškuća.
Kako je nastala ideja za otvaranje restorana Kiren i širenje koncepta Baškuće?
Ideja za otvaranje restorana Kiren nastala je iz iste vizije koja je stajala iza osnivanja Hotela Baškuća – želje da Sarajevo i njegovi posjetioci dobiju prostor koji kombinuje vrhunski kvalitet, jedinstvenost i inovativnost. Cilj je bio stvoriti restoran koji nadmašuje očekivanja i nudi autentično gastronomsko iskustvo kroz spoj tradicije i modernih kulinarskih trendova.
Poseban fokus stavljen je na tradicionalni doručak, večere i specijalitete koji nisu dostupni u svakom restoranu. Kiren nije samo mjesto za objedovanje, već destinacija koja nudi jedinstven doživljaj - spoj kulture, ukusa i estetike.
Kako biste opisali dizajn interijera restorana? Koji su ključni elementi?
Dizajn interijera restorana Kiren osmišljen je kao harmoničan spoj tri kulturna pravca – bosanskog, turskog i evropskog. Svaki detalj u prostoru ima svoje mjesto, stvarajući atmosferu koja goste vodi kroz različite epohe i stilove.
Uređenje objedinjuje toplinu tradicionalnih elemenata i sofisticiranost modernog dizajna, omogućujući gostima da se osjećaju kao kod kuće. Pažljivo osmišljena sinergija tradicije i savremenosti, u blizini srca Sarajeva, čini Kiren posebnim mjestom na gastronomskoj sceni.
Ko je bio zadužen za uređenje prostora i koja je bila inspiracija?
Uređenje prostora bilo je u rukama vlasnika koji su s velikom pažnjom osmislili svaki detalj kako bi prostor reflektovao njihovu viziju i priču restorana Kiren. Inspiracija je proizašla iz želje da se kroz dizajn stvori ambijent koji odiše toplinom, elegancijom i gostoprimstvom, stvarajući prostor u kojem se gosti mogu opustiti i uživati u svakom trenutku.
Posebna pažnja posvećena je stvaranju atmosfere koja odražava ljubav, posvećenost i strast prema ugostiteljstvu. Svaki element enterijera pažljivo je biran kako bi prenio poruku da je Kiren mjesto gdje su briga o detaljima, udobnost i estetika podjednako važni kao i gastronomsko iskustvo.
Šta gosti mogu očekivati od menija – koje su glavne vrste jela u ponudi?
Kiren nudi gastronomsko iskustvo koje spaja tursku i anatolijsku kuhinju, s posebnim naglaskom na kvalitet, autentičnost i raznovrsnost jela. Posebna pažnja posvećena je tradicionalnom doručku, koji se izdvaja ne samo svojim ukusom i kvalitetom, već i načinom serviranja koji donosi autentičnu atmosferu prošlih vremena.
Što se večere tiče, meni je osmišljen kako bi zadovoljio različite gastronomske preferencije. Gosti mogu uživati u anatolijskim i turskim specijalitetima koji nisu lako dostupni u Sarajevu, kao i inovativnim kombinacijama slatkih i slanih ukusa u jelima s mesom. Tu je i raznolika selekcija hladnih i toplih predjela, pažljivo pripremljenih s posebnim naglaskom na kvalitetu i autentičnost. Svako jelo pažljivo je osmišljeno kako bi pružilo nezaboravan doživljaj okusa i zadovoljilo i najistančanija nepca.
Neki od glavnih specijaliteta uključuju zirvu – carski osmanski gulaš, balli mahmudiye – jelo čiji recept datira iz prošlih stoljeća, te mantije, pripremljene baš onako kako se služe u tradicionalnim turskim domaćinstvima. Tu je i naš autentični kuća steak, te janjeći tandir poslužen s "iç pilav" – bogatom i začinjenom rižom, kao i mnoga druga jela koja će očarati sva osjetila.
Kakvo iskustvo želite da gosti ponesu iz restorana Kiren?
Naša želja je da svaki gost iz restorana Kiren izađe ispunjen osjećajem zadovoljstva – oduševljen uslugom, atmosferom i gastronomskim iskustvom. Želimo da se gosti osjećaju kao kod kuće, ali i kao da su zakoračili u sasvim drugačiji svijet—topao, elegantan i inspirativan.
Kiren nije samo restoran; to je mjesto gdje se svaki detalj pomno kreira kako bi gosti doživjeli poseban trenutak, bilo da uživaju u pažljivo pripremljenim jelima, atmosferi ispunjenoj harmonijom ili trenucima provedenim s prijateljima i porodicom.
Naša vizija je da svaki dolazak u Kiren bude novo otkriće, novo iskustvo koje nadmašuje očekivanja.
Kako vidite budućnost Kirena? Imate li planove za dodatne sadržaje?
Naša ambicija je ostaviti trajni pečat na gastronomskoj sceni Sarajeva i stvoriti ime koje će biti sinonim za vrhunsko iskustvo, kvalitet i jedinstvenost. Planiramo proširiti usluge kako bismo pružili još širi spektar gastronomskih doživljaja, uključujući fine dining i različite oblike bruncha, a neke od naših ideja držimo kao iznenađenje.
Naša vizija je donijeti autentično i svjetski relevantno gastronomsko iskustvo, i s ponosom možemo reći da smo na dobrom putu da to i ostvarimo.
***
Foto: Kiren
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!