Želite psa za kućnog ljubimca? Ovo su 4 korisne stvari na koje trebate obratiti pozornost! - Bonjour.ba - bh.lifestyle m...

Želite psa za kućnog ljubimca? Ovo su 4 korisne stvari na koje trebate obratiti pozornost!

Tekst:

Bonjour.ba

LJUBIMCI
10.6.2021.

Kućni ljubimac je vjerojatno jedna od najljepših stvari na svijetu, ali i obveza. Iako se veselimo ispuniti si dane s veselom lopticom krzna, briga o njima podrazumijeva organizaciju, financijske troškove, vrijeme i prilagodbu svakodnevne rutine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo zato udomljavanju psa trebate pristupiti odgovorno i razmisliti hoće li se ova odluka uklopiti u vaš način života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Psi će postati vaši najbolji prijatelj te je važno ocijeniti hoće li vaša veza s ovim četveronošcem moći biti popraćena ljubavlju i brigom.
Zato smo u nastavku izdvojili nekoliko važnih stvari na koje trebate obratiti pozornost prije nego se odvažite na kupovinu ili udomljavanje vašeg ljubimca.

***

RAZMISLITE O VAŠEM NAČINU ŽIVOTA I MOTIVU ZA NABAVLJANJE PSA

Kako bi vaš suživot bio skladan i lijep, budite iskreni prema sebi i razmislite koliko dnevno imate vremena za šetnju s psom, druženje i maženje. Važno je i istražiti te sa stručnjacima razgovarati o pasmini koja najbolje odgovara na vaš životni tempo. Imajte na umu njihov temperament, kao i činjenicu da oni jako vole rutinu.

Uz to, različite pasmine zahtijevaju različit angažman kroz dan – količinu hrane, šetnji i sl.
Ako niste često doma i ne možete psa voditi sa sobom, možda je bolje da sačekate s ovom odlukom. Važna će vam biti i podrška - članovi obitelji i prijatelji koji će ove aktivnosti moći obaviti kada vi niste doma ili ste na putu.


RAZMISLITE O FINANCIJSKIM TROŠKOVIMA

Ovisno o pasmini koju odaberete i dobi psa koji udomite, trebate imati na umu troškove hrane, lijekova, obavezna cijepljenja, posjeta veterinaru, igračke…

IMAJTE NA UMU I BRIGU O ZDRAVLJU I POSJETU VETERINARIMA

Pojedine vrste pasa su genetski predodređeni za određene bolesti, a iznimno je važno da godišnje vaš pas odlazi na pregled kod veterinara.

Pronađite ambulantu koja je u vašoj blizini i posjetite ju čim primijetite da se nešto neobično događa s njim ili da izgleda bolesno.  Pobrinite se da nađete odgovarajuću dobnu i uravnoteženu prehranu za psa ali i pravilnoj njezi dlake, ušiju, noktiju, zubi… Vodite računa i o njihovom oralnom zdravlju, posebice dok su još maleni. Naime, psi vole istraživati sve oko sebe, zbog čega je važno da im omogućite zdrave desne. Neki od simptoma upale su zadah, krvarenje, gubitak druželjubivosti.  Svakodnevno četkanje zubi najučinkovitija je metoda, a PEDIGREE DentaStix za svakodnevnu upotrebu pomaže smanjiti nakupljanje zubnog kamenca do 80% i pogodan je za štenad. Nakupljanje kamenca temeljni je uzrok ozbiljnijih parodontalnih problema. Pedigree DentaStix proizvodi razvijeni su sa znanstvenicima iz Waltham centra i dokazano su sigurni za redovitu higijenu oralne njege psa.

Ovdje izdvajamo još nekoliko načina kako im iskazati ljubav.

SOCIJALIZACIJA I EMOTIVNA VEZA

Ovisno o dobi psa kojeg udomite, trebat ćete na umu imati i odgoj psa i njegovu socijalizaciju.
Važno je da ga izložite raznim zvukovima, životinjama i ljudima te mu pomognete izrasti u razigranog, no, lijepo odgojenog psa. Imate na umu i da ćete vi s njim izgraditi emotivnu vezu i pronaći najboljeg prijatelja u četveronožnom obliku.

Druženja s psom će vam donijeti neke nove uzbudljive momente, a neke od njih su više smijeha, razvijanje društvenih vještina, više aktivnosti i nove uspomene koje ćete pamtiti cijeli život!

***
Foto: pexels.com
Tekst: Bonjour.ba/Promotivni članak

Povezani članci

Najpopularniji članci