TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 23.4.2020.
Za popularizaciju ovog komada možemo zahvaliti Coco Chanel.
Francuska dizajnerica je inspiraciju za ovaj model dobila na ljetovanju u Francuskoj, gdje su njenu pažnju privukle majice na pruge koje su nosili mornari kao dio svoje radne uniforme. Moglo bi se reći da je to bila ljubav na prvi komad.
Prugaste majice su basic komad koji dame rado biraju iz sezone u sezonu. One su jednostavne, šarmantne, razigrane i daju svakoj kombinaciji dozu francuskog chic vibea.
Upravo zahvaljujući jednostavnom i elegantnom dizajnu, lako se stiliziraju i upotpunjuju svaki outfit ovisno od prilike za koju ju birate.
KAKO KOMBINIRATI KLASIČNU PRUGASTU MAJICU?
Uz balentanke (ili tenisice) i omiljeni jeans u plavoj ili bijeloj boji imate savršeno osmišljeni ležerni ljetni outfit.
Foto: @sincerelyjules
Dodate li joj hlače dubokog struka, cipele s potpeticom i torbu većih dimenzija, spremni ste za užurban poslovni dan.
Od dodataka birajte svilenu maramu koju ćete zavezati oko vrata. Kosu podignite u elegantnu punđu i probudit ćete Parižanku u sebi.
Ovaj model kao bazu outfita možete birati i za opušteno ljetno veče. Kombinujte je uz sandale s potpeticom i mini suknjom ili kratkim hlačama u maslinasto zelenim tonovima. Oversized blazer neka vam se nađe pri ruci kada večeri postanu nešto hladnije i svježije.
Foto: @sincerelyjules
Foto: @sincerelyjules
Njena svestranost i opuštenost koju nosi, odličan je pokazatelj da je jedan od ključnih komada svakodnevnih izdanja, kao i da njena moć ne blijedi s godinama i novim trendovima.
***
Naslovna fotografija: @collagevintage
Tekst: BONJOUR.ba
TEKST: Ada Ćeremida
Upozorenje: Limoncello tiramisu nadmašuje sve deserte ljeta.
Ovo nije tiramisu kakav pamtimo iz djetinjstva, ali bi lako mogao postati vaš omiljeni ljetni desert. Lagana, kremasta tekstura, svježina limuna i decentna nota limoncella.
Ne sadrži alkohol, a donosi sve što volimo kod originala plus ljetni, voćni zaokret. I što je najbolje? Ne treba vam rerna, samo frižider.
Sastojci:
Krema od limuna:
100 ml soka od limuna
150 g šećera
3 jaja
50 ml vode
1 kašičica gustina
50 g maslaca (opcionalno)
Krema i slojevi:
250 g mascarponea
300 ml slatkog vrhnja
100 g šećera u prahu
300 ml toplog mlijeka
2 pakovanja piškota (24 – 30 komada)
Korica limuna i svježa menta za dekoraciju
Priprema:
Za kremu od limuna, pomiješajte limunov sok, šećer i vodu u posudi na pari. U drugoj zdjeli umutite jaja i gustin, pa ih lagano dodajte kada se šećer počne topiti. Kuhajte uz stalno miješanje 6 – 8 minuta, dok se smjesa ne zgusne.
Pred kraj dodajte maslac i ostavite da se krema od limuna hladi na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru, pokriven plastičnom folijom.
Za kremu umutite mascarpone, slatko vrhnje i šećer u prahu u čvrstu smjesu i ostavite je da se rashladi. Piškote kratko umačite u toplo mlijeko i slažite prvi sloj u staklenu posudu.
Zatim dodajte kremu, pa kremu od limuna, i nastavite dok ne potrošite sve sastojke. Završite s kremom u obliku tiramisu točkica, pospite koricom limuna i ukrasite mentom. Ostavite da odstoji najmanje 4 sata i poslužite hladno.
Foto: @julia_kunchevskaya
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!