Zavirili smo u BASICS školu u Sarajevu u kojoj će vaši najmlađi pjevati od radosti!

MAME RULZ
15.9.2020.

„BASICS škola je čista ljubav!“ – ovo je rečenica koja će vam prvo ukrasti simpatije kada posjetite društvene mreže BASICS škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovni cilj BASICS škole je educirati djecu i mlade te usavršavati njihovo znanje iz oblasti glazbe i umjetnosti. Drugi cilj je promovirati dječje stvaralaštvo tj. dječju umjetnost, kao i umjetnost za djecu.

Svaki detalj unutar škole osmišljen je kako bi potakao dijalog, probudio kreativnost i učinio da se ovdje osjećate kao doma. U razgovoru sa Marijom Ivančević-Stipić, menadžericom škole i kreatoricom obrazovnih modela za najmlađe i Đorđem Jovančićem, uspješnim bh. kompozitorom, muzičkim producentom te osnivačem ove škole saznali smo više o samom projektu!

Opišite nam BASICS školu u tri riječi?

Đorđe: DJECA. MUZIKA. LJUBAV.

Tko čini vaš tim i na koji projekt ste najponosniji?

Marija: Naš tim čine kvalitetni mladi nastavnici/ce koji su spremni pristupiti nastavi i muzici na jedan drugačiji način. Najponosniji smo na naš projekt - mjuzikl ''Kralj lav'' jer smo uspjeli uraditi nemoguće. Tim projektom smo osvojili srca publike!

Nastavni kadar i osoblje BASICS škole

Scena iz mjuzikla ''Kralj lav''

 Za koje sve uzraste imate programe? Koji su sve odsjeci u školi?

Đorđe: Od ove godine imamo programe za bebe, djecu i adolescente, znači od 0 do 18 godina. Mada, nećemo mi nikada odbiti ni one malo starije ljubitelje muzike, svi su dobro došli. :)

Odsjeci za najmlađe:

  • Muzička igraonica – novi odsjek – jer ne želimo da nam dječica predugo čekaju na muziku. U pitanju je program za najmlađu djecu, trudnice, bebe i mame.
  • Muzička radionica – naš najuspješniji odsjek – program za djecu od 3 do 6 godina.
  • Muzička mozgaonica – odličan i dinamičan novi program namijenjen djeci od 7 do 9 godina.
  • Škola baleta – također program za djecu od 3 do 6 godina. Ponosni smo jer ove godine imamo i prvog baletana, pored naših preslatkih balerinica.
  • Odsjeci za djecu od 7 + godina su: Škola pjevanja, Škola glume, Škola baleta, Škola modernog plesa, Škola muzičkog teatra, Škola klavira, Škola gitare, Škola flaute, Škola harmonike, Škola violine, Škola violončela i Škola čitanja – naš novi odsjek namijenjen djeci koja žele biti dobri čitatelji i oni koji će, uz pravilno i brzo čitanje, imati priliku sinkronizirati crtane filmove u našem studiju.

Zašto je glazba dobra za djecu?

Marija: Teško je dati kratak odgovor na ovo pitanje.
Pored razvoja muzičkih sposobnosti koje su za djecu veoma bitne po pitanju izgradnje samopouzdanja i razvoja socijalnih vještina, muzika u svakom dijelu djetetovog života donosi određene benefite.
Kod beba muzikom stvaramo poticajno okruženje i potičemo razvoj senzomotorike kao i cjelokupan psihomotorički razvoj. Potičući mame da uče i pjevaju djeci pjesmice, jačamo odnos mame i bebe, a mame se pjevanjem uspješno rješavaju stresa. Bebe će nas voljeti zbog toga! :)

Kod najmlađe djece uz pomoć muzike i muzičkih igara lakše postižemo napredak na polju socijalnih vještina i trajanju koncentracije, a posebno na polju razvoja muzičkih sposobnosti koje se spontano i najlakše razvijaju u dobu kad dijete razvija govor. Kod najmlađih je posebno bitan ritam kao temelj različitih aktivnosti u kasnijoj dobi. Djeca vole muziku, spontano pjevaju, sviraju i plešu, a kad nešto vole onda se trude i surađuju. Muzika je za predškolce snažno odgojno sredstvo. Nakon muzičkih radionica djeca budu spremnija za redovnu, ali i za muzičku školu.

Sviranje muzičkog instrumenta je dugačak put koji dijete prolazi učeći pri tome da se ne dostižu svi ciljevi preko noći.
Da bi dijete naučilo svirati najprije treba naučiti čitati note. Nakon toga, treba poboljšati sitnu motoriku kako bi bilo u stanju kontrolirano pomjerati prstiće pronalazeći pročitane note na instrumentu. Ako uz čitanje nota i sviranje dijete još i zapjeva – to zahtjeva veliku koncentraciju jer se istovremeno aktiviraju svi glavni centri u mozgu. Ta koncentracija s vremenom postaje jača i duža, dijete se uči strpljenju, a rezultat koji dobije nakon predanog vježbanja donosi mu zadovoljstvo i motiv za dalji rad. Koncentracija koja se razvija sviranjem vrlo je korisna i na svim drugim poljima.
Muziciranje razvija cijeli niz vještina, a samim tim potpomaže i ostale sposobnosti. Postoje mnoge znanstvene studije na temu pozitivnog utjecaja muzike na razvoj djeteta. Kažu da su muzičari, između ostalog, često odlični u matematici i čitanju! :)

Teško je odoljeti šarenilu boja i detalja u školi. Što vam je bila inspiracija za uređenje?

Đorđe: Prvenstvena inspiracija bila su nam djeca. Svaki detalj u Basics školi, bio on prikazan kroz dizajn ili sadržaj, posvećen je djeci. Zato djeca neizmjerno vole Basics školu i u njoj se osjećaju slobodno, ispunjeno i kao da su doma. Ne trebate provesti mnogo vremena kod nas da bi se uvjerili u to. :)

Kakvi su prvi komentari klinaca nakon prvog sata, mjesec dana i godine dana učenja u vašoj školi?

Marija: Kad su najmlađi u pitanju, neka djeca se već nakon prvog sata ponašaju kao da su oduvijek tu, dok drugima ipak treba malo više vremena da se opuste.
Nakon mjesec dana obično svi počnu uživati, a nakon godinu se istinski zavolimo. :)
Starija djeca nakon prvog sata obično budu šutljiva, a nakon mjesec dana uvidimo koliko su veseli i otvoreni. Nakon godinu već postanu dio nas – bejzikovaca! :)

Kako možemo najbolje procijeniti jesu li naši najmlađi za glazbene programe ili sate glume i plesa koji se organiziraju u vašoj školi?

Marija: Programi za najmlađe pored muzičkih, sadrže i elemente glume i plesa. Nakon završene pripremne nastave, nastavnik /ca obično daje prijedlog kojim usmjerava dijete za daljnje muzičko obrazovanje.
Ako djeca nisu pohađala pripremnu nastavu, ako se ne mogu odlučiti ili još nisu spremna za instrumentalne odsjeke, mogu se upisati na Muzičku mozgaonicu. Tu upoznaju sve naše nastavnike/ce i nakon završenog programa u stanju su da sami izaberu neki instrument, školu pjevanja ili školu muzičkog teatra u kojoj glume, pjevaju i plešu.


I za kraj, recite nam više o tome kako se djeca mogu prijaviti na neki od odsjeka za ovu godinu?
Spomenuli ste nam i da imate probne časove, što će vjerujem biti odličan motiv za isprobavanje svojih vještina na nekom od odsjeka brojnim neodlučnim klincima.

U Basics školi svoj potencijal mogu podstaći sva djeca koja vole muziku, teatar i umjetnost, pa čak i ona malo neodlučnija. :)
Za to su dobri probni časovi koje praktikujemo pri upisu. Prvi korak ka upisu je rezervacija mjesta na jednom od 16 odsjeka koje trenutno nudimo. Rezervacija se vrši popunjavanjem upisnog lista na našem sajtu. Nakon toga stupamo u kontakt sa roditeljima kandidata/ica i zakazujemo sastanak u školi. Sa djecom razgovaramo o željama i potrebama, testiramo njihovu muzikalnost te u dogovoru sa roditeljima svako dijete usmjeravamo na odsjek za koji smatramo da će mu u tom trenutku pružiti najviše.

Dalje je sve čista ljubav! ❤

 

MAME RULZ , 15.9.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

BONJOUR.ba

Foto by:

BASICS škola

Podijeli:

Posljednje objavljeno