Zavirili smo u novi bar u Mostaru idealan za sve urbane rituale – BLOK BAR

BONJOUR.CLUB
13.7.2018.

Na redu je opet omiljena tema zavirivanja. Radi se o novom mjestu u Mostaru, o baru u kojem možete ukusno doručkovati, zabaviti se i nešto pregristi u većem društvu i uživati u odličnom izboru piva, vina ili gina! Za razliku od većine prostora u koje sam do sada zavirivala, ovaj put se radi o interijeru u čiji izgled sam i sama uplela svoje ideje i vrijeme, zajedno s Nadom, čiji životni prostor sam vam već otkrila. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idemo redom, kako je sam proces i tekao... Investitori su imali svoje želje, mi svoje vizije. U konačnici smo pronašli zajednički jezik i smiksali stilove, ovdašnju ponudu dostupnih komada namještaja, uvukli u priču dvije Maje i dobili BLOK bar.

TLOCRT

Lokacija Blok bara tipološki se nalazi između interijera i eksterijera, to je prostor koji je bio skriven i mračan džep, a na šetnici Orke, koja trenutno čini jednu od glavnih gradskih šetnica.

02 lokacija

Blok bar raspolaže kuhinjom, toaletom, unutarnjim prostorom od cca 90 m², kao i velikom baštom, koja je dio već postojeće šetnice. U spomenutih 90ak kvadrata moguće je ući na dva ulaza/izlaza, a s oba je odmah vidljiv centralni element interijera: prostrani šank koji na prvi pogled otkriva da se dominantno radi o popularnom industrijskom stilu uređenja.
Tamni zidovi, dekorativne vintage žarulje po uzoru na stare Edisonove žarulje, primjena metala na odabranim komadima namještaja, tzv. metro crna keramika i goli betonski blokovi šanka hladni su elementi koji dominiraju prostorom. S druge strane, drveni pod koji se proteže na centralni zid, duge zavjese u petrolej boji i kožna sećija unose onaj potrebni topli i ugodni ton.

velike fotke (1)

velike fotke (2)

velike fotke (3)

PreviousNext


Industrijski dizajn podrazumijeva načelo poštivanja materijala, a konačan rezultat su prostori koji izgledaju poput lijepo uređenih skladišnih prostora u kojima dominira goli beton, betonski blokovi i vidljive instalacije.

04 interijer 1

04 interijer 2


Uz Nadu i sebe, spomenula sam i dvije Maje. Jedna je odgovorna za logotip BLOK bara, dok je druga svojom intervencijom interijeru dala onu posebnost koja ga izdvaja iz... uređenog skladišnog prostora. Kombinacija logotipa i ilustracija proteže se na kompletan vizualni identitet, na meni, ali i kroz sami prostor.
Maja Vican objašnjava kako je došlo do konačnog rješenja logotipa: „Logotip strogo prati dizajn cijelog koncepta BLOK bara i temu industrijskog dizajna. Obzirom da je jedna od glavnih odlika industrijskog dizajna minimalizam, logotip jednostavnim linijama simbolizira gradski blok, urbani prostor kao okvir svakodnevnog života.“

05 logotip1

05 logotipMaja Rubinić, autorica ilustracija koje su dale onaj final touch kompletnom prostoru, otkriva odakle ideja i inspiracija...
„Ilustracije i vizualni identitet su zapravo nastavak priče na temu industrijskog dizajna u interijeru.
Naime, koncept je inspiriran karakterističnim pozama figura muških i ženskih osoba, koje povijest umjetnosti smješta u period kada se rađa tzv. industrijski dizajn.
Da sad ne zamaram ljude lekcijama umjetničkih historijata, to bi bio moj najsažetiji odgovor. Naravno oni koji poznaju temu o kojoj pričamo, će prepoznati fragmente upravo tih vizuala koji su u tom periodu nosili stilove art decoa, industrijskog dizajna, importa novih materijala u interijeru i eksterijeru, Velikog Gatsbya, podrumskih žurki u luksuznom stilu…
Naravno, suvremeno doba je prilagodilo cijelu koncepciju svojim potrebama, pa znanja i sjećanje na taj period kombinira s novim iskustvima.
Slijedila sam sličnu logiku, pa sam između reprezentativnih figura koje nose perje i biserne ogrlice, ugurala hipstere 21. stoljeća sa smoothie koktelčićima.
U BLOK baru je prezentiran samo djelić cijele priče, koja je mene toliko zabavila, da sam iscrtala gomilu toga.
Naravno, ne smijem zaboraviti reći da je ravnopravan udio napravila mlada kreativna poduzetnica Maja Vican, koja je sve tehnički dotjerala i spremila za štampu.“06 ilustracije 1

06 ilustracije 2

Ovakva suradnja urodila je ugodnim interijerom, bilo da sami ispijate kavu, da ručate za ugodnim niskim stolovima ili skupite ekipu u skrivenom dijelu popularno nazvan „sobica“, gdje spajanjem stolova dobivamo prostor za minimalno 12 osoba...
A takva ekipa onda može uživati u ponudi koju BLOK bar nudi i koja viri iz originalnih menija s hranom ili cjenika s pićima, opet prožetim ilustracijama: veliki izbor piva od kojih su pomno birana i lokalna craft piva, raznoliki izbor finih vina ponajviše iz Hercegovine te Hrvatske i Čilea, naravno tu je i izbor gina, pića koje je sve popularnije! A ovakva pića traže i neki snack food pa je ekipa pripremila burgere, austrijske kobasice, Kaiserkrainer, ukusne kobasice sa sirom i pikantne debrecinske kobasice, meksička jela quesadille i taquitosi, salate, jela od jaja, sendviče,...

07 hrana 1

07 hrana 2

S visokim temperaturama svi se vraćamo u zatvorene klimatizirane prostore, ali moram spomenuti i obojenu baštu, s modernim komadima namještaja u žutim, bijelim i maslinastim nijansama, uz neizostavno zelenilo, koje mostarska ljeta čini koliko-toliko podnošljivijim! Uživajte u niskom ili visokom sjedenju, u svijetlim bojama, dakle upravo suprotnim elementima nego što se kriju u zatvorenom dijelu bara.

08 basta 2

08 basta 1

 

Zavirivši u novi bar prenijela sam dio atmosfere, dok za potpuni doživljaj preporučujem obilazak objekta i uživanje u ponudi koju BLOK bar nudi!

 

09 detalji 2

09 detalji 3

09 detalji 4

09 detalji 6

09 detalji 5

 

Za MODAMO.info piše: Martina Milićević

 

martina penava modamo kolumnistica

 

Foto: Martina Milicevic privat, BLOK bar Privat

 

BONJOUR.CLUB , 13.7.2018.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

  Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

  Povezani članci

  Članci iz rubrike

  Tekst by:

  BONJOUR.ba

  Podijeli:

  Posljednje objavljeno