Ova biljka se zalijeva jednom mjesečno, idealna je za sve početnike i izgleda elegantno u prostoru - Bonjour.ba - bh.lif...

Ova biljka se zalijeva jednom mjesečno, idealna je za sve početnike i izgleda elegantno u prostoru

Tekst:

INTERIJERI
7.6.2021.

Zelene biljke uvijek su dobra ideja kada želimo oplemeniti životni ili radni prostor te im unijeti dašak prirode i energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biljka zamija jedna je onih koje su lagane za održavanje, ne zahtijevaju često zalijevanje, a k tome imaju lijep i elegantan izgled.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biljka zamija (lat. Zamioculcas zamiifolia) u hortikulturi je poznata i kao Zanzibarski dragulj, a prema feng shuiju još poznatija kao biljka sreće i novca.
Ova tropska biljka može narasti i do metar te ju krase izdanci u obliku stabljike na kojoj rastu zeleni, glatki i čvrsti listovi.

Krajem 20. stoljeća zamija ulazi u naše domove gdje se počinje uzgajati kao sobna biljka. Ovoj biljci porijeklom iz Afrike pogoduje stanište sa više humusa, cvjeta od sredine ljeta do rane jeseni, a cvijet joj se nalazi na dnu stabljike.

Zamija čak ne traži niti puno svjetlosti, a u veću posudu je ne treba prebacivati sve dok biljka stabljikama, odnosno rizomima ne ispuni staru.

U interijerima ju u zanimljivim posudama možete pridružiti ostalom cvijeću ili ju postaviti u zaseban kut jer će se dovoljno razgranati da joj neće niti trebati drugo zeleno društvo.

 

***

Naslovna fotografija: @florada_kg 
Tekst: Ana Bošnjak 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno