Tufahija: recept za tradicionalni desert sa najfinijom kremom od oraha koji će voljeti svi
Tekst:Ilda Lihić-Isović
GOURMETTufahija (arapski: tuffah - jabuka) je tradicionalna slastica porijeklom iz Perzije koja je osvojila nepce mnogih u Bosni i Hercegovini tako da se vremenom udomaćila i postala jedan od omiljenih kolača.
U biti radi se o slatkom jelu od kuhanih jabuka čvršće konzistencije punjenih #mljac kremom od mljevenih oraha ili badema, slatke pavlake i šećera, a cijeli miks sastojaka ukrašen je šlagom.
Recept smo pronašli na Instagram profilu @cookingbylejla gdje se krije još ukusnih recepata, a sastojke i pripreme za tufahiju pogledajte u nastavku.
Foto: @cookingbylejla
Sastojci:
5 jabuka (po mogućnosti zlatni ili crveni delišes)
1-1,5 litara vode (ovisno o posudi)
Agda:
1l vode
500 g šećera
1/2 limunovog soka
1 kesica vanilinog šećera
Nadjev:
200 g oraha
1/2 kašičice cimeta
2-3 kašike šećera
Šlag
Priprema:
Operite, ogulite i napravite rupu unutar jabuka. Kuhajte jabuke sa šećerom oko 15 minuta na jakoj vatri sa obje strane.
Izvadite ih iz posude i ostavite da se malo ohlade dok pravite kremu od oraha. Sačuvajte agdu.
Izmrvite orahe u mini mašini za sjeckanje dok ne postanu sitni komadići. U orahe dodajte 1-2 kašike agde, po potrebi dodajte i 2-3 kašike šećera i vanilu. Miješajte dok ne postane kremasto. Dodajte još šećernog sirupa dok ne postignete savršenu konzistenciju, cimet i dobro promiješajte.
Ispunite jabuke nadjevom i zalijte agdom.
Čuvajte u frižideru dok ih ne poslužite.
Prije serviranja dodajte šlag na svaku jabuku i pospite preostalim orasima. Uživajte!
Foto: @cookingbylejla
***
Naslovna fotografija: @cookingbylejla
Tekst: Ilda Lihić-Isović