Tufahija: recept za tradicionalni desert sa najfinijom kremom od oraha koji će voljeti svi - Bonjour.ba - bh.lifestyle m...

Tufahija: recept za tradicionalni desert sa najfinijom kremom od oraha koji će voljeti svi

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

GOURMET
3.9.2021.

Tufahija (arapski: tuffah - jabuka) je tradicionalna slastica porijeklom iz Perzije koja je osvojila nepce mnogih u Bosni i Hercegovini tako da se vremenom udomaćila i postala jedan od omiljenih kolača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U biti radi se o slatkom jelu od kuhanih jabuka čvršće konzistencije punjenih #mljac kremom od mljevenih oraha ili badema, slatke pavlake i šećera, a cijeli miks sastojaka ukrašen je šlagom. 

Recept smo pronašli na Instagram profilu @cookingbylejla gdje se krije još ukusnih recepata, a sastojke i pripreme za tufahiju pogledajte u nastavku.

Foto: @cookingbylejla

Sastojci:

5 jabuka (po mogućnosti zlatni ili crveni delišes)

1-1,5 litara vode (ovisno o posudi)

Agda:

1l vode

500 g šećera

1/2 limunovog soka

1 kesica vanilinog šećera

Nadjev:

200 g oraha

1/2 kašičice cimeta

2-3 kašike šećera

Šlag

Priprema:

Operite, ogulite i napravite rupu unutar jabuka. Kuhajte jabuke sa šećerom oko 15 minuta na jakoj vatri sa obje strane.

Izvadite ih iz posude i ostavite da se malo ohlade dok pravite kremu od oraha. Sačuvajte agdu.

Izmrvite orahe u mini mašini za sjeckanje dok ne postanu sitni komadići. U orahe dodajte 1-2 kašike agde, po potrebi dodajte i 2-3 kašike šećera i vanilu. Miješajte dok ne postane kremasto. Dodajte još šećernog sirupa dok ne postignete savršenu konzistenciju, cimet i dobro promiješajte.

Ispunite jabuke nadjevom i zalijte agdom.

Čuvajte u frižideru dok ih ne poslužite.

Prije serviranja dodajte šlag na svaku jabuku i pospite preostalim orasima. Uživajte!

Foto: @cookingbylejla

***

Naslovna fotografija: @cookingbylejla
Tekst: Ilda Lihić-Isović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno