Započnite vikend ukusnim doručkom: dva recepta za francuski tost
Tekst:Ilda Lihić-Isović
GOURMETVikendi su stvoreni za uživanje u odmoru i prepuštanju hrskavim zlatnim kriškama i ukusnom preljevu francuskog tosta.
Vjerujemo da će vas oduševiti činjenica da je sama priprema francuskog tosta super jednostavna.
Foto: ohsweetbasil.com
Sve što vam treba su uobičajeni sastojci koje vjerovatno već imate u ostavi poput jaja, mlijeka, brašna, šećera, začina i vanilije što je samo znak da je vrijeme da počastite svoje nepce ili nekog posebnog s ovim laganim francuskim tost doručkom.
Mi smo pronašli dva ukusna recepta koji pokazuju kako napraviti francuski tost sa klasičnim prelivenim sirupom i svježim voćem ili se možete odlučiti za nešto drugačiju verziju sa hrskavim pahuljicama. Također, sa ovim receptima se možete poigrati i dodati sastojke ili voće koje vi želite.
KLASIČNA VERZIJA FRANCUSKOG TOSTA
Recept smo pronašli ovdje, a sastojke i pripremu pogledajte u nastavku.
Foto: thestayathomechef.com
SASTOJCI:
- 600 ml mlijeka
- 7 jaja
- 50 g smeđeg šećera
- 60 g brašna
- 3 žličice cimeta
- 2 žličice vanilinog ekstrakta
- Pola žličice soli
- 16 kriški tosta
PRIPREMA:
Umutite mlijeko i jaja zajedno u velikoj posudi za miješanje. Dodajte smeđi šećer, brašno, cimet, vaniliju i sol. Umutiti dok ne postane glatko, a zatim zagrijte lagano podmazanu tavu na srednje jakoj temperaturi. Namočite kriške tosta u smjesu dok se ne natope i pržite na tavi sa svake strane dok ne porumene. Poslužite s omiljenim dodacima. Naši prijedlozi uključuju bobičasto voće, šlag, javorov sirup ili med.
CRUNCHY VERZIJA
Recept smo pronašli ovdje, a sastojke i pripremu pogledajte u nastavku.
Foto: tastesbetterfromscratch.com
SASTOJCI:
- 4 velika jaja
- 160 ml mlijeka
- 32 g brašna
- 50 g granuliranog šećera
- Prstohvat soli
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1 žličica vanilinog ekstrakta
- 8 kriški tosta
- 2 šolje hrskavih rižinih žitarica ili smrvljenih pahuljica
PRIPREMA:
Zagrijte tavu na umjerenoj temperaturi, otprilike 170 stepeni. Dodajte žitarice u plitku posudu ili tanjir. Sve sastojke, osim tosta i kukuruznih pahuljica, dodajte u blender ili u posudu i dobro umutite da se sjedini. Svaku krišku tosta umočite u smjesu sa jajima s obje strane, a zatim lagano utisnite u žitarice, prevrćući da žitarice budu s obje strane. Otopite mali komad maslaca u tavi i stavite tost te pržite nekoliko minuta dok ne postane zlatne boje na dnu, a zatim preokrenite i pržite sa druge strane. Poslužite toplo uz svoj omiljeni sirup i voće.
Bon appetit!
***
Naslovna fotografija: ohsweetbasil.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović