TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 18.8.2021.

Tufahija (arapski: tuffah - jabuka) je tradicionalna slastica porijeklom iz Perzije koja je osvojila nepce mnogih u Bosni i Hercegovini tako da se vremenom udomaćila i postala jedan od omiljenih kolača.

U biti radi se o slatkom jelu od kuhanih jabuka čvršće konzistencije punjenih #mljac kremom od mljevenih oraha ili badema, slatke pavlake i šećera, a cijeli miks sastojaka ukrašen je šlagom. 

Recept smo pronašli na Instagram profilu @cookingbylejla gdje se krije još ukusnih recepata, a sastojke i pripreme za tufahiju pogledajte u nastavku.

Foto: @cookingbylejla

Sastojci:

5 jabuka (po mogućnosti zlatni ili crveni delišes)

1-1,5 litara vode (ovisno o posudi)

Agda:

1l vode

500 g šećera

1/2 limunovog soka

1 kesica vanilinog šećera

Nadjev:

200 g oraha

1/2 kašičice cimeta

2-3 kašike šećera

Šlag

Priprema:

Operite, ogulite i napravite rupu unutar jabuka. Kuhajte jabuke sa šećerom oko 15 minuta na jakoj vatri sa obje strane.

Izvadite ih iz posude i ostavite da se malo ohlade dok pravite kremu od oraha. Sačuvajte agdu.

Izmrvite orahe u mini mašini za sjeckanje dok ne postanu sitni komadići. U orahe dodajte 1-2 kašike agde, po potrebi dodajte i 2-3 kašike šećera i vanilu. Miješajte dok ne postane kremasto. Dodajte još šećernog sirupa dok ne postignete savršenu konzistenciju, cimet i dobro promiješajte.

Ispunite jabuke nadjevom i zalijte agdom.

Čuvajte u frižideru dok ih ne poslužite.

Prije serviranja dodajte šlag na svaku jabuku i pospite preostalim orasima. Uživajte!

Foto: @cookingbylejla

***

Naslovna fotografija: @cookingbylejla
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Visoko krije gastro adresu zbog koje smo se zadržali duže nego što smo očekivali.

TEKST: Adelisa Mašić

Visoko krije gastro adresu zbog koje smo se zadržali duže nego što smo očekivali. Visoko krije gastro adresu zbog koje smo se zadržali duže nego što smo očekivali.

Ako ste u potrazi za mjestom koje spaja ugodan ambijent, raznovrsnu ponudu i ozbiljno dobar slatki meni, restoran Nafaka u Visokom je adresa koju vrijedi upamtiti

Smješten u mirnijem dijelu grada, ovaj restoran već na prvi pogled osvaja toplim interijerom i opuštenom atmosferom, a ono što se dešava na tanjirima dodatno potvrđuje zašto se o njemu sve češće priča.

 



Nafaka nudi širok izbor jela: od klasičnih comfort opcija, preko bogatih porcija koje su idealne za ručak, do pizza, pasti i raznih specijaliteta koji se lako uklapaju i u porodične ručkove i u opuštena večernja druženja. 

 


 



Posebno se ističu jela s piletinom u različitim varijantama, ali i ponuda koja jasno pokazuje da se ovdje razmišlja o raznolikim ukusima.

 



Ipak, dio koji nas je posebno privukao i zbog kojeg bismo se vrlo lako vratili jeste slatki meni. 

 



Palačinke i vafli u Nafaki zauzimaju važno mjesto na meniju: pažljivo osmišljeni, bogato servirani i zamišljeni kao desert kojem se vrijedi posvetiti. Kombinacije se kreću od čokolade i pistacija do voćnih varijanti i hrskavih dodataka.

 



Vrijedi spomenuti i da Nafaka radi catering, što je odlična opcija za sve one koji žele provjerenu ponudu i van restorana, bilo da je riječ o privatnim proslavama, poslovnim događajima ili manjim okupljanjima.

 



Ako planirate posjetu, restoran se nalazi na adresi Šareni Hanovi bb i lako je dostupan svima koji traže mjesto za opušten obrok ili slatku pauzu.


nafaka_visoko4bonjour_ba

nafaka_visoko3bonjour_ba

Foto: @nafaka_cafe_restaurant

Upravo spoj ugodnog prostora, raznovrsnih jela i pažljivo pripremljenih deserata čini Nafaku mjestom kojem se vrijedi vratiti.

Foto: @nafaka_cafe_restaurant


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!