TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 18.2.2016.
„Gastronomska institucija“ Michelin poznata je po dodjeljivanju zvjezdica najboljim kuharima. Krajem 2015. godine francuski magazin Le Chef također je objavio popis 100 najboljih kuhara na svijetu. No, ovaj magazin je odlučio provesti drugačije istraživanje.
Naime, kontaktirali su 512 kuhara koji imaju 2 ili tri zvjezdice i zamolili ih da navedu 5 imena drugih kuhara za koje bi željeli da se nađu na ovom popisu.
5 kuhara koji su najviše puta nominirani od strane ostalih vrhunskih kuhara, upoznajte u nastavku.
1. Joan Roca
Trojica braće Roca već odavno zauzimaju sam vrh kulinarske elite. Znatiželja, kreativnost i inovativnost u izradi hrane su nit vodilja koja ih je dovela tu gdje jesu. Obiteljska atmosfera restorana sa španjolskim korijenima, smještenog u srcu prirode, gdje se spajaju tradicija i avangarda, fantastična jela i vina, čine da ovaj restoran nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Restoran: El Celler de Can Roca
Mjesto: Girona, Španjolska
Najpoznatije jelo: skuša s povrćem u octu
2. Massimo Bottura
Iako ime Massimovog restorana upućuje na francusku kulturu, on se itekako drži talijanske kuhinje. Budući da je njegova rodna pokrajina Emilia-Romagna, a restoran se upravo u njoj i nalazi, neprestano promovira tradicionalna jela dajući im modernistički štih. Nedavno je izdao i knjigu zanimljivog naslova (pogledajte prvo kako on izgleda) „Never Trust a Skinny Italian Chef“.
Restoran: Osteria Francescana
Mjesto: Modena, Italija
Najpoznatije jelo: hrskave lazanje
3. René Redzepi
Restoran Noma pripada samom vrhu gastro ponude svjetskih restorana ovog stoljeća. Da, Redzepi i njegov tim su skandinavsku kulturu predstavili na tanjuru, pokušali su to napraviti i selidbom u Tokyo, no, nakon što to nije donijelo željene rezultate, vratili su se korijenima. 2014. godine bili su najbolji restoran u svijetu i jedni su od rijetkih koji svoju ponudu usklađuju s godišnjim dobom. Ističu se svježom ponudom kreativnih jela koja nadilaze granice kulinarske percepcije većine ljudi.
Restoran: Noma
Mjesto: Kopenhagen, Danska
Najpoznatije jelo: slatki škampi
4. Virgilio Martinez
Virgilio Martinez je peruansku kuhinju doveo na neku sasvim novu razinu. On i njegov tim neprestano istražuju peruanski zavičaj, a kad to kažemo, onda mislimo na floru i faunu od 4500m nadmorske visine do 25m ispod površine mora. Od Perua do Anda. Restoran slavi bioraznolikost i drevno nasljeđe Anda, a uz pomoć kreativnosti i mašte, predstavljaju vam je posluženu kroz magična jela.
Restoran: Central
Mjesto: Lima, Peru
Najpoznatije jelo: hobotnica
5. Daniel Humm
Daniel Humm i Will Guidara su pronašli savršenu ravnotežu između odlične hrane i besprijekorne usluge. Dok je jedan zadužen da proces pripreme hrane u kuhinji teče glatko, drugi je zadužen za poslugu i kontakt s klijentima. Jela su često interaktivna. To objašnjava činjenica da najpoznatiji desert dolazi zapakiran u drvenu kutiju s 4 vrste čokolade, olovkom i crtežima 4 životinje. Na gostu je da isproba sve 4 vrste i poveže svaku čokoladu s mlijekom životinja na crtežima. Naime, oni čokoladu pripremaju s mlijekom različitih životinja, što ih je i potaklo da osmisle ovakav tip igre.
Kuhinja New Yorka predstavljena u nimalo ukočenom zdanju Eleven Madison Parka je zabava Daniela i Willa na koju su svi pozvani.
Restoran: Eleven Madison Park
Mjesto: New York, SAD
Najpoznatije jelo: patka u lavandi i medu s jabukama i repom
Foto:gourmandbreaks.com,pinimg.com,blouinartinfo.com,blogspot.com,hellomagazine.com,wordpress.com,theworlds50best.com,agrodolce.it,dezeen.com,bestourism.com,four-magazine.com, aracari.com, cntraveler.com,finedininglovers.com,porchdrinking.com,alux.com
TEKST: Adelisa Mašić
Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.
Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala.
Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.
A kako ga obilježiti?
Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati.
Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.
Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.
Potrebno vam je:
200 g tamne čokolade,
100 g putera,
100 g šećera, 2 jaja
80 g brašna.
Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.
Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.
Foto: @manon.dbn
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!