Za ovaj ručak nam je bilo potrebno manje od 20 minuta, a pun je vlakana, vitamina i proteina!
Tekst:Bonjour.ba
GOURMETI dok su vikendi najčešće rezervirani za pripremu jela koji uključuju paljenje pećnice i više našeg vremena, tijekom radnih dana, kada je naš tempo ubrzan, a broj obveza poduži, težimo brzim, ali i ukusnim, hranjivim jelima koji će nahraniti naše tijelo, ali i um.
Kao ukusna i hranjiva opcija tada mogu nastupiti zaleđene mješavine povrća i žitarica koje vam neće oduzeti vrijeme za sjeckanje i kreirati nered u kuhinji, a pripremljene solo ili uz dodatne ukusne priloge, postat će zdrav i ukusan obrok u kojem ćete uživati pri povratku u topao dom.
Oni su dodatna potvrda da pokažemo maštovitost i u pripremi brzih jela, kao i da uz dobru pripremu i pokojeg pomagača u zamrzivaču možemo kreirati #mljac ručak ili večeru.
U nastavku smo izdvojili recept s Ledo Bulgur mješavinom i falafelom, koji će vam pripomoći da se oduprete porivu da pojedete nešto iz obližnjeg fast fooda.
Koje su dobrobiti bulgura?
Bulgur ima veliku hranjivu vrijednost - bogat je ugljikohidratima, ima najvišu proteinsku vrijednost od svih žitarica, a pored toga sadrži vitamin B, cink, željezo, kao i vlakna. Bulgur pripomaže rad bubrega, hrani srce, smiruje i fokusira um.
SALATA S LEDO BULGUR MJEŠAVINOM I FALAFELOM
Bulgur je supernamirnica koja uz ječam, mladu soju, grah, paprike, mrkvu i brokulu, na vaš stol donosi bogatstvo boja, okusa i vitamina, a falafel će u ovoj gourmet priči biti dodatan izvor proteina i dašak bliskoistočne kuhinje koji će vas osvojiti na prvi zalogaj.
Sastojci:
- Ledo Bulgur mješavina
- vrhnje
- limeta
Sastojci za falafel:
- 480 grama slanutka iz konzerve
- 2 režnja češnjaka
- 2 jušne žlice brašna (oštro ili glatko)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- Peršin
- soli, papar, chili, dimljena paprike, kumin, korijander (po ukusu)
Priprema:
Ocijeđeni slanutak stavite u električnu sjeckalicu i dodajte češnjak, listove peršina, brašno te dio začina.
Nakon nekoliko sekundi miksanja, provjerite odgovara li vam tekstura slanutka (možete ostaviti krupnije komade ili birati mrvičastiju smjesu). Isprobajte okus i provjerite želite li dodati još začina. Pri kraju dodajte i malo maslinovog ulja. Zatim oblikujte falafel u okruglice između dlanova. Postavite ga na papir za pečenje i pecite na 200 stupnjeva oko 15 minuta.
Dok se falafel peče, stavite kuhati i Ledo Bulgur mješavinu. Nakon deset minuta, mješavina povrća i žitarica bi trebala biti skuhana. Iscijedite ju i dodajte u zdjelu. Začinite po želji. U zdjelu dodajte i ispečeni falafel i začiniti umakom od malo vrhnja i limete. Dobar tek!
***
Tekst: BONJOUR.ba, Promotivni članak
Foto: Ines Selimović za BONJOUR.ba