TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 18.2.2016.

„Gastronomska institucija“ Michelin poznata je po dodjeljivanju zvjezdica najboljim kuharima. Krajem 2015. godine francuski magazin Le Chef također je objavio popis 100 najboljih kuhara na svijetu. No, ovaj magazin je odlučio provesti drugačije istraživanje.

Naime, kontaktirali su 512 kuhara koji imaju 2 ili tri zvjezdice i zamolili ih da navedu 5 imena drugih kuhara za koje bi željeli da se nađu na ovom popisu.

5 kuhara koji su najviše puta nominirani od strane ostalih vrhunskih kuhara, upoznajte u nastavku.

1. Joan Roca

JoanRoca


Trojica braće Roca već odavno zauzimaju sam vrh kulinarske elite. Znatiželja, kreativnost i inovativnost u izradi hrane su nit vodilja koja ih je dovela tu gdje jesu. Obiteljska atmosfera restorana sa španjolskim korijenima, smještenog u srcu prirode, gdje se spajaju tradicija i avangarda, fantastična jela i vina, čine da ovaj restoran nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Restoran: El Celler de Can Roca

Joan1

Joan5

Mjesto: Girona, Španjolska

Najpoznatije jelo: skuša s povrćem u octu

Joan2

Joan4

2. Massimo Bottura 

Iako ime Massimovog restorana upućuje na francusku kulturu, on se itekako drži talijanske kuhinje. Budući da je njegova rodna pokrajina Emilia-Romagna, a restoran se upravo u njoj i nalazi, neprestano promovira tradicionalna jela dajući im modernistički štih. Nedavno je izdao i knjigu zanimljivog naslova (pogledajte prvo kako on izgleda) „Never Trust a Skinny Italian Chef“.

MassimoBottura

Restoran: Osteria Francescana

Massimo1

Massimo2

Mjesto: Modena, Italija

Najpoznatije jelo: hrskave lazanje

Massimo3

Massimo4

3. René Redzepi 

Restoran Noma pripada samom vrhu gastro ponude svjetskih restorana ovog stoljeća. Da, Redzepi i njegov tim su skandinavsku kulturu predstavili na tanjuru, pokušali su to napraviti i selidbom u Tokyo, no, nakon što to nije donijelo željene rezultate, vratili su se korijenima. 2014. godine bili su najbolji restoran u svijetu i jedni su od rijetkih koji svoju ponudu usklađuju s godišnjim dobom. Ističu se svježom ponudom kreativnih jela koja nadilaze granice kulinarske percepcije većine ljudi.  

ReneRedzepi

Restoran: Noma

Rene1

Rene2

Mjesto: Kopenhagen, Danska

Najpoznatije jelo: slatki škampi

Rene4

Rene3

4. Virgilio Martinez

Virgilio Martinez je peruansku kuhinju doveo na neku sasvim novu razinu. On i njegov tim neprestano istražuju peruanski zavičaj, a kad to kažemo, onda mislimo na floru i faunu od 4500m nadmorske visine do 25m ispod površine mora. Od Perua do Anda. Restoran slavi bioraznolikost i drevno nasljeđe Anda, a uz pomoć kreativnosti i mašte, predstavljaju vam je posluženu kroz magična jela.

VirgilioMartinez

Restoran: Central

Virgilio1

Mjesto: Lima, Peru

Najpoznatije jelo: hobotnica

Virgilio4

Virgilio3

5. Daniel Humm

Daniel Humm i Will Guidara su pronašli savršenu ravnotežu između odlične hrane i besprijekorne usluge. Dok je jedan zadužen da proces pripreme hrane u kuhinji teče glatko, drugi je zadužen za poslugu i kontakt s klijentima. Jela su često interaktivna. To objašnjava činjenica da najpoznatiji desert dolazi zapakiran u drvenu kutiju s 4 vrste čokolade, olovkom i crtežima 4 životinje. Na gostu je da isproba sve 4 vrste i poveže svaku čokoladu s mlijekom životinja na crtežima. Naime, oni čokoladu pripremaju s mlijekom različitih životinja, što ih je i potaklo da osmisle ovakav tip igre.
Kuhinja New Yorka predstavljena u nimalo ukočenom zdanju Eleven Madison Parka je zabava Daniela i Willa na koju su svi pozvani.

DanielHumm

Restoran: Eleven Madison Park

Daniel1

Daniel2

Mjesto: New York, SAD

Najpoznatije jelo: patka u lavandi i medu s jabukama i repom

Daniel6

Daniel4

 

 

Foto:gourmandbreaks.com,pinimg.com,blouinartinfo.com,blogspot.com,hellomagazine.com,wordpress.com,theworlds50best.com,agrodolce.it,dezeen.com,bestourism.com,four-magazine.com, aracari.com, cntraveler.com,finedininglovers.com,porchdrinking.com,alux.com


Bonjour

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

TEKST: Adelisa Mašić

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.

Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala. 

 



Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.

 



A kako ga obilježiti?   

Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati. 

 



Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.

 



Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.

 



Potrebno vam je: 

  • 200 g tamne čokolade, 

  • 100 g putera, 

  • 100 g šećera, 2 jaja 

  • 80 g brašna. 

Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.

 



Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.

 

 

Foto: @manon.dbn


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!