TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 11.9.2020.

Vikendi su stvoreni za uživanje u odmoru i prepuštanju hrskavim zlatnim kriškama i ukusnom preljevu francuskog tosta.

Vjerujemo da će vas oduševiti činjenica da je sama priprema francuskog tosta super jednostavna.

Foto: ohsweetbasil.com

Sve što vam treba su uobičajeni sastojci koje vjerovatno već imate u ostavi poput jaja, mlijeka, brašna, šećera, začina i vanilije što je samo znak da je vrijeme da počastite svoje nepce ili nekog posebnog s ovim laganim francuskim tost doručkom.

Mi smo pronašli dva ukusna recepta koji pokazuju kako napraviti francuski tost sa klasičnim prelivenim sirupom i svježim voćem ili se možete odlučiti za nešto drugačiju verziju sa hrskavim pahuljicama. Također, sa ovim receptima se možete poigrati i dodati sastojke ili voće koje vi želite.

KLASIČNA VERZIJA FRANCUSKOG TOSTA

Recept smo pronašli ovdje, a sastojke i pripremu pogledajte u nastavku.

Foto: thestayathomechef.com

SASTOJCI:

  • 600 ml mlijeka
  • 7 jaja
  • 50 g smeđeg šećera
  • 60 g brašna
  • 3 žličice cimeta
  • 2 žličice vanilinog ekstrakta
  • Pola žličice soli
  • 16 kriški tosta

PRIPREMA:

Umutite mlijeko i jaja zajedno u velikoj posudi za miješanje. Dodajte smeđi šećer, brašno, cimet, vaniliju i sol. Umutiti dok ne postane glatko, a zatim zagrijte lagano podmazanu tavu na srednje jakoj temperaturi. Namočite kriške tosta u smjesu dok se ne natope i pržite na tavi sa svake strane dok ne porumene. Poslužite s omiljenim dodacima. Naši prijedlozi uključuju bobičasto voće, šlag, javorov sirup ili med.

CRUNCHY VERZIJA

Recept smo pronašli ovdje, a sastojke i pripremu pogledajte u nastavku.

Foto: tastesbetterfromscratch.com

SASTOJCI:

  • 4 velika jaja
  • 160 ml mlijeka
  • 32 g brašna
  • 50 g granuliranog šećera
  • Prstohvat soli
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1 žličica vanilinog ekstrakta
  • 8 kriški tosta
  • 2 šolje hrskavih rižinih žitarica ili smrvljenih pahuljica

PRIPREMA:

Zagrijte tavu na umjerenoj temperaturi, otprilike 170 stepeni. Dodajte žitarice u plitku posudu ili tanjir. Sve sastojke, osim tosta i kukuruznih pahuljica, dodajte u blender ili u posudu i dobro umutite da se sjedini. Svaku krišku tosta umočite u smjesu sa jajima s obje strane, a zatim lagano utisnite u žitarice, prevrćući da žitarice budu s obje strane. Otopite mali komad maslaca u tavi i stavite tost te pržite nekoliko minuta dok ne postane zlatne boje na dnu, a zatim preokrenite i pržite sa druge strane. Poslužite toplo uz svoj omiljeni sirup i voće.

 Bon appetit

***

Naslovna fotografija: ohsweetbasil.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Ne znaš da li su bolji wagyu sushi ili kokteli. Znaš samo da ovdje dolaziš opet.

TEKST: Dragana Rauš

Ne znaš da li su bolji wagyu sushi ili kokteli. Znaš samo da ovdje dolaziš opet. Ne znaš da li su bolji wagyu sushi ili kokteli. Znaš samo da ovdje dolaziš opet.

Nova gastro tačka na Trgu slobode, stvorena je za one koji znaju cijeniti hranu koja je jednako ugodna za oko i za nepce, vino koje se bira s polica od poda do plafona i koktele zbog kojih će ti svaki izlazak sa drugaricama biti kao scena iz serije Sex and the City.

 

 

Jer ponekad je samo novo mjesto dovoljno da ponovo zavoliš grad u kojem si godinama.

 

 

Ovdje je sve u detalju, od teksture burrate na pizzi do wagyu sushija koji ne očekuješ u srcu Tuzle. Svaki tanjir je mala priča za sebe, a svaka fotografija uhvati djelić ambijenta koji podsjeća na privatnu vinsku sobu u kojoj bi rado da izgubiš pojam o vremenu.

 

 

Petkom se svjetla priguše, bend zasvira, a Trg slobode pretvori se u savršeno mjesto za afterwork druženje koje se lako oduži do kasno.

Don Papa je za one koji vole spoj elegancije i spontanosti. Za one koji cijene dobru kuhinju, ali i dobru priču.

 

 

FOTO: @the_maya_b


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!