TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 18.8.2021.

Tufahija (arapski: tuffah - jabuka) je tradicionalna slastica porijeklom iz Perzije koja je osvojila nepce mnogih u Bosni i Hercegovini tako da se vremenom udomaćila i postala jedan od omiljenih kolača.

U biti radi se o slatkom jelu od kuhanih jabuka čvršće konzistencije punjenih #mljac kremom od mljevenih oraha ili badema, slatke pavlake i šećera, a cijeli miks sastojaka ukrašen je šlagom. 

Recept smo pronašli na Instagram profilu @cookingbylejla gdje se krije još ukusnih recepata, a sastojke i pripreme za tufahiju pogledajte u nastavku.

Foto: @cookingbylejla

Sastojci:

5 jabuka (po mogućnosti zlatni ili crveni delišes)

1-1,5 litara vode (ovisno o posudi)

Agda:

1l vode

500 g šećera

1/2 limunovog soka

1 kesica vanilinog šećera

Nadjev:

200 g oraha

1/2 kašičice cimeta

2-3 kašike šećera

Šlag

Priprema:

Operite, ogulite i napravite rupu unutar jabuka. Kuhajte jabuke sa šećerom oko 15 minuta na jakoj vatri sa obje strane.

Izvadite ih iz posude i ostavite da se malo ohlade dok pravite kremu od oraha. Sačuvajte agdu.

Izmrvite orahe u mini mašini za sjeckanje dok ne postanu sitni komadići. U orahe dodajte 1-2 kašike agde, po potrebi dodajte i 2-3 kašike šećera i vanilu. Miješajte dok ne postane kremasto. Dodajte još šećernog sirupa dok ne postignete savršenu konzistenciju, cimet i dobro promiješajte.

Ispunite jabuke nadjevom i zalijte agdom.

Čuvajte u frižideru dok ih ne poslužite.

Prije serviranja dodajte šlag na svaku jabuku i pospite preostalim orasima. Uživajte!

Foto: @cookingbylejla

***

Naslovna fotografija: @cookingbylejla
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Šta se dešava u restoranu Milunka? O njemu svi pričaju, a evo zašto ga morate posjetiti!

TEKST: Dragana Rauš

Šta se dešava u restoranu Milunka? O njemu svi pričaju, a evo zašto ga morate posjetiti! Šta se dešava u restoranu Milunka? O njemu svi pričaju, a evo zašto ga morate posjetiti!

Evo šta smo prvo primijetili… Besprijekorno postavljeni stolovi. Tim mladih, složnih ljudi. Logo izvezen na platnenoj salveti. Nenametljiv i uredan enterijer. Ukratko: sklad koji naslućuje da je Milunka mjesto na kojem stvari funkcionišu baš kako treba.

 

Prvi predstavnik ovog pozitivnog primjera ugostiteljstva je mladi chef Saša Stanivuković. Donio je znanje iz inostranstva, ali ono što je još važnije - vratio ga je kući. Slovenija ga je naučila koliko je važno da sve što izađe iz kuhinje bude jednako iskreno i precizno. Ono što je već imao u sebi su kreativnost, hrabrost i ljubav prema ovom poslu.

 

 

Mi smo uživali u večeri u slijedovima. Jela su na meniju dostupna i pojedinačno, ali zajedno pričaju posebnu priču.

 

integra_hotelIMG_4435

 

Evo kako je to izgledalo: carpaccio s mikrobiljem i biberom, zatim tatarski biftek s wasabi majonezom i uljem od vlasca. Ravioli, nestvarno bogatog ukusa, punjeni pistacijom i tijestom od čak 48 žumanaca. Glavno jelo i favorit mnogih: juneći obrazi, sporo pripremani 12 sati, na kremi od krompira, celera i mrkve. Hrskavo pecivo bez aditiva, sa divljim kvascem, detalj koji možda ni ne primijetiš, ali tvoje tijelo hoće.

 

integra_hotelIMG_4478
 

Ako ste iz Banjaluke, velika je šansa da ste bar jednom probali neki desert iza kojeg stoji Stefan Ilić. Njegovi su prepoznatljivi po tome što izgledaju kao male skulpture, sa neočekivanim i interesantnim ukusima. Zbog tog posebnog, gotovo umjetničkog pristupa, bilo je prirodno da postane dio tima Milunke.

 

integra_hotelIMG_4499
 

Enterijer jasno komunicira šta možeš očekivati na tanjiru. Moderan i uredan, čini da se gost osjeća ugodno, bez da pretjerano odvlači pažnju od glavne teme: kuhinje koja ostavlja najveći utisak. 

Osvjetljenje poziva na romantičnu večeru u dvoje, a lokacija je takva da kad završiš, vrlo lako možeš prošetati jednim od najljepših banjalučkih šetališta pored Vrbasa. Dodatan savjet: za najbolji doživljaj rezerviši večeru i posmatraj zalazak sunca iz bašte.

 

integra_hotelIMG_4403
 

Još jedna interesantna informacija - Milunka nije statična. Vole da uvode tematske večeri, da gosti probaju nešto novo, da svaka posjeta bude drugačija. Japan, Grčka, Španija… Dovoljno je da ih zapratite na Instagramu i uhvatite novo iznenađenje.

 

integra_hotelIMG_4407
 

Takođe, kuhinja stalno osluškuje potrebe gostiju. Meni koji je sada aktuelan važi do kraja ljeta, a onda stiže novi, skrojen po sezoni i željama onih koji se vraćaju. 

 

 

Jedino što se ovdje ne mijenja je tim koji dijeli iste vrijednost i ideja da ugostiteljstvo znači da se svako osjeća dobrodošlo.

 

Foto: Dragana Rauš za Bonjour


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!