TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 11.9.2020.

Vikendi su stvoreni za uživanje u odmoru i prepuštanju hrskavim zlatnim kriškama i ukusnom preljevu francuskog tosta.

Vjerujemo da će vas oduševiti činjenica da je sama priprema francuskog tosta super jednostavna.

Foto: ohsweetbasil.com

Sve što vam treba su uobičajeni sastojci koje vjerovatno već imate u ostavi poput jaja, mlijeka, brašna, šećera, začina i vanilije što je samo znak da je vrijeme da počastite svoje nepce ili nekog posebnog s ovim laganim francuskim tost doručkom.

Mi smo pronašli dva ukusna recepta koji pokazuju kako napraviti francuski tost sa klasičnim prelivenim sirupom i svježim voćem ili se možete odlučiti za nešto drugačiju verziju sa hrskavim pahuljicama. Također, sa ovim receptima se možete poigrati i dodati sastojke ili voće koje vi želite.

KLASIČNA VERZIJA FRANCUSKOG TOSTA

Recept smo pronašli ovdje, a sastojke i pripremu pogledajte u nastavku.

Foto: thestayathomechef.com

SASTOJCI:

  • 600 ml mlijeka
  • 7 jaja
  • 50 g smeđeg šećera
  • 60 g brašna
  • 3 žličice cimeta
  • 2 žličice vanilinog ekstrakta
  • Pola žličice soli
  • 16 kriški tosta

PRIPREMA:

Umutite mlijeko i jaja zajedno u velikoj posudi za miješanje. Dodajte smeđi šećer, brašno, cimet, vaniliju i sol. Umutiti dok ne postane glatko, a zatim zagrijte lagano podmazanu tavu na srednje jakoj temperaturi. Namočite kriške tosta u smjesu dok se ne natope i pržite na tavi sa svake strane dok ne porumene. Poslužite s omiljenim dodacima. Naši prijedlozi uključuju bobičasto voće, šlag, javorov sirup ili med.

CRUNCHY VERZIJA

Recept smo pronašli ovdje, a sastojke i pripremu pogledajte u nastavku.

Foto: tastesbetterfromscratch.com

SASTOJCI:

  • 4 velika jaja
  • 160 ml mlijeka
  • 32 g brašna
  • 50 g granuliranog šećera
  • Prstohvat soli
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1 žličica vanilinog ekstrakta
  • 8 kriški tosta
  • 2 šolje hrskavih rižinih žitarica ili smrvljenih pahuljica

PRIPREMA:

Zagrijte tavu na umjerenoj temperaturi, otprilike 170 stepeni. Dodajte žitarice u plitku posudu ili tanjir. Sve sastojke, osim tosta i kukuruznih pahuljica, dodajte u blender ili u posudu i dobro umutite da se sjedini. Svaku krišku tosta umočite u smjesu sa jajima s obje strane, a zatim lagano utisnite u žitarice, prevrćući da žitarice budu s obje strane. Otopite mali komad maslaca u tavi i stavite tost te pržite nekoliko minuta dok ne postane zlatne boje na dnu, a zatim preokrenite i pržite sa druge strane. Poslužite toplo uz svoj omiljeni sirup i voće.

 Bon appetit

***

Naslovna fotografija: ohsweetbasil.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Samo dva sata od Sarajeva: Restoran skriven u šumi zbog kojeg vrijedi krenuti na izlet

TEKST: Dragana Rauš

Samo dva sata od Sarajeva: Restoran skriven u šumi zbog kojeg vrijedi krenuti na izlet Samo dva sata od Sarajeva: Restoran skriven u šumi zbog kojeg vrijedi krenuti na izlet

U Planjama, duboko u stogodišnjoj šumi, imate osjećaj kao da ste zakoračili u sasvim drugi svijet. Uz šum rijeke i miris drveća, boravak ovdje donosi mir i ugodu kakvu je teško pronaći u gradu.

mlinIdealno mjesto za odmor, mir i tišinu, u srcu prirode…🍃🍃 #restoran #restoranmlin #bosna #oazam
 

 

Restoran Mlin ima svoju mikroklimu: prirodni hlad, svjež zrak i tišinu koju prekida samo zvuk vode. Umjesto betona i klima-uređaja, terasa vam pruža pogled na zelenu oazu i osjećaj da ste daleko od svega, iako ste samo dva sata vožnje od Sarajeva.

 

mlinDoživite ukuse tradicije u srcu Tešnja – restoran Mlin vas čeka s domaćim specijalitetima i neza (1)-1

 

Gosti na Google-u ga opisuju kao “mjesto zbog kojeg vrijedi sjesti u auto i doći”, “savršeno utočište za vruće i sparne dane” i “ambijent koji je magičan i opuštajući”.

 

mlin☺️☺️
 


Atmosfera je mirna i posebno će vam prijati ako volite domaću kafu i miris hljeba koji upravo izlazi iz peći, a ako vam se posreći, velika je šansa da ćete vidjeti srnu, šumskog zeca ili vjevericu, što će vaš doživljaj učiniti još posebnijim.

 

mlinDoživite ukuse tradicije u srcu Tešnja – restoran Mlin vas čeka s domaćim specijalitetima i neza
 

Šta obavezno probati?

Specijaliteti pod sačem: teletina ili jagnjetina koja se raspada pod viljuškom. Ili riba iz vlastitog ribnjaka, koju ovdje sami love i pripremaju na žaru ili prženu. Porcije su, kako kažu gosti, “velikodušne, taman onako kako se očekuje u ovom dijelu Evrope”, a uz njih stižu domaći hljeb i hladno lokalno pivo.
 

Bilo da dolazite s porodicom, prijateljima ili u dvoje, ovo je lokacija zbog koje zaboravite gledati na sat. Parking je prostran, put je lagan i dobro označen, a Google Maps vas vodi pravo do ulaza.
 

Bonus ideja za put: Spojite uživanje u prirodi s malo istorije. Svratite do Vranduk tvrđave ili se izgubite u kamenim ulicama starog Tešnja. To je ona vrsta pauze zbog koje putovanje postane jednako posebno kao i odredište.

 

Foto: @restoranmlin


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!