TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 3.7.2020.
Na adresi Splitska 21, već neko vrijeme pozornost prolaznika privlači eksterijer Knedla Cafea koji poziva na druženje.
Naime, zeleni zid i prostrana terasa samo je mali uvod u slatku oazu koja uz pomno osmišljen interijer koji potpisuje arhitektica Ivana Krilić iz Studio21, krije i primamljive i super ukusne knedle koje donose kombinaciju okusa koja će razveseliti svako nepce.


Foto: Denis Štrbo
Knedville 21 zapravo je obiteljska priča koju je pokrenula Ivana Dževlan.
Nismo mogli odoljeti da u razgovoru s dvije Ivane ne saznamo više detalja o samom uređenju i konceptu koji se krije iza cijelog projekta.

Ivana Krilić i Ivana Dževlan
„Knedville 21 je jedan mali i jako zahtjevan obiteljski projekt na kojem smo predano radili pune dvije godine. Startali smo od nule...
Imali smo samo dobru ideju i dosta hrabrosti, ali ne i realnu sliku onoga što nas na tom putu čeka.
Nastao je prvenstveno iz želje da nam djeca ostanu tu...imaju posao, žive i rade.
Trudili smo se da Mostaru ponudimo jedno novo i iznenađujuće ugodno mjesto koje će rado posjećivati sve generacije.
Vođeni tom idejom u suradnji s arhitektonskim “Studiom 21 “nastao je jedan zanimljiv, razigran i profinjen interijer pun pomno biranih detalja." - otkriva nam Ivana Dževlan na početku razgovora.

Foto: Denis Štrbo
„Iskreno, inicijalna paleta boja je bila malo drugačija. Ali u razvoju ideje, zajedno s klijenticom „nadošli“ smo na paletu koja nam najviše odgovara. Htjeli smo nešto otmjeno i profinjeno, a u isto vrijeme chick i moderno. Iz toga je i proizašao interijer koji ima dosta različitih materijala, tekstura, boja i detalja.“ - nadodaje Ivana Krilić.

Foto: Denis Štrbo
U Knedville 21 vlada topla atmosfera, prvenstveno zahvaljujući pomno biranim kombinacijama materijala te ukrasima.
„Iako u interijeru Knedvilla prevladavaju hladni tonovi, plava, zelena, siva, mint, bijela, zasigurno možemo reći da je atmosfera u interijeru topla. To možemo zahvaliti rasvjeti (visilicama sa toplim svjetlom), drvenim detaljima (pod od keramike u drvenom dekoru, dio fasade), zlatnim detaljima koji prožimaju cijeli prostor te zelenim zidovima koji daju mir i opuštaju.“ – nadodaje Ivana iz Studio21 na naš upit što smatra ključnim za postizanje tople atmosfere u interijeru.

Foto: Denis Štrbo
Brzo ćete u prostoru prepoznati tapetu brenda Studijo iz Zagreba, dok je Landscape studio Avliya iz Sarajeva zaslužan za zelene kutke u ovom cafeu.
„Htjeli smo unijeti prirodu u interijer. Priroda kao i njena zelena boja, pružaju mir i opuštaju, što nam je bilo za cilj prilikom uređenja ovog interijera. Sama izrada nije trajala dugo, naravno sve ovisi ako na vrijeme izvršite narudžbu, pa u tom slučaju ne morate dugo čekati samu izradu.“ – odgovorila je Ivana na naš upit koliko je trajala sama izrada ovog upečatljivog kutka.

Foto: Denis Štrbo
Osim interijera u kojem je odmor od užurbanih obveza osiguran, za slatku pauzu moći ćete birati više od 15 različitih okusa ukusnih knedla, kao i razna topla, ali i osvježavajuća pića.
„Knedla sa šljivama ,”kraljica” cijele priče je tradicionalna slastica koja nas podsjeća na bakinu kuhinju i neodoljive mirise djetinjstva.
Uz malo kreativnosti i puno truda od nje je nastala cijela paleta novih, neodoljivih i zanimljivih kombinacija koja svojim punjenjima i posipima ipak dosta odskaču od tradicionalne knedle.
Trenutno imamo petnaest slatkih okusa, koje vrijedi probati: ruby-malina, čoko-višnja, suhe smokve-ricotta, slani karamel-kikiriki, borovnica - limeta, jagoda s bosiljkom u čokoladi, bijela čokolada s brusnicom i kokosom, Ferrero... samo je dio punjenja koji sami pravimo.
U svojim proizvodima koristimo nekoliko vrsta najbolje belgijske čokolade.
Posipi su isključivo prirodne boje dobivene od dehidriranog voća, čajeva, biskvita i orašastih plodova.
Trenutno ideja za nove okuse ne nedostaje. Ponuda će vremenom biti proširena i na neke nove okuse i slane knedle, ali ne želimo žuriti.
Nadamo se da ćete u Knedvillu 21, prvom conceptu specijaliziranom za proizvodnju domaćih knedla u Mostaru, pronaći kutak za sebe i da vas nećemo iznevjeriti." - nadodaje Ivana Dževlan.
Ne sumnjamo da će ova slatka oaza brzo ukrasti vaše simpatije i postati jedno od omiljenih mjesta za slatki predah u gradu.


Foto: Anamarija Bilić
TEKST: Bonjour.ba
Danas smo ustali s onim poznatim osjećajem da nam se jede nešto slatko, ali bez jasne ideje šta bi to moglo biti.
Ne klasičan kolač, ne suhi biskvit, ali ni onaj standardni brownie koji uvijek spašava stvar kad želimo nešto brzo i sigurno. Htjeli smo nešto s notom kokosa, ali ne klasične kokos kocke, više onaj tip deserta koji spaja čokoladu i kremastu teksturu.

Između kafe i prvog gutljaja vode, odlučili smo da jednostavno pomiješamo sve što volimo: čokoladu, kokos i Dolcela brownie smjesu. I tako je nastao naš “eksperiment iz dosade” koji se pretvorio u pun pogodak: Dolcela brownie smjesa i jednostavna kokos krema kao kombinacija koja spašava dan kad ne znate šta vam se jede, ali znate da mora biti dobro.

Jeste li znali? U nekim zemljama kokos se smatra “voćem sreće” jer simbolizira obilje i slatkoću života. Nama je, realno, dovoljan i jedan sloj kokos kreme da dan odmah bude bolji.
Čokoladni brownie sa kokos kremom
Brownie:
- 1 Dolcela smjesa za čokoladne brownie
- 2 jaja
- 100g putera
- 200ml mlijeka
- 80g tamne čokolade
Jeste li znali? Tamna čokolada ima više antioksidansa nego borovnice. Znači da praktično ako jedete brownie, to je skoro smoothie.
Kokos krema:
- 1 Dolcela puding okus vanilija
- 400ml mlijeka
- 200g kokosovog brašna
- 80g šećera
- 1 Dolcela vanilin šećer
Jeste li znali? Miris vanilije dokazano snižava nivo stresa i potiče dobro raspoloženje. Da, zato nas svaki puding, kolač ili krema s tom aromom automatski vrati u djetinjstvo i podsjeti na sigurnost domaće kuhinje.
Priprema:
Prvo pripremite kokos kremu: u dubljoj šerpici skuhajte Dolcela puding okus vanilija u mlijeku, kao i obično, dok ne postane gust i kremast.

Zatim umiješajte kokosovo brašno, dodajte 80g šećera i Dolcela vanilin šećer i lagano promiješajte špatulom ili mutilicom dok se sve lijepo ne poveže. Ostavite kremu sa strane da se malo ohladi i stegne.
Dok se krema odmara, prelazimo na brownie. U dubokoj posudi pomiješajte Dolcela smjesu za čokoladne brownie, mlijeko i jaja.

Posebno otopite puter s tamnom čokoladom (miris će vas već tada podsjetiti da ste na dobrom putu) i dodajte ga u smjesu. Miješajte dok ne nestanu sve grudvice i dok ne dobijete onu glatku, sjajnu teksturu po kojoj znate da će kolač uspjeti.
Jeste li znali? Kažu da je prvi brownie nastao kada je kuharica u Chicagu zaboravila prašak za pecivo. Rezultat je bio gustiji, čokoladniji kolač koji su svi obožavali. Iako nije potvrđeno, priča ostaje dio šarma brownija.
Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalup obložen papirom za pečenje. Zatim preko nje nježno dodajte kokos kremu. Kašikom ili drvenim štapićem lagano “prošarajte” slojeve da se čokolada i kokos malo spoje. To će kasnije dati onaj mramorni efekt.
Pecite 20 minuta na 180°C, taman dovoljno da rubovi postanu hrskavi, a sredina ostane sočna i mekana.

Ako volite malo eksperimentisati, ne morate se držati samo vanilije. Probajte Dolcela puding okus jagoda ili maline za voćnu notu. Volite jači čokoladni sloj? Umjesto vanilije možete koristiti Dolcela puding okus čokolada za “double chocolate” efekat. Zamijenite dio mlijeka u brownie smjesi s 50 ml kafe jer i to pojača aromu čokolade.
Za brzu prazničnu tacnu: ispecite Dolcela Muffins ili Dolcela Muffins čokoladni pa ih punite kašikom ove kokos kreme. Rezultat? Snježni cupcake.
Ako volite lava-centar, probajte i Dolcela Lava Muffins i servirajte uz kašiku kokos kreme sa strane.
Na kraju, pustite mašti da se malo igra. Upravo iz takvih improvizacija često nastanu najbolji deserti, oni koji mirišu na toplinu doma i malo hrabrosti da promijenite nešto po svom ukusu.

Ako ste među onima koji već u novembru prave prve liste kolača i traže “onaj jedan novi recept” koji će osvojiti sve, imamo mali spoiler. Od 1. decembra, Dolcela pokreće slatku prazničnu čaroliju, online kutak u kojem ćete moći podijeliti svoje trenutke iz kuhinje, fotografije, mirise i onu posebnu prazničnu energiju koju donose kolačići.
Na web stranici vas čeka Djed Mraz gdje mu samo trebate navesti koga biste voljeli obradovati ove godine sa Dolcela poklonom.
A šta se dogodi nakon toga? Nećemo vam sve otkriti… samo ćemo reći da će vas rezultat sigurno nasmijati i ugrijati, baš kao i prva tura brownie iz rerne.
Tokom decembra Dolcela će svakog dana birati dobitnike iznenađenja jer ovaj mjesec je stvoren za dijeljenje, slatkoću i trenutke koji mirišu na vaniliju.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!