TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 23.4.2020.

Za popularizaciju ovog komada možemo zahvaliti Coco Chanel.

Francuska dizajnerica je inspiraciju za ovaj model dobila na ljetovanju u Francuskoj, gdje su njenu pažnju privukle majice na pruge koje su nosili mornari kao dio svoje radne uniforme. Moglo bi se reći da je to bila ljubav na prvi komad.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Viktoria Dahlberg (@viktoria.dahlberg) on

Prugaste majice su basic komad koji dame rado biraju iz sezone u sezonu. One su jednostavne, šarmantne, razigrane i daju svakoj kombinaciji dozu francuskog chic vibea.

Upravo zahvaljujući jednostavnom i elegantnom dizajnu, lako se stiliziraju i upotpunjuju svaki outfit ovisno od prilike za koju ju birate. 

KAKO KOMBINIRATI KLASIČNU PRUGASTU MAJICU?

Uz balentanke (ili tenisice) i omiljeni jeans u plavoj ili bijeloj boji imate savršeno osmišljeni ležerni ljetni outfit. 

Foto: @sincerelyjules

Dodate li joj hlače dubokog struka, cipele s potpeticom i torbu većih dimenzija, spremni ste za užurban poslovni dan. 
Od dodataka birajte svilenu maramu koju ćete zavezati oko vrata. Kosu podignite u elegantnu punđu i probudit ćete Parižanku u sebi. 
Ovaj model kao bazu outfita možete birati i za opušteno ljetno veče. Kombinujte je uz sandale s potpeticom i mini suknjom ili kratkim hlačama u maslinasto zelenim tonovima. Oversized blazer neka vam se nađe pri ruci kada večeri postanu nešto hladnije i svježije.

Foto: @sincerelyjules

Foto: @sincerelyjules

Njena svestranost i opuštenost koju nosi, odličan je pokazatelj da je jedan od ključnih komada svakodnevnih izdanja, kao i da njena moć ne blijedi s godinama i novim trendovima. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Viktoria Dahlberg (@viktoria.dahlberg) on

***

Naslovna fotografija: @collagevintage
Tekst: BONJOUR.ba

 


Bonjour

Tiramisu o kojem će vaši gosti pričati – i gotov je za 15 minuta!

TEKST: Ada Ćeremida

Tiramisu o kojem će vaši gosti pričati – i gotov je za 15 minuta! Tiramisu o kojem će vaši gosti pričati – i gotov je za 15 minuta!

Upozorenje: Limoncello tiramisu nadmašuje sve deserte ljeta.

Ovo nije tiramisu kakav pamtimo iz djetinjstva, ali bi lako mogao postati vaš omiljeni ljetni desert. Lagana, kremasta tekstura, svježina limuna i decentna nota limoncella. 

Ne sadrži alkohol, a donosi sve što volimo kod originala plus ljetni, voćni zaokret. I što je najbolje? Ne treba vam rerna, samo frižider.

 



Sastojci:

Krema od limuna:

  • 100 ml soka od limuna

  • 150 g šećera

  • 3 jaja

  • 50 ml vode

  • 1 kašičica gustina

  • 50 g maslaca (opcionalno)

Krema i slojevi:

  • 250 g mascarponea

  • 300 ml slatkog vrhnja

  • 100 g šećera u prahu

  •  300 ml toplog mlijeka

  • 2 pakovanja piškota (24 – 30 komada)

  • Korica limuna i svježa menta za dekoraciju



bonjour_ba_limun_tiramisu_0_2


Priprema:  

Za kremu od limuna, pomiješajte limunov sok, šećer i vodu u posudi na pari. U drugoj zdjeli umutite jaja i gustin, pa ih lagano dodajte kada se šećer počne topiti. Kuhajte uz stalno miješanje 6 – 8 minuta, dok se smjesa ne zgusne. 

Pred kraj dodajte maslac i ostavite da se krema od limuna hladi na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru, pokriven plastičnom folijom. 



bonjour_ba_limun_tiramisu_0_3


Za kremu umutite mascarpone, slatko vrhnje i šećer u prahu u čvrstu smjesu i ostavite je da se rashladi. Piškote kratko umačite u toplo mlijeko i slažite prvi sloj u staklenu posudu. 

Zatim dodajte kremu, pa kremu od limuna, i nastavite dok ne potrošite sve sastojke. Završite s kremom u obliku tiramisu točkica, pospite koricom limuna i ukrasite mentom. Ostavite da odstoji najmanje 4 sata i poslužite hladno.
 

Foto: @julia_kunchevskaya


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!