TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 13.7.2018.

Na redu je opet omiljena tema zavirivanja. Radi se o novom mjestu u Mostaru, o baru u kojem možete ukusno doručkovati, zabaviti se i nešto pregristi u većem društvu i uživati u odličnom izboru piva, vina ili gina! Za razliku od većine prostora u koje sam do sada zavirivala, ovaj put se radi o interijeru u čiji izgled sam i sama uplela svoje ideje i vrijeme, zajedno s Nadom, čiji životni prostor

Idemo redom, kako je sam proces i tekao... Investitori su imali svoje želje, mi svoje vizije. U konačnici smo pronašli zajednički jezik i smiksali stilove, ovdašnju ponudu dostupnih komada namještaja, uvukli u priču dvije Maje i dobili BLOK bar.

TLOCRT

Lokacija Blok bara tipološki se nalazi između interijera i eksterijera, to je prostor koji je bio skriven i mračan džep, a na šetnici Orke, koja trenutno čini jednu od glavnih gradskih šetnica.

02 lokacija

Blok bar raspolaže kuhinjom, toaletom, unutarnjim prostorom od cca 90 m², kao i velikom baštom, koja je dio već postojeće šetnice. U spomenutih 90ak kvadrata moguće je ući na dva ulaza/izlaza, a s oba je odmah vidljiv centralni element interijera: prostrani šank koji na prvi pogled otkriva da se dominantno radi o popularnom industrijskom stilu uređenja.
Tamni zidovi, dekorativne vintage žarulje po uzoru na stare Edisonove žarulje, primjena metala na odabranim komadima namještaja, tzv. metro crna keramika i goli betonski blokovi šanka hladni su elementi koji dominiraju prostorom. S druge strane, drveni pod koji se proteže na centralni zid, duge zavjese u petrolej boji i kožna sećija unose onaj potrebni topli i ugodni ton.

velike fotke (1)

velike fotke (2)

velike fotke (3)

{gallery}2018/2018_07/blockbar2{/gallery}


Industrijski dizajn podrazumijeva načelo poštivanja materijala, a konačan rezultat su prostori koji izgledaju poput lijepo uređenih skladišnih prostora u kojima dominira goli beton, betonski blokovi i vidljive instalacije.

04 interijer 1

04 interijer 2


Uz Nadu i sebe, spomenula sam i dvije Maje. Jedna je odgovorna za logotip BLOK bara, dok je druga svojom intervencijom interijeru dala onu posebnost koja ga izdvaja iz... uređenog skladišnog prostora. Kombinacija logotipa i ilustracija proteže se na kompletan vizualni identitet, na meni, ali i kroz sami prostor.
Maja Vican objašnjava kako je došlo do konačnog rješenja logotipa: „Logotip strogo prati dizajn cijelog koncepta BLOK bara i temu industrijskog dizajna. Obzirom da je jedna od glavnih odlika industrijskog dizajna minimalizam, logotip jednostavnim linijama simbolizira gradski blok, urbani prostor kao okvir svakodnevnog života.“

05 logotip1

05 logotip



Maja Rubinić, autorica ilustracija koje su dale onaj final touch kompletnom prostoru, otkriva odakle ideja i inspiracija...
„Ilustracije i vizualni identitet su zapravo nastavak priče na temu industrijskog dizajna u interijeru.
Naime, koncept je inspiriran karakterističnim pozama figura muških i ženskih osoba, koje povijest umjetnosti smješta u period kada se rađa tzv. industrijski dizajn.
Da sad ne zamaram ljude lekcijama umjetničkih historijata, to bi bio moj najsažetiji odgovor. Naravno oni koji poznaju temu o kojoj pričamo, će prepoznati fragmente upravo tih vizuala koji su u tom periodu nosili stilove art decoa, industrijskog dizajna, importa novih materijala u interijeru i eksterijeru, Velikog Gatsbya, podrumskih žurki u luksuznom stilu…
Naravno, suvremeno doba je prilagodilo cijelu koncepciju svojim potrebama, pa znanja i sjećanje na taj period kombinira s novim iskustvima.
Slijedila sam sličnu logiku, pa sam između reprezentativnih figura koje nose perje i biserne ogrlice, ugurala hipstere 21. stoljeća sa smoothie koktelčićima.
U BLOK baru je prezentiran samo djelić cijele priče, koja je mene toliko zabavila, da sam iscrtala gomilu toga.
Naravno, ne smijem zaboraviti reći da je ravnopravan udio napravila mlada kreativna poduzetnica Maja Vican, koja je sve tehnički dotjerala i spremila za štampu.“



06 ilustracije 1

06 ilustracije 2

Ovakva suradnja urodila je ugodnim interijerom, bilo da sami ispijate kavu, da ručate za ugodnim niskim stolovima ili skupite ekipu u skrivenom dijelu popularno nazvan „sobica“, gdje spajanjem stolova dobivamo prostor za minimalno 12 osoba...
A takva ekipa onda može uživati u ponudi koju BLOK bar nudi i koja viri iz originalnih menija s hranom ili cjenika s pićima, opet prožetim ilustracijama: veliki izbor piva od kojih su pomno birana i lokalna craft piva, raznoliki izbor finih vina ponajviše iz Hercegovine te Hrvatske i Čilea, naravno tu je i izbor gina, pića koje je sve popularnije! A ovakva pića traže i neki snack food pa je ekipa pripremila burgere, austrijske kobasice, Kaiserkrainer, ukusne kobasice sa sirom i pikantne debrecinske kobasice, meksička jela quesadille i taquitosi, salate, jela od jaja, sendviče,...

07 hrana 1

07 hrana 2

S visokim temperaturama svi se vraćamo u zatvorene klimatizirane prostore, ali moram spomenuti i obojenu baštu, s modernim komadima namještaja u žutim, bijelim i maslinastim nijansama, uz neizostavno zelenilo, koje mostarska ljeta čini koliko-toliko podnošljivijim! Uživajte u niskom ili visokom sjedenju, u svijetlim bojama, dakle upravo suprotnim elementima nego što se kriju u zatvorenom dijelu bara.

08 basta 2

08 basta 1

 

Zavirivši u novi bar prenijela sam dio atmosfere, dok za potpuni doživljaj preporučujem obilazak objekta i uživanje u ponudi koju BLOK bar nudi!

 

09 detalji 2

09 detalji 3

09 detalji 4

09 detalji 6

09 detalji 5

 

Za MODAMO.info piše: Martina Milićević

 

martina penava modamo kolumnistica

 

Foto: Martina Milicevic privat, BLOK bar Privat

 


Bonjour

Zavirili smo u srce Baščaršije i restoran Kiren koji donosi potpuno novo gourmet iskustvo

TEKST: Bonjour.ba

Zavirili smo u srce Baščaršije i restoran Kiren koji donosi potpuno novo gourmet iskustvo Zavirili smo u srce Baščaršije i restoran Kiren koji donosi potpuno novo gourmet iskustvo

Uživali smo u Hotel Baškući tokom svih sezona, od otvorenja prošle godine, u njihovom nevjerovatnom interijeru i smještaju.

Ali ovo proljeće su nas iznenadili nečim novim. Ono što nas je posebno oduševilo i privuklo, pored ambijenta, jeste hrana koja je sada dodatno unaprijeđena otvaranjem specijalnog  restorana Kiren u sklopu hotela.

Ovaj restoran nije samo novost na sarajevskoj gourmet sceni, već pravo osvježenje koje slavi tradiciju, dok istovremeno nudi modernu ekskurziju okusa.

 



Smješten u srcu Baščaršije,  Kiren je savršeno mjesto za uživanje u prvim proljetnim danima i noćima, gdje možete osjetiti harmoniju tradicije i inovacije na tanjiru.

S velikim uzbuđenjem u ekskluzivnom razgovoru, zavirujemo i donosimo vam detalje ovog nevjerovatnog gourmet iskustva Hotela Baškuća.




Kako je nastala ideja za otvaranje restorana Kiren i širenje koncepta Baškuće? 

Ideja za otvaranje restorana Kiren nastala je iz iste vizije koja je stajala iza osnivanja Hotela Baškuća – želje da Sarajevo i njegovi posjetioci dobiju prostor koji kombinuje vrhunski kvalitet, jedinstvenost i inovativnost. Cilj je bio stvoriti restoran koji nadmašuje očekivanja i nudi autentično gastronomsko iskustvo kroz spoj tradicije i modernih kulinarskih trendova.

Poseban fokus stavljen je na tradicionalni doručak, večere i specijalitete koji nisu dostupni u svakom restoranu. Kiren nije samo mjesto za objedovanje, već destinacija koja nudi jedinstven doživljaj - spoj kulture, ukusa i estetike.


 



Kako biste opisali dizajn interijera restorana? Koji su ključni elementi? 

Dizajn interijera restorana Kiren osmišljen je kao harmoničan spoj tri kulturna pravca – bosanskog, turskog i evropskog. Svaki detalj u prostoru ima svoje mjesto, stvarajući atmosferu koja goste vodi kroz različite epohe i stilove.

Uređenje objedinjuje toplinu tradicionalnih elemenata i sofisticiranost modernog dizajna, omogućujući gostima da se osjećaju kao kod kuće. Pažljivo osmišljena sinergija tradicije i savremenosti, u blizini srca Sarajeva, čini Kiren posebnim mjestom na gastronomskoj sceni.




Ko je bio zadužen za uređenje prostora i koja je bila inspiracija? 

Uređenje prostora bilo je u rukama vlasnika koji su s velikom pažnjom osmislili svaki detalj kako bi prostor reflektovao njihovu viziju i priču restorana Kiren. Inspiracija je proizašla iz želje da se kroz dizajn stvori ambijent koji odiše toplinom, elegancijom i gostoprimstvom, stvarajući prostor u kojem se gosti mogu opustiti i uživati u svakom trenutku.

Posebna pažnja posvećena je stvaranju atmosfere koja odražava ljubav, posvećenost i strast prema ugostiteljstvu. Svaki element enterijera pažljivo je biran kako bi prenio poruku da je Kiren mjesto gdje su briga o detaljima, udobnost i estetika podjednako važni kao i gastronomsko iskustvo.

 



Šta gosti mogu očekivati od menija – koje su glavne vrste jela u ponudi? 

Kiren nudi gastronomsko iskustvo koje spaja tursku i anatolijsku kuhinju, s posebnim naglaskom na kvalitet, autentičnost i raznovrsnost jela. Posebna pažnja posvećena je tradicionalnom doručku, koji se izdvaja ne samo svojim ukusom i kvalitetom, već i načinom serviranja koji donosi autentičnu atmosferu prošlih vremena.

Što se večere tiče, meni je osmišljen kako bi zadovoljio različite gastronomske preferencije. Gosti mogu uživati u anatolijskim i turskim specijalitetima koji nisu lako dostupni u Sarajevu, kao i inovativnim kombinacijama slatkih i slanih ukusa u jelima s mesom. Tu je i raznolika selekcija hladnih i toplih predjela, pažljivo pripremljenih s posebnim naglaskom na kvalitetu i autentičnost. Svako jelo pažljivo je osmišljeno kako bi pružilo nezaboravan doživljaj okusa i zadovoljilo i najistančanija nepca.

Neki od glavnih specijaliteta uključuju zirvu – carski osmanski gulaš, balli mahmudiye – jelo čiji recept datira iz prošlih stoljeća, te mantije, pripremljene baš onako kako se služe u tradicionalnim turskim domaćinstvima. Tu je i naš autentični kuća steak, te janjeći tandir poslužen s "iç pilav" – bogatom i začinjenom rižom, kao i mnoga druga jela koja će očarati sva osjetila.




Kakvo iskustvo želite da gosti ponesu iz restorana Kiren? 

Naša želja je da svaki gost iz restorana Kiren izađe ispunjen osjećajem zadovoljstva – oduševljen uslugom, atmosferom i gastronomskim iskustvom. Želimo da se gosti osjećaju kao kod kuće, ali i kao da su zakoračili u sasvim drugačiji svijet—topao, elegantan i inspirativan.

Kiren nije samo restoran; to je mjesto gdje se svaki detalj pomno kreira kako bi gosti doživjeli poseban trenutak, bilo da uživaju u pažljivo pripremljenim jelima, atmosferi ispunjenoj harmonijom ili trenucima provedenim s prijateljima i porodicom.

Naša vizija je da svaki dolazak u Kiren bude novo otkriće, novo iskustvo koje nadmašuje očekivanja.




Kako vidite budućnost Kirena? Imate li planove za dodatne sadržaje? 

Naša ambicija je ostaviti trajni pečat na gastronomskoj sceni Sarajeva i stvoriti ime koje će biti sinonim za vrhunsko iskustvo, kvalitet i jedinstvenost. Planiramo proširiti usluge kako bismo pružili još širi spektar gastronomskih doživljaja, uključujući fine dining i različite oblike bruncha, a neke od naših ideja držimo kao iznenađenje.

Naša vizija je donijeti autentično i svjetski relevantno gastronomsko iskustvo, i s ponosom možemo reći da smo na dobrom putu da to i ostvarimo.


***
Foto: Kiren


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!