Započnite vikend ukusnim doručkom: dva recepta za francuski tost - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Započnite vikend ukusnim doručkom: dva recepta za francuski tost

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

GOURMET
12.9.2020.

Vikendi su stvoreni za uživanje u odmoru i prepuštanju hrskavim zlatnim kriškama i ukusnom preljevu francuskog tosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerujemo da će vas oduševiti činjenica da je sama priprema francuskog tosta super jednostavna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: ohsweetbasil.com

Sve što vam treba su uobičajeni sastojci koje vjerovatno već imate u ostavi poput jaja, mlijeka, brašna, šećera, začina i vanilije što je samo znak da je vrijeme da počastite svoje nepce ili nekog posebnog s ovim laganim francuskim tost doručkom.

Mi smo pronašli dva ukusna recepta koji pokazuju kako napraviti francuski tost sa klasičnim prelivenim sirupom i svježim voćem ili se možete odlučiti za nešto drugačiju verziju sa hrskavim pahuljicama. Također, sa ovim receptima se možete poigrati i dodati sastojke ili voće koje vi želite.

KLASIČNA VERZIJA FRANCUSKOG TOSTA

Recept smo pronašli ovdje, a sastojke i pripremu pogledajte u nastavku.

Foto: thestayathomechef.com

SASTOJCI:

  • 600 ml mlijeka
  • 7 jaja
  • 50 g smeđeg šećera
  • 60 g brašna
  • 3 žličice cimeta
  • 2 žličice vanilinog ekstrakta
  • Pola žličice soli
  • 16 kriški tosta

PRIPREMA:

Umutite mlijeko i jaja zajedno u velikoj posudi za miješanje. Dodajte smeđi šećer, brašno, cimet, vaniliju i sol. Umutiti dok ne postane glatko, a zatim zagrijte lagano podmazanu tavu na srednje jakoj temperaturi. Namočite kriške tosta u smjesu dok se ne natope i pržite na tavi sa svake strane dok ne porumene. Poslužite s omiljenim dodacima. Naši prijedlozi uključuju bobičasto voće, šlag, javorov sirup ili med.

CRUNCHY VERZIJA

Recept smo pronašli ovdje, a sastojke i pripremu pogledajte u nastavku.

Foto: tastesbetterfromscratch.com

SASTOJCI:

  • 4 velika jaja
  • 160 ml mlijeka
  • 32 g brašna
  • 50 g granuliranog šećera
  • Prstohvat soli
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1 žličica vanilinog ekstrakta
  • 8 kriški tosta
  • 2 šolje hrskavih rižinih žitarica ili smrvljenih pahuljica

PRIPREMA:

Zagrijte tavu na umjerenoj temperaturi, otprilike 170 stepeni. Dodajte žitarice u plitku posudu ili tanjir. Sve sastojke, osim tosta i kukuruznih pahuljica, dodajte u blender ili u posudu i dobro umutite da se sjedini. Svaku krišku tosta umočite u smjesu sa jajima s obje strane, a zatim lagano utisnite u žitarice, prevrćući da žitarice budu s obje strane. Otopite mali komad maslaca u tavi i stavite tost te pržite nekoliko minuta dok ne postane zlatne boje na dnu, a zatim preokrenite i pržite sa druge strane. Poslužite toplo uz svoj omiljeni sirup i voće.

 Bon appetit

***

Naslovna fotografija: ohsweetbasil.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno