TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 18.8.2021.
Tufahija (arapski: tuffah - jabuka) je tradicionalna slastica porijeklom iz Perzije koja je osvojila nepce mnogih u Bosni i Hercegovini tako da se vremenom udomaćila i postala jedan od omiljenih kolača.
U biti radi se o slatkom jelu od kuhanih jabuka čvršće konzistencije punjenih #mljac kremom od mljevenih oraha ili badema, slatke pavlake i šećera, a cijeli miks sastojaka ukrašen je šlagom.
Recept smo pronašli na Instagram profilu @cookingbylejla gdje se krije još ukusnih recepata, a sastojke i pripreme za tufahiju pogledajte u nastavku.
Foto: @cookingbylejla
Sastojci:
5 jabuka (po mogućnosti zlatni ili crveni delišes)
1-1,5 litara vode (ovisno o posudi)
Agda:
1l vode
500 g šećera
1/2 limunovog soka
1 kesica vanilinog šećera
Nadjev:
200 g oraha
1/2 kašičice cimeta
2-3 kašike šećera
Šlag
Priprema:
Operite, ogulite i napravite rupu unutar jabuka. Kuhajte jabuke sa šećerom oko 15 minuta na jakoj vatri sa obje strane.
Izvadite ih iz posude i ostavite da se malo ohlade dok pravite kremu od oraha. Sačuvajte agdu.
Izmrvite orahe u mini mašini za sjeckanje dok ne postanu sitni komadići. U orahe dodajte 1-2 kašike agde, po potrebi dodajte i 2-3 kašike šećera i vanilu. Miješajte dok ne postane kremasto. Dodajte još šećernog sirupa dok ne postignete savršenu konzistenciju, cimet i dobro promiješajte.
Ispunite jabuke nadjevom i zalijte agdom.
Čuvajte u frižideru dok ih ne poslužite.
Prije serviranja dodajte šlag na svaku jabuku i pospite preostalim orasima. Uživajte!
Foto: @cookingbylejla
***
Naslovna fotografija: @cookingbylejla
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Adelisa Mašić
Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.
Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.
Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica.
Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.
Kako se pravi?
Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.
Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba
Foto: @blairgreyx
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!