TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 6.2.2016.
Naravno, većina njih izvorno potiče iz Francuske gdje imaju svoje prekrasno uređene trgovine, no danas su sa svojim slasticama prisutne po cijelom svijetu od Dubaija do Amerike.
Kada smo krenuli s našim istraživanjem, došli smo i do jasnog zaključka zašto se najbolje čokoladne slastice nalaze upravo u Francuskoj. Naime, njihovi zakoni zabranjuju upotrebu masti koje su biljnog ili životinjskog podrijetla, stoga ćete u čokoladama s 'Made in France' etiketom naći samo čisti maslac napravljen od kakaa. I kao da to ograničenje nije dovoljno, francuske čokolade moraju sadržavati najmanje 43 % likera od kakaa te 26% čistog kakao maslaca.
Jasno je da ćete za jednu pralinu u potpisu ovih čokoladnih genija trebati izdvojiti 2-3 dolara (3,5 KM do 5,5 KM), no možete biti sigurni da za taj novac jedete najbolje od najboljeg.
La Maison du Chocolat
Osnovana 1977.godine od strane gospodina imenom Robert Linxe. Mnogi će reći da je ovo najbolja čokolada na svijetu koja je prepoznatljiva po miješanju prirodnih, suptilnih okusa s zrnima čokolade koji dolaze iz različitih dijelova svijeta.
Richart Design et Chocolat
Mnogo manja čokoladeterija koju ćete izvorno naći u New Yorku, no nemojte da vas to prevari. U njihovu trgovinu u New Yorku čokolada dva puta tjedno stiže iz (pogađate) Francuske, točnije grada Lyon. Iz Lyona u New York čokolade 'hrabrijih' okusa pomiješanih s raznim začinima i začinskim biljem stižu iz tvornice koja je stara već 80 godina.
Jacques Genin
Čokoladni genijalac koji odbija otvoriti svoju trgovinu. Umjesto toga svoje čokoladne kreacije šalje u restorane kojima je chef Alain Ducasse, ponosni vlasnik tri Michelinove zvjezdice. U zadnje vrijeme Jacques nekada, za malu grupu ljudi otvori svoju radionicu na adresi 18 Rue St.-Charles.
Amedei's Chauo
Alessio Tessieri, Talijan, vlasnik brenda Amedei's Chauo si je davno osigurao ekskluzivna prava na proizvode plantaže u Venezueli gdje se uzgajaju legendarna zrna Chuao kakaa. Alessiova sestra Cecilia je vrhunska majstorica čokolade sa osvojenim mnogim prestižnim nagradama, a sve zahvaljujući jedinstvenom, voćnom okusu Chauo kakaa.
Jean-Paul Hévin
Jean-Paul Hévin je svoje iskustvo i znanje stekao radeći sedam godina uz chefa imena Joël Robuchon, kojeg je struka prozvala 'chefom desetljeća'. Jean-Paul Hévin čokolade su prepoznatljive po sirnim okusima koje koristi, a ponajviše kozji sir, Camembert te Roquefort, uz to miješajući sušeno bilje i začine.
Foto: via TipAdvisor, tokyofashon.com
TEKST: Ada Ćeremida
Možete li zamisliti hotel koji je istovremeno muzej, umjetnička instalacija i dio modnog manifesta?
Smješten tik uz Grand Canal, u srcu Venecije, The Venice Venice Hotel je mjesto koje briše granice između prošlosti i budućnosti, baroknog i brutalističkog, luksuza i sirovosti.
Iako je otvoren tek 2022. godine, njegovi temelji potječu iz 13. stoljeća ovaj hotel nastao je u obnovljenom Palazzu Ca’ da Mosto, najstarijoj građevini na kanalu, gdje su nekada odsjedali Mozart, Voltaire i europski vladari.
Danas, iza ove arhitektonske renesanse stoji kreativni par Francesca i Alessandro Gallo, osnivači modne kuće Golden Goose, koji su u hotel utkali svoju ideju "Postvenezianità" što se može interpretirati kao novo čitanje Venecije koje odbacuje kičastu nostalgiju i slavi kontraste.
Sobe koje pričaju priče: Sedam desetljeća umjetnosti, jedno neponovljivo iskustvo
Svaka soba u hotelu je mikrokozmos za sebe. Nema dvije iste: neki zidovi su ostavljeni ogoljenima, s otkrivenim slojevima vremena, dok su drugi prekriveni retro-futurističkim tapetama, neonskim instalacijama ili djelima italijanskih i međunarodnih umjetnika.
U jednoj sobi možete pronaći minimalistički dizajn s industrijskim namještajem, u drugoj vintage lustere i baršunaste tkanine koje podsjećaju na glamur 70-ih.
Kreveti, skulpture, ogledala, pa čak i kupaonice djeluju kao da su preneseni iz muzeja savremene umjetnosti – no sve funkcioniše s nevjerovatnim osjećajem za udobnost i dozu teatralnosti.
Pogled koji se ne zaboravlja: altana terasa i bar na vodi
Hotel ima i altana rooftop terasu, tipičnu venecijansku drvenu konstrukciju na krovu, s koje puca pogled na Grand Canal i crvene krovove grada. Idealna za jutarnju kafu ili večernje koktele uz zalazak sunca.
Za one koji žele još sofisticiranije iskustvo, tu je i Venice Bitter Club ekskluzivni bar dostupan samo uz pozivnicu, kao i restoran Francy’s, koji nudi regionalne specijalitete s modernim twistom. Sve to uz prizore gondola koje klize tik uz vaš stol.
U ovom hotelu ništa nije prepušteno slučaju svaki komad namještaja, svaka tekstura na zidu i svaki pogled kroz prozor osmišljeni su tako da povežu prošlost s budućnošću, tradiciju s modom.
Ako tražite destinaciju koja je istovremeno estetski doživljaj i kulturni manifest, The Venice Venice bi mogao biti baš to. Da li biste vi ljeto proveli u sobi koja izgleda kao galerija, gdje čak i zidovi imaju stav?
Foto: @venicevenicehotel
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!