TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 28.5.2016.
U proljetnim danima, kako biste dali posebnu notu vašoj svakodnevnici i uz to ugodili svom nepcu, najbolje što možete jeste prepustiti se osvježavajućim sortama kvalitetnih vina koje će vas impresionirati i podsjetiti zašto volite proljeće.
Povijest Vinograda Nuić počela je 2004.godine kada je na površini od 7 ha posađeno preko 30 000 loza. Uz autohtone hercegovačke sorte Žilavku i Blatinu, posađene su i Bena i Krkošija, te Trnjak, Cabernet Sauvignon, Alicante Bouschet i Plavac Mali. Prije kultivacije položaj je bio krševita zaravan prekrivena tipičnim hercegovačkim raslinjem - šipak, drača, vrijesak, kadulja, smilje i smrika. Danas mirisne note ovoga bilja nalazimo u vinima s tog položaja. 2009. godine na Dugolazama je posađeno 7 ha, a 2010. godine još 21 ha vinograda. Uz postojeće sorte prvi put su tu zasađene Cabernet Franc, Merlot, Syrah, Touriga Nacional, te od bijelih, korčulanski Pošip. Filozofija kojoj su vjerni temelji se na dva bitna uvjerenja, a to su proizvodnja visokokvalitetnog grožđa, koja poštuje kompleksni ekosustav te predstavlja idealno stanište za prirodni uzgoj te postizanje vrhunske kvalitete vina provjerenim metodama pomoću moderne tehnologije.
Prije par dana, Vinogradi Nuić su predstavili vino 'Let`s Go“ 2015.', vino na bazi blatine, koje je voćno, sočno, osvježavajuće, a samim time i idealno za ljetne zabave i druženja.
Vjerujemo da će upravo arome ovog vina u vama probuditi proljetnu euforiju.
Foto: Vinogradi Nuić
TEKST: Adelisa Mašić
Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.
Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala.
Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.
A kako ga obilježiti?
Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati.
Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.
Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.
Potrebno vam je:
200 g tamne čokolade,
100 g putera,
100 g šećera, 2 jaja
80 g brašna.
Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.
Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.
Foto: @manon.dbn
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!