TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 18.8.2021.
Tufahija (arapski: tuffah - jabuka) je tradicionalna slastica porijeklom iz Perzije koja je osvojila nepce mnogih u Bosni i Hercegovini tako da se vremenom udomaćila i postala jedan od omiljenih kolača.
U biti radi se o slatkom jelu od kuhanih jabuka čvršće konzistencije punjenih #mljac kremom od mljevenih oraha ili badema, slatke pavlake i šećera, a cijeli miks sastojaka ukrašen je šlagom.
Recept smo pronašli na Instagram profilu @cookingbylejla gdje se krije još ukusnih recepata, a sastojke i pripreme za tufahiju pogledajte u nastavku.

Foto: @cookingbylejla
Sastojci:
5 jabuka (po mogućnosti zlatni ili crveni delišes)
1-1,5 litara vode (ovisno o posudi)
Agda:
1l vode
500 g šećera
1/2 limunovog soka
1 kesica vanilinog šećera
Nadjev:
200 g oraha
1/2 kašičice cimeta
2-3 kašike šećera
Šlag
Priprema:
Operite, ogulite i napravite rupu unutar jabuka. Kuhajte jabuke sa šećerom oko 15 minuta na jakoj vatri sa obje strane.
Izvadite ih iz posude i ostavite da se malo ohlade dok pravite kremu od oraha. Sačuvajte agdu.
Izmrvite orahe u mini mašini za sjeckanje dok ne postanu sitni komadići. U orahe dodajte 1-2 kašike agde, po potrebi dodajte i 2-3 kašike šećera i vanilu. Miješajte dok ne postane kremasto. Dodajte još šećernog sirupa dok ne postignete savršenu konzistenciju, cimet i dobro promiješajte.
Ispunite jabuke nadjevom i zalijte agdom.
Čuvajte u frižideru dok ih ne poslužite.
Prije serviranja dodajte šlag na svaku jabuku i pospite preostalim orasima. Uživajte!

Foto: @cookingbylejla
***
Naslovna fotografija: @cookingbylejla
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Adelisa Mašić
Ako ste u potrazi za mjestom koje spaja ugodan ambijent, raznovrsnu ponudu i ozbiljno dobar slatki meni, restoran Nafaka u Visokom je adresa koju vrijedi upamtiti
Smješten u mirnijem dijelu grada, ovaj restoran već na prvi pogled osvaja toplim interijerom i opuštenom atmosferom, a ono što se dešava na tanjirima dodatno potvrđuje zašto se o njemu sve češće priča.
Nafaka nudi širok izbor jela: od klasičnih comfort opcija, preko bogatih porcija koje su idealne za ručak, do pizza, pasti i raznih specijaliteta koji se lako uklapaju i u porodične ručkove i u opuštena večernja druženja.
Posebno se ističu jela s piletinom u različitim varijantama, ali i ponuda koja jasno pokazuje da se ovdje razmišlja o raznolikim ukusima.
Ipak, dio koji nas je posebno privukao i zbog kojeg bismo se vrlo lako vratili jeste slatki meni.
Palačinke i vafli u Nafaki zauzimaju važno mjesto na meniju: pažljivo osmišljeni, bogato servirani i zamišljeni kao desert kojem se vrijedi posvetiti. Kombinacije se kreću od čokolade i pistacija do voćnih varijanti i hrskavih dodataka.
Vrijedi spomenuti i da Nafaka radi catering, što je odlična opcija za sve one koji žele provjerenu ponudu i van restorana, bilo da je riječ o privatnim proslavama, poslovnim događajima ili manjim okupljanjima.
Ako planirate posjetu, restoran se nalazi na adresi Šareni Hanovi bb i lako je dostupan svima koji traže mjesto za opušten obrok ili slatku pauzu.

Foto: @nafaka_cafe_restaurant
Upravo spoj ugodnog prostora, raznovrsnih jela i pažljivo pripremljenih deserata čini Nafaku mjestom kojem se vrijedi vratiti.
Foto: @nafaka_cafe_restaurant
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!