TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 4.4.2019.
Već neko vrijeme naše čitatelje kroz portal, ali i kroz društvene mreže pripremamo na veliku promjenu koja nosi naziv BONJOUR.ba.
BONJOUR.ba je nastavak lifestyle priče započete 2007.godine pod imenom MODAMO.info. Prije 12 godina MODAMO.info je osnovan kao portal s ciljem da na jednom mjestu predstavi ponudu butika grada Mostara, od kuda i naziv MODA-MO, odnosno MODAMO.info. Kasnije smo uz ponudu iz Mostara na MODAMO.info počeli objavljivati i autorske članke o modi, modnim savjetima, bh.dizajnerima, bh.fotografima, modelima..., a sve u nedostatku vijesti s bh.modne scene u to vrijeme, sada već davne 2007.godine. Vremenom je MODAMO.info zahvaljujući upravo vama, našim dragim čitateljima, postala mjesto broj jedan na kojem se okupljaju ljubitelji mode, dizajna, interijera i svega lijepog.
Jasno je da su se trendovi u online svijetu promijenili - online mediji u BiH su se kroz ovih 12 godina okupili oko .ba domene, a mobile je u velikom porastu. Sve to, uz stalan prizvuk lokalnog medija kakav je nosio naziv MODAMO.info nam je bila inspiracija za odvažnu odluku da MODAMO.info rebrandiramo i redizajniramo u noviju, svježiju, moderniju i sadržajniju priču pod imenom BONJOUR.ba.
Naša misija je kroz autorske tekstove i praktične savjete inspirirati svaku ženu da s osmjehom na licu odgovori na životne izazove te za sebe i svoje najmilije kreira život koji voli.
(P.S. A u trenutcima nesigurnosti mi smo tu da ju podsjetimo kako i ona ima svoj nevidljivi SuperWoman plašt.)
U potrazi za imenom koje neće biti teritorijalno ograničavajuće, koje će biti prepoznatljivo, koje će vam izvući osmjeh na lice i koje će u jednoj riječi oslikavati sve ono što radimo, pronašli smo riječ koja to savršeno oslikava – BONJOUR.
Želimo da vaš dan započne dobrim jutrom i lijepim pričama i upravo zato će vas na BONJOUR.ba dočekati web i mobile stranica ispunjena autorskim sadržajem u potpisu tima koji već godinama kreira sve ono što čitate na MODAMO.info. Zadržat ćemo svoj šarm i opuštenost, a uz sve dosada objavljenje MODAMO.članke, obećavamo vam još više autorskih priča koje će nerijetko nositi MADE IN BIH etiketu.
Uz sve to, s vama ćemo se naravno i dalje svakodnevno družiti na našem Facebooku i Instagramu koje ćemo u narednim danima preimenovati, tako da nas i dalje pratite na istim profilima, a ako nam se još uvijek niste pridružili na našim društvenim mrežama, sada je idealno vrijeme, jer, BONJOUR. :)
https://www.youtube.com/watch?v=P73ubNJHjcw
BONJOUR.ba je mjesto za sve žene (okej, priznajemo i muškarce) koji će uživati u lijepim pričama bez obzira započinju li svoj dan uz jaku kavu, opuštajući čaj ili osvježavajuću vodu s limunom. Na BONJOUR.ba će uživati u modnim pričama iz BiH i svijeta, stilskim trikovima, idejama za uređenje doma, ali i korisnim savjetima o roditeljstvu, karijeri ili financijama. Bez obzira jeste li majstori u budžetiranju i projektnim prijedlozima te bez imalo muke putujete svijetom s dvoje male djece ili su vam pak pojmovi kao što je bankarska mjenica i avionska karta za dijete poznati koliko i orbitalna mehanika Jupitera, na BONJOUR.ba ćete naći inspiraciju, kao i konkretne savjete kako se uhvatiti u koštac s takvim (i svim sličnim) izazovima kojima je ispunjen dan jednoj BONJOUR ženi (i njenom BONJOUR muškarcu).
Idemo pričati lijepe priče.
Vaš BONJOUR.tim
Video i montaža: Marko Jovančić
Asistent kamere: Ervin Golubović
Dizajn i obrada zvuka: Đorđe Jovančić
Foto: Jelena Nišić
Lokacija snimanja: Centar za osobni razvoj i edukaciju - CORE
TEKST: Ada Ćeremida
Zanat koji gotovo da je nestao, živi u maloj parfimeriji gdje vam kreiraju miris koji postoji samo za vas.
Uličica Ćurčiluk mali skriva mnoge priče, ali jedna od najneobičnijih je priča o parfimeriji Kalem i Misk, posljednjoj oazi tradicionalnog atarstva u Sarajevu.
U serijalu Baščaršija ljeti, ranije smo otkrivali dvorišta skrivena od pogleda, zanate koji polako nestaju, te okuse koji se šire čaršijom, ali priča o ovom mirisnom ateljeu nosi posebnu notu.
Šta je atarstvo?
Prije nego što vas povedemo u proces kreiranja mirisa, vrijedi se podsjetiti na zanat koji su mnogi zaboravili, a koji se još uvijek njeguje upravo ovdje.
Atarstvo je drevna zanatska vještina pravljenja parfema od prirodnih esencija, bez alkohola, sa visokim udjelom čistih eteričnih ulja. Riječ "atar" dolazi iz arapskog jezika i označava esenciju, odnosno srž mirisa. Svaki miris se miješa ručno, prema preferencijama kupca, stvarajući neponovljive parfemske potpise koji traju satima.
Kroz vitrine od masivnog drveta i stakla, nazire se enterijer koji više podsjeća na mali orijentalni kabinet nego na klasičnu parfimeriju. Već ispred ulaza, dočekuju vas drvene klupe, onaj prepoznatljivi element čaršijskih radnji, gdje se uvijek zadrži pogled ili razgovor.
Njihov portal, s policama u geometrijskim formama, odmah privlači pažnju; na njima su poredane vintage bočice parfema koje izgledaju kao da skrivaju male mirisne tajne.
U Sarajevu, porodica Lušija čuva ovu tradiciju živom, Adnan i njegova braća su jedini atari u gradu koji su odrastali učeći ovu vještinu iz generacije u generaciju.
Proces kreiranja mirisa koji govori vašu priču
Kreiranje parfema u Kalem i Misk nije brza kupovina to je proces u kojem učestvujete. Adnan vas najprije pita o vašim navikama, uspomenama i stvarima koje vas inspirišu. “Volite li mirise drveta nakon kiše? Smiruje li vas lavanda? Želite li nešto što podsjeća na stare orijentalne bazare ili ste više za čiste, citrusne note?” Nema gotovih rješenja.
Dok razgovor teče, ispod pulta se izvlače aluminijske bočice s natpisima poput “oud”, “ambra”, “ruža damascena”. Svaka kap koja padne u mješavinu mjeri se pažljivo – jer ovdje 30% parfema čini čista esencija, što je gotovo tri puta više nego u parfemima iz drogerija. Na kraju, kada vam Adnan pruži kristalnu bočicu sa vašim ličnim mirisom, znate da držite nešto što niko drugi nema.
Miris Baščaršije ljeti: Kako bi mirisala čaršija?
Na kraju razgovora, postavljam pitanje koje dugo nosim sa sobom: “Adnane, kako bi izgledao parfem Baščaršije ljeti?” Nasmiješi se, kao da to pitanje često sebi postavlja.
“Baščaršija bi bila kombinacija stare mahovine iz Ferhadije, mirisa kafe s bakrenih džezvi, prstohvat začina iz Gazi Husrev-begove bezistanske ulice, i na kraju, dašak tamjana iz džamija.” Kaže da bi to bio parfem koji mijenja karakter kako dan prolazi – ujutro svjež, popodne gust, navečer topao i pomalo tajanstven.
Baščaršija ljeti ne bi bila komercijalni miris. To bi bio trag sjećanja, boja, i mirisa koje nosimo u sebi, čak i kada nismo tu.
Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba
Foto: Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!