TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 6.2.2016.

Naravno, većina njih izvorno potiče iz Francuske gdje imaju svoje prekrasno uređene trgovine, no danas su sa svojim slasticama prisutne po cijelom svijetu od Dubaija do Amerike.

Kada smo krenuli s našim istraživanjem, došli smo i do jasnog zaključka zašto se najbolje čokoladne slastice nalaze upravo u Francuskoj. Naime, njihovi zakoni zabranjuju upotrebu masti koje su biljnog ili životinjskog podrijetla, stoga ćete u čokoladama s 'Made in France' etiketom naći samo čisti maslac napravljen od kakaa. I kao da to ograničenje nije dovoljno, francuske čokolade moraju sadržavati najmanje 43 % likera od kakaa te 26% čistog kakao maslaca.

Jasno je da ćete za jednu pralinu u potpisu ovih čokoladnih genija trebati izdvojiti 2-3 dolara (3,5 KM do 5,5 KM), no možete biti sigurni da za taj novac jedete najbolje od najboljeg.

La Maison du Chocolat

Osnovana 1977.godine od strane gospodina imenom Robert Linxe. Mnogi će reći da je ovo najbolja čokolada na svijetu koja je prepoznatljiva po miješanju prirodnih, suptilnih okusa s zrnima čokolade koji dolaze iz različitih dijelova svijeta.

01 la maison du choclat prostor

01 la maison du choclat cokolade

 

Richart Design et Chocolat

Mnogo manja čokoladeterija koju ćete izvorno naći u New Yorku, no nemojte da vas to prevari. U njihovu trgovinu u New Yorku čokolada dva puta tjedno stiže iz (pogađate) Francuske, točnije grada Lyon. Iz Lyona u New York čokolade 'hrabrijih' okusa pomiješanih s raznim začinima i začinskim biljem stižu iz tvornice koja je stara već 80 godina.

02 richart chocolat prostor

02 richart chocolat cokolade

Jacques Genin

Čokoladni genijalac koji odbija otvoriti svoju trgovinu. Umjesto toga svoje čokoladne kreacije šalje u restorane kojima je chef Alain Ducasse, ponosni vlasnik tri Michelinove zvjezdice. U zadnje vrijeme Jacques nekada, za malu grupu ljudi otvori svoju radionicu na adresi 18 Rue St.-Charles.

03 jaxques genin prostor

03 jaxques genin cokolade

 

Amedei's Chauo

Alessio Tessieri, Talijan, vlasnik brenda Amedei's Chauo si je davno osigurao ekskluzivna prava na proizvode plantaže u Venezueli gdje se uzgajaju legendarna zrna Chuao kakaa. Alessiova sestra Cecilia je vrhunska majstorica čokolade sa osvojenim mnogim prestižnim nagradama, a sve zahvaljujući jedinstvenom, voćnom okusu Chauo kakaa.

04 amadei chauo prostor

04 amadei chauo cokolad

 

Jean-Paul Hévin

Jean-Paul Hévin je svoje iskustvo i znanje stekao radeći sedam godina uz chefa imena Joël Robuchon, kojeg je struka prozvala 'chefom desetljeća'. Jean-Paul Hévin čokolade su prepoznatljive po sirnim okusima koje koristi, a ponajviše kozji sir, Camembert te Roquefort, uz to miješajući sušeno bilje i začine.

 

05 jean paul hevin prostor

05 jean paul hevin cokolade

 

 

Foto: via TipAdvisor, tokyofashon.com


Bonjour

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

TEKST: Adelisa Mašić

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.

Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala. 

 



Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.

 



A kako ga obilježiti?   

Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati. 

 



Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.

 



Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.

 



Potrebno vam je: 

  • 200 g tamne čokolade, 

  • 100 g putera, 

  • 100 g šećera, 2 jaja 

  • 80 g brašna. 

Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.

 



Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.

 

 

Foto: @manon.dbn


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!