TEKST: Marija Perić
DATUM OBJAVE: 17.4.2020.
Dolazak proljeća označava i premijeru novog sezonskog voća i povrća u našem svakodnevnom meniju. Upravo je sezona zelene salate ona kojoj se najviše veselimo, obzirom da ova namirnica ima mnogo nutritivnih prednosti. Bogata je vitaminima A, C, E, B1, B2, B3, B6 te mineralima fosforom, kalcijem, magnezijem, željezom i bakrom.
Upravo zato smo odlučili istražiti koji to dodaci zahvaljujući svom okusu i teksturi mogu zelenu salatu podići na neku novu razinu. Razne kuharice, Pinterest i online recepti su nam, na sreću, donijeli mnoštvo trikova koje ćete i vi htjeti iskoristiti, a kojima će se obradovati i svi vaši ukućani.
Osnova u pripremi su maslinovo ulje i sol/papar po želji, a ovi dodaci će vas zasigurno brzo pretvoriti u pravog chefa u kuhinji. Osim toga, pozivaju nas na igru sa slatko/slanim kombinacijama u pripremi jela što uvijek rezultira neodoljivim gastro pričama.
CROUTONS
Hrskavost prepečenog kruha i njegova tekstura odlično će se slagati sa zelenom salatom. Za savjete kako napraviti croutons doma, klik ovdje.

Foto: unsplash.com
KUKURUZ
Slatki kukuruz unijeti će pravo osvježenje u vašu zelenu salatu okusom, teksturom, ali i izgledom.
ROTKVICE
Hrskave, tanko narezane rotkvice biti će zabavno iznenađenje u salati koje će unijeti dodatnu teksturu, ali i izbalansirati okuse. Uz to, bogate su raznim nutrijentima, antioksidansima, vlaknima, cinkom... Ukratko, sjajna namirnica koju svakako trebate ovog proljeća uključiti u svoj tjedni meni.

Foto: unsplash.com
SUŠENO VOĆE
Slatkoća ovog dodatka odličan je kontrast povrću koje ste birali za salatu. Zajedno sa salatom kreira miks slatko/slanih okusa idealan za proljetni ručak i večeru.
SVJEŽE VOĆE
Jabuke, kupine, grožđe, borovnice, breskve i šipak samo su neke od voćki koje će biti osvježavajući update salati, a uz to dat će cijelom jelu dodatnu teksturu.
ORAŠASTI PLODOVI
Tekstura nasjeckanih oraha, badema i drugih orašatih plodova biti će zabavan kontrast ostalim sastojcima u vašoj salati.
TANKO NAREZAN TVRDI SIR
Kada želite poboljšati okus vaše salate, sir je odličan izbor koji će dati svježinu jelu.

Foto: kasandrinos.com
***
Naslovna fotografija: brewinghappiness.com
Tekst: Marija Perić
TEKST: Ada Ćeremida
Miris medenjaka, toplina cimeta i ona meka blagdanska svjetlost teško je zamisliti prazničnu sezonu bez tog osjećaja doma koji se pojavi čim upalimo prvu adventsku svijeću.
Ove godine, društvene mreže preplavio je jedan poseban trend: adventski vijenac napravljen u potpunosti od medenjaka. Jestiv, dekorativan i tako cozy, ovaj vijenac spaja sve ono što volimo u decembru: DIY, blagdansku kreativnost i mirise koji vraćaju najljepše uspomene.
Upravo takav jedan primjer stigao nam je od Nikoline, kreatorke iza Mart dizajn profila, čiji je mirisni, ručno rađeni vijenac odmah privukao pažnju.
Za sve koji žele unijeti još više topline u svoj dom, donosimo recept koji je Nikolina podijelila sa nama za medenjake i korak-po-korak upute kako pretvoriti jednostavno tijesto u najšarmantniju božićnu dekoraciju koju ćete staviti na sto.
Potrebni sastojci za tijesto:
150 g maslaca sobne temperature
150 g smeđeg šećera
1 jaje
115 g meda
1 kašičica arome vanilije
400 g glatkog brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica začina za medenjake
Za početak, u većoj posudi pomiješajte glatko brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake kako bi se mirisi ravnomjerno rasporedili kroz cijelo tijesto. U drugoj posudi izmutite maslac i šećer dok ne postanu kremasti, zatim dodajte jaje i ponovo kratko izmutite. Kada se smjesa poveže, umiješajte med i aromu vanilije. 
Suhe sastojke potom lagano dodajte u ovu kremastu smjesu i umijesite mekano, pomalo ljepljivo tijesto, baš takvo treba biti, pa nemojte dodavati više brašna.
Na kraju ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider najmanje dva sata da se lijepo stisne i bude lakše za oblikovanje.
Kada se tijesto dovoljno ohladilo, razvaljajte ga na debljinu od oko 3–4 mm, idealno direktno na papiru za pečenje kako biste ga kasnije lakše prebacili.
Zatim, pomoću okruglog rezača, manjeg tanjira ili bilo kojeg okruglog predmeta, izrežite veliki vanjski krug promjera oko 30 cm, a potom i manji unutarnji krug od približno 10 cm tako dobijate bazu za svoj jestivi adventski vijenac.
Od preostalog tijesta izrežite pahuljice, zvjezdice ili kombinaciju oblika koji vam se najviše sviđaju, jer će upravo oni dati volumen i slojevitost gotovom vjencu. Sve dijelove pecite 9–11 minuta na 180°C, dok rubovi ne poprime laganu zlatnu nijansu. 
Nakon što se ohlade, pripremite glazuru tako što ćete pomiješati šećer u prahu s nekoliko kapi limuna, prilagođavajući gustinu po potrebi. Prebacite glazuru u vrećicu za ukrašavanje i iscrtajte rubove pahuljica i zvjezdica, pa ih ostavite da se potpuno osuše oko pola sata.
Kada je sve spremno, počnite slagati vijenac: na osnovni krug lijepite pahuljice malom količinom glazure i slažite ih u lagani preklop kako bi izgledale bogato, razigrano i dekorativno. Na kraju dodajte suhe naranče, anis, štapiće cimeta ili čipkaste mašnice za dodatnu teksturu i vintage šarm.
Postavite četiri male svijeće i vaš cozy, mirisni i potpuno jestivi adventski centerpiece je spreman da ukrasi blagdanski stol.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!