Pilea peperomioides - zašto svi sretni ljudi imaju ovu biljku u svom domu?

INTERIJERI
24.4.2021.

Zelene, sobne biljke uvijek su dobrodošle u svaki interijer kako bi ga osvježile i cijelom ambijentu dale dašak prirode i živosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Latinskog naziva Pilea peperomioides ova biljka je kod nas poznatija kao kineski dolar, biljka misionara, medaljon ili slonovo uho.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve su to različiti i prepoznatljivi nazivi, no značenje kineskog dolara je posvuda isto. Biljka je to koja po vjerovanju donosi novac, a prema mnogima i sreću.

Ova zimzelena biljka porijeklom iz južne Kine može narasti do 30 cm. Prepoznatljiva po tamnozelenim, mesnatim i okruglim listovima voli puno svjetlosti, no ne direktne. Pronađite joj neko sjenovito mjesto na polici ili među ostalim biljkama.

Osim što, prema vjerovanju, donosi financijsku sreću,  neće vam oduzeti ni mnogo vremena za održavanje. Naime, za vrijeme toplijih mjeseci, kineski dolar može boraviti i vani, ali ga ne zaboravite s dolaskom jeseni unijeti u kuću ili stan.

KAKO KINESKI DOLAR ZALIJEVATI?

Često zalijevanje kod ove biljke će biti poželjno, a to recite i osobi kojoj ga poklanjate. Možda bi to mogao biti radni kolega ili netko tko je tek započeo svoju karijeru pa će mu ova biljka biti odlična motivacija da ostvari što bolji uspjeh na radnom mjestu. 

Ako primjetite da listovi venu, dodajte joj više vode, a ako počnu opadati, smanjite učestalost zalijevanja. Tijekom vegetacije, poželjno ju je prihranjivati svaka dva tjedna.

 

Biljka kineski dolar je zahvalan décor detalj svakog interijera jer je ne napadaju štetočine i bolesti. U pletenoj, kamenoj ili porculanskoj posudi, može uljepšavati vaš ured ili bilo koju prostoriju u domu.

***

Naslovna fotografija: @oficina_manual 
Tekst: Ana Bošnjak 

INTERIJERI , 24.4.2021.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Ana Bošnjak

Foto by:

@oficina_manual

Podijeli:

Posljednje objavljeno