TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 3.7.2020.
Na adresi Splitska 21, već neko vrijeme pozornost prolaznika privlači eksterijer Knedla Cafea koji poziva na druženje.
Naime, zeleni zid i prostrana terasa samo je mali uvod u slatku oazu koja uz pomno osmišljen interijer koji potpisuje arhitektica Ivana Krilić iz Studio21, krije i primamljive i super ukusne knedle koje donose kombinaciju okusa koja će razveseliti svako nepce.
Foto: Denis Štrbo
Knedville 21 zapravo je obiteljska priča koju je pokrenula Ivana Dževlan.
Nismo mogli odoljeti da u razgovoru s dvije Ivane ne saznamo više detalja o samom uređenju i konceptu koji se krije iza cijelog projekta.
Ivana Krilić i Ivana Dževlan
„Knedville 21 je jedan mali i jako zahtjevan obiteljski projekt na kojem smo predano radili pune dvije godine. Startali smo od nule...
Imali smo samo dobru ideju i dosta hrabrosti, ali ne i realnu sliku onoga što nas na tom putu čeka.
Nastao je prvenstveno iz želje da nam djeca ostanu tu...imaju posao, žive i rade.
Trudili smo se da Mostaru ponudimo jedno novo i iznenađujuće ugodno mjesto koje će rado posjećivati sve generacije.
Vođeni tom idejom u suradnji s arhitektonskim “Studiom 21 “nastao je jedan zanimljiv, razigran i profinjen interijer pun pomno biranih detalja." - otkriva nam Ivana Dževlan na početku razgovora.
Foto: Denis Štrbo
„Iskreno, inicijalna paleta boja je bila malo drugačija. Ali u razvoju ideje, zajedno s klijenticom „nadošli“ smo na paletu koja nam najviše odgovara. Htjeli smo nešto otmjeno i profinjeno, a u isto vrijeme chick i moderno. Iz toga je i proizašao interijer koji ima dosta različitih materijala, tekstura, boja i detalja.“ - nadodaje Ivana Krilić.
Foto: Denis Štrbo
U Knedville 21 vlada topla atmosfera, prvenstveno zahvaljujući pomno biranim kombinacijama materijala te ukrasima.
„Iako u interijeru Knedvilla prevladavaju hladni tonovi, plava, zelena, siva, mint, bijela, zasigurno možemo reći da je atmosfera u interijeru topla. To možemo zahvaliti rasvjeti (visilicama sa toplim svjetlom), drvenim detaljima (pod od keramike u drvenom dekoru, dio fasade), zlatnim detaljima koji prožimaju cijeli prostor te zelenim zidovima koji daju mir i opuštaju.“ – nadodaje Ivana iz Studio21 na naš upit što smatra ključnim za postizanje tople atmosfere u interijeru.
Foto: Denis Štrbo
Brzo ćete u prostoru prepoznati tapetu brenda Studijo iz Zagreba, dok je Landscape studio Avliya iz Sarajeva zaslužan za zelene kutke u ovom cafeu.
„Htjeli smo unijeti prirodu u interijer. Priroda kao i njena zelena boja, pružaju mir i opuštaju, što nam je bilo za cilj prilikom uređenja ovog interijera. Sama izrada nije trajala dugo, naravno sve ovisi ako na vrijeme izvršite narudžbu, pa u tom slučaju ne morate dugo čekati samu izradu.“ – odgovorila je Ivana na naš upit koliko je trajala sama izrada ovog upečatljivog kutka.
Foto: Denis Štrbo
Osim interijera u kojem je odmor od užurbanih obveza osiguran, za slatku pauzu moći ćete birati više od 15 različitih okusa ukusnih knedla, kao i razna topla, ali i osvježavajuća pića.
„Knedla sa šljivama ,”kraljica” cijele priče je tradicionalna slastica koja nas podsjeća na bakinu kuhinju i neodoljive mirise djetinjstva.
Uz malo kreativnosti i puno truda od nje je nastala cijela paleta novih, neodoljivih i zanimljivih kombinacija koja svojim punjenjima i posipima ipak dosta odskaču od tradicionalne knedle.
Trenutno imamo petnaest slatkih okusa, koje vrijedi probati: ruby-malina, čoko-višnja, suhe smokve-ricotta, slani karamel-kikiriki, borovnica - limeta, jagoda s bosiljkom u čokoladi, bijela čokolada s brusnicom i kokosom, Ferrero... samo je dio punjenja koji sami pravimo.
U svojim proizvodima koristimo nekoliko vrsta najbolje belgijske čokolade.
Posipi su isključivo prirodne boje dobivene od dehidriranog voća, čajeva, biskvita i orašastih plodova.
Trenutno ideja za nove okuse ne nedostaje. Ponuda će vremenom biti proširena i na neke nove okuse i slane knedle, ali ne želimo žuriti.
Nadamo se da ćete u Knedvillu 21, prvom conceptu specijaliziranom za proizvodnju domaćih knedla u Mostaru, pronaći kutak za sebe i da vas nećemo iznevjeriti." - nadodaje Ivana Dževlan.
Ne sumnjamo da će ova slatka oaza brzo ukrasti vaše simpatije i postati jedno od omiljenih mjesta za slatki predah u gradu.
Foto: Anamarija Bilić
TEKST: Bonjour.ba
Znatiželja ne traži mnogo, dovoljno joj je da bude pozvana, a ovaj workshop bio je poziv koji se ne zaboravlja.
U novoj ediciji našeg Bonjour. workshop događaja, stigli smo u Mostar, tamo gdje detalji pričaju tišim jezikom, a prostor odgovara samo onima koji znaju osluškivati.
Lokacija? Ambijent hotela Buna, svjetlost svijeća i motiv grožđa spojili su se u jedno veče oblikovano pažnjom i prisustvom.
Početak večeri koji ne traži najavu
U toplom interijeru hotela Buna, šesnaest gostiju sjelo je za dugački stol prekriven bijelim platnom. Voditeljice radionica uvele su ih u svijet ručnog rada i veza, kroz jednostavnu, ali estetski snažnu temu: motiv grožđa.
Poseban ton večeri dala je i prisutnost umjetnice Amire Medunjanin, čija je estetska senzibilnost savršeno pratila ritam večeri. Svojim prisustvom i pažnjom Amira je dodatno osnažila intimnu atmosferu radionice.
Oko stola se vezlo, razgovaralo, kušalo. Dok su učesnice učile kako oblikovati i izvesti vlastiti dizajn, atmosfera je bila opuštena, intimna i usmjerena na detalj koji spaja ljepotu i prisutnost.
Zalogaji i piće posluženi tokom večeri bili su pažljivo osmišljeni dodajući suptilan i promišljen tonalitet cijelom iskustvu. Cijela večer odvijala se u ambijentu bez pepela i duhanskog dima, što je dodatno doprinijelo osjećaju lakoće, elegancije i potpune prisutnosti.
Veze koje nastaju u stvarnom vremenu
Oko stola za 16, u toplini kamena i svjetlosti, večer je počela u znaku taktilnog: konac, papir, pokret, vez. Uz pažljivo birane zalogaje i čaše s gravurom, gošće su istraživale kako motiv grožđa može postati gest, ukras, izjava.
Voditeljice radionica nježno su uvele učesnice u svijet vezilja i detalja. Bez pritiska da se savlada tehnika, već s pozivom da se prepusti trenutku.
Nakon što su prvi motivi bili izvezeni i atmosfera večeri ušla u svoj ritam, zamolili smo Amiru Medunjanin da podijeli s nama kako je doživjela Bonjour.workshop i šta će joj ostati u sjećanju.
„Prije svega, ono što sam najviše ponijela iz ove večeri jeste mir. Onaj unutrašnji mir koji osjetite kada se u potpunosti posvetite nečemu“, rekla nam je Amira.
„Uradila sam svoj prvi vez, goblenčić, i ni u jednom trenutku nisam razmišljala o ičemu drugom. I to je nevjerovatno, jer rijetko doživimo takvu vrstu fokusa, pogotovo u vremenu koje je brzo.“
Na pitanje šta za nju znači znatiželja, odgovorila je bez zadrške…
„To je moj apsolutni pokretač. Istraživanje, bez straha i bez zadrške. Cijeli moj rad, sve što radim u muzici, počinje iz znatiželje. Bez nje bismo stajali na mjestu. A život nije za stajanje. Treba živjeti punim plućima – i uvijek biti znatiželjan.“
Simbolika koja ima smisla
Grožđe nije odabrano slučajno ono je simbol juga, tradicije, ali i zajedništva. Motiv grožđa, vezen detalj po detalj, pretvorio se u najnježniji izraz znatiželje i pažnje, postao je inspiracija za kreaciju, razgovor i povezivanje.
Kroz cijelu večer osjećala se filozofija platforme koja njeguje znatiželju, estetiku i lično iskustvo korisnika - IQOS Curious X .
Deset učesnica bile su upravo dio IQOS Curious X platforme, koje su se kroz ovu radionicu povezale i s konceptom večeri, ali i razmijenile jedno drugačije iskustvo.
Postoje trenuci koje nećete pronaći na kameri, ali ih nosite sa sobom dugo nakon što svijeće dogore. Ova večer nije imala scenarij, ali je ispisala priču.
U Mostaru smo još jednom potvrdili: ono što ostaje, stvara se između riječi, u atmosferi i prisustvu.
*IQOS nije proizvod bez rizika i oslobađa nikotin koji izaziva ovisnost. Samo za punoljetne.
Produkcija: Bonjour.ba
Fotografije: Nađa Pandur za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!