Ovo vrhunsko i nagrađivano vino iz Hercegovine sada možete isprobati u restoranima širom BiH - Bonjour.ba - bh.lifestyle...

Ovo vrhunsko i nagrađivano vino iz Hercegovine sada možete isprobati u restoranima širom BiH

Tekst:

Bonjour.ba

GOURMET
11.2.2021.

Posljednjih godina uživamo u razvijanju vinske scene u Bosni i Hercegovini, pa tako u supermarketima nalazimo sve bolji izbor vinskih etiketa, dok neke od njih, nude i prave male vinoteke unutar svojih trgovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno nas veseli činjenica kako se sve više pojavljuju mali dućani koji u ponudi imaju prepoznatljiva vina iz BiH, ali i specijalizirane vinoteke u kojima pored širokog izbora vinskih etiketa, nerijetko iz cijelog svijeta, možemo kušati vina na čašu ili uživati u gostovanjima vinara, vinskim radionicama i prezentacijama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno posebno uživamo u činjenici kako se na vinskoj mapi Hercegovina izdvaja kao poseban položaj na kojem nastaju vrhunska vina, koja na natjecanjima kao što su Decanter nerijetko osvajaju više od 95 bodova. 
Jedno od takvih je i etiketa Teuta, linija vrhunskih vina u potpisu Vinarije Čitluk, najveće vinarije u Bosni i Hercegovini koja je započela sadnjom prvog vinograda davne 1958. godine, da bi danas u svom vlasništvu imala više od 300ha vinograda zasađenih širom Hercegovine na području između Mostara i Međugorja. Vjerujemo da ste nekada vozili od Mostara prema Čapljini, cestom M-17 gdje ste uživali u prostranstvima prekrasnih vinograda Vinarije Čitluk. 


Sa svojih 9 etiketa unutar Teuta linije posebno se ističu autohtone hercegovačke sorte Teuta Žilavka, Teuta Žilavka selekcija, Teuta Blatina i Teuta Trnjak koje svojim okusom, aromama i jedinstvenošću oduševljavaju vinske znalce širom regije. 

Činjenica da je Teuta Žilavka godina 2017 osvojila broncu na Decanter natjecanju, zatim da je Žilavka 2018 osvojila zlato na BeoWine Beograd 2020 te je iste godine proglašena kao šampion vino na Splitskom Gast sajmu i Mostarskom sajmu, samo potvrđuje da se radi o vrhunskim etiketama.

Iz Vinarije Čitluk su se pobrinuli da u ovim hercegovačkim vinima možete uživati u restoranima širom BiH, pa tako Teutu možete naručiti u Sarajevu u restoranima Monarch, Baoli, Nello, Paper Moon, Dos Hermanos, Golf Klub, te u Trattoria Uno i  konobama Tišina i Luka. Vina su dostupna i u restoranima širom BiH, stoga se svakako priključite njihovim društvenim mrežama, službenim profilima na Facebooku i Instagramu kako biste pratili sve novosti o Teuti i hercegovačkoj vinskoj sceni iz ugla najveće vinarije u BiH, vinarije Čitluk. 

***
Tekst: BONJOUR.ba/Promotivni članak
Foto: Sanela Zukić za BONJOUR.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci