TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 11.9.2020.
Vikendi su stvoreni za uživanje u odmoru i prepuštanju hrskavim zlatnim kriškama i ukusnom preljevu francuskog tosta.
Vjerujemo da će vas oduševiti činjenica da je sama priprema francuskog tosta super jednostavna.
Foto: ohsweetbasil.com
Sve što vam treba su uobičajeni sastojci koje vjerovatno već imate u ostavi poput jaja, mlijeka, brašna, šećera, začina i vanilije što je samo znak da je vrijeme da počastite svoje nepce ili nekog posebnog s ovim laganim francuskim tost doručkom.
Mi smo pronašli dva ukusna recepta koji pokazuju kako napraviti francuski tost sa klasičnim prelivenim sirupom i svježim voćem ili se možete odlučiti za nešto drugačiju verziju sa hrskavim pahuljicama. Također, sa ovim receptima se možete poigrati i dodati sastojke ili voće koje vi želite.
KLASIČNA VERZIJA FRANCUSKOG TOSTA
Recept smo pronašli ovdje, a sastojke i pripremu pogledajte u nastavku.
Foto: thestayathomechef.com
SASTOJCI:
PRIPREMA:
Umutite mlijeko i jaja zajedno u velikoj posudi za miješanje. Dodajte smeđi šećer, brašno, cimet, vaniliju i sol. Umutiti dok ne postane glatko, a zatim zagrijte lagano podmazanu tavu na srednje jakoj temperaturi. Namočite kriške tosta u smjesu dok se ne natope i pržite na tavi sa svake strane dok ne porumene. Poslužite s omiljenim dodacima. Naši prijedlozi uključuju bobičasto voće, šlag, javorov sirup ili med.
CRUNCHY VERZIJA
Recept smo pronašli ovdje, a sastojke i pripremu pogledajte u nastavku.
Foto: tastesbetterfromscratch.com
SASTOJCI:
PRIPREMA:
Zagrijte tavu na umjerenoj temperaturi, otprilike 170 stepeni. Dodajte žitarice u plitku posudu ili tanjir. Sve sastojke, osim tosta i kukuruznih pahuljica, dodajte u blender ili u posudu i dobro umutite da se sjedini. Svaku krišku tosta umočite u smjesu sa jajima s obje strane, a zatim lagano utisnite u žitarice, prevrćući da žitarice budu s obje strane. Otopite mali komad maslaca u tavi i stavite tost te pržite nekoliko minuta dok ne postane zlatne boje na dnu, a zatim preokrenite i pržite sa druge strane. Poslužite toplo uz svoj omiljeni sirup i voće.
Bon appetit!
***
Naslovna fotografija: ohsweetbasil.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Dragana Rauš
Nova gastro tačka na Trgu slobode, stvorena je za one koji znaju cijeniti hranu koja je jednako ugodna za oko i za nepce, vino koje se bira s polica od poda do plafona i koktele zbog kojih će ti svaki izlazak sa drugaricama biti kao scena iz serije Sex and the City.
Jer ponekad je samo novo mjesto dovoljno da ponovo zavoliš grad u kojem si godinama.
Ovdje je sve u detalju, od teksture burrate na pizzi do wagyu sushija koji ne očekuješ u srcu Tuzle. Svaki tanjir je mala priča za sebe, a svaka fotografija uhvati djelić ambijenta koji podsjeća na privatnu vinsku sobu u kojoj bi rado da izgubiš pojam o vremenu.
Petkom se svjetla priguše, bend zasvira, a Trg slobode pretvori se u savršeno mjesto za afterwork druženje koje se lako oduži do kasno.
Don Papa je za one koji vole spoj elegancije i spontanosti. Za one koji cijene dobru kuhinju, ali i dobru priču.
FOTO: @the_maya_b
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!