Uređenje doma: Zašto ne biste pod ukrasili enkaustičnim pločicama? - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Uređenje doma: Zašto ne biste pod ukrasili enkaustičnim pločicama?

Tekst:

Bonjour.ba

INTERIJERI
15.5.2015.

Enkaustične pločice, poznate i kao enkaustične cementne pločice ili hidraulične pločice, datiraju još iz dvanaestog stoljeća i njima su ukrašavane razne palače i kulturne institucije diljem Azurne obale i Mediterana, poput Gaudijeva zdanja u Barceloni, a kasnije su popularizirane i diljem Europe i u europskim kolonijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove ručno rađene pločice zahtijevale su dugotrajnu i kompliciranu izradu što ih je zapravo i činilo pravim malim umjetničkim dijelom. Nikada im nije bilo moguće stvoriti dovoljno dobar ekvivalentan industrijski proizvod, budući da je raznovrsnost boja, mat završna obrada i svilenkasta tekstura koja se dobije tokom ručne izrade, ono što ih i čini jedinstvenim.
Šareni enkaustični mozaici bili su djelo različitih specijaliziranih crtača, ponekad su bili angažirani i istaknuti umjetnici, a koristio se širok spektar elemenata i boja u dizajniranju.

03


Diljem Mediterana, posebice tijekom vaših šetnji Španjolskom, još uvijek možete pronaći orginalne enkaustične pločice na podovima raznih restorana. Danas, one se proizvode u raznim firmama, gdje se kombinirajući nove tehnologije pločice pretvaraju u suvremene keramičke umjetnine.
Još uvijek niste sigurni želite li vaš pod ukrasiti enkaustičnim cementnim pločicama? Ove fotografije će vam sigurno pomoći u donošenju odluke.

PreviousNext

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno